Залежність швидкості ферментативної реакції від різних чинників

Про матеріал
Будь-які ферменти мають різну активність в залежності від температури, рН середовища, співвідношення кількостей реагуючих речовин тощо. Саме при виконанні наступних лабораторних робіт учні мають з’ясувати, як залежить швидкість ферментативної реакції від різних чинників.
Перегляд файлу

Залежність швидкості ферментативної реакції від різних чинників

Будь-які ферменти мають різну активність в залежності від температури, рН середовища, співвідношення кількостей реагуючих речовин тощо. Саме при виконанні наступних лабораторних робіт учні мають з’ясувати, як залежить швидкість ферментативної реакції від різних чинників.

Лабораторна робота №1

Залежність швидкості ферментативної реакції від температури

Мета: дослідити залежність швидкості ферментативної реакції від температури, перевірити вміння добирати необхідні реактиви та обладнання.

Реактиви: 1) індикатор бромтимоловий синій, 2) насичені розчини ацетилхолінхлориду, ацетилсаліцилової кислоти та бутилацетату, 3) 1% розчин крохмалю, 4) розчин Люголя (100 мл розчину містять: йоду – 1,0 г, калію йодиду – 2,0 г, гліцерину – 94,0 г), 5) фосфатний буфер рН = 8.

Матеріал дослідження: слина, розведена 1:10, екстракти з мікробних культур або насіння, екстракт печінки курки домашньої.

Дослід № 1. Залежність активності амілази від температури

Принцип

Крохмаль при розщепленні ферментами перетворюється на полімери з меншим ступенем полімеризації, далі – в мальтозу, потім – в глюкозу. Таким чином утворюється цілий набір сахаридів:

(C6H10O5)X(C6H10O5)Y(C6H10O5)ZC12H22O11→C6H12O6

крохмаль    розчинний      декстрини     мальтоза     глюкоза, де x>y>z.

                     крохмаль

Декстрини, які утворюються при гідролізі крохмалю, також реагують з йодом, але колір комплексу залежить від ступеню полімеризації (див.таблицю 1).

Таблиця 1. Кольорові реакції декстринів з йодом

Декстрин (С6Н10О5)k

Ступінь полімеризації k

Забарвлення комплексу з йодом

Амілодекстрини

>30

Синє чи фіолетове

Еритродекстрини

25–29

Червоне

Охродекстрини

21–24

Жовто-коричневе

Мальтодекстрини

<20

Відсутність забарвлення

Низькомолекулярні декстрини проявляють ознаки альдегідної форми глюкози, тому що по мірі зменшення полімерного ланцюга росте частка залишків глюкози. Нерозщеплений крохмаль утворює з йодом комплекс фіолетового забарвлення.

Проведення аналізу

У чотири пробірки вносять по 10 крапель крохмалю, у інші 4 – по 10 крапель розчину амілази. Пробірки розділяють по парам 1-5, 2-6, 3-7, 4-8 і розміщують при різних умовах – першу пару поміщають у баню з льодом (0°С); другу залишають при кімнатній температурі (20°С); третю поміщають у водяну баню при t = 38-40°С; четверту – в киплячу водяну баню (100°С). Через 10 хв вміст кожної пари пробірок об’єднують, перемішують і інкубують ще на 10 хв при тих же умовах. По закінченню інкубування з третьої пробірки відбирають три краплини суміші на предметне скло і додають 1 краплю реактива Люголя. Якщо з’являється червоне або жовте забарвлення, то це вказує на завершення гідролізу крохмалю амілазою. Для виявлення результату аналіза в кожну пробірку додають 2 краплі реактиву Люголя і спостерігають за появою забарвлення, за яким роблять висновок про швидкість ферментативної реакції

 

docx
Додано
17 січня 2019
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку