Глобальні ланцюги доданої вартості. Міжнародний ринок товарів: сутність, інфраструктура, ціноутворення. Виробництво сільськогосподарської продукції у світі: природні, соціальні, е

Про матеріал
матеріал допоможе сформувати поняття глобальні ланцюги доданої вартості», дати уявлення про міжнародний ринок товарів, активізувати, закріпити та поглибити знання про окремі виробництва первинного та вторинного сектора; розвивати вміння користуватися джерелами географічної інформації.
Перегляд файлу

Тема. Глобальні ланцюги доданої вартості.  Міжнародний ринок товарів: сутність, інфраструктура, ціноутворення. Виробництво сільськогосподарської продукції у світі: природні, соціальні, економічні чинники,  особливості просторової організації.

Видобування й споживання паливних мінеральних ресурсів, глобальні ринки вугілля, нафти й природного газу.  Глобальні ланцюги доданої вартості у виробництві чорних металів, алюмінію, міді; чинники та форми спеціалізації країн.

Сучасна географія виробництва транспортних засобів, електроніки, фармацевтичної продукції,  чинники участі національних економік у глобальних ланцюгах доданої вартості. 

Виробництво текстилю, одягу, взуття: сучасна просторова організація, чинники міжнародної спеціалізації.   

Мета уроку: сформувати поняття №глобальні ланцюги доданої вартості», дати уявлення про міжнародний ринок товарів, активізувати, закріпити та поглибити знання про окремі виробництва первинного та вторинного сектора; розвивати вміння користуватися джерелами географічної інформації.

Обладнання: підручник, атласи, довідники

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ.
  2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Інтерактивна бесіда

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Характерною рисою сучасного бізнесу є висока швидкість змін в зовнішньому середовищі. Наразі ні в одній галузі компанії не можуть сподіватися на довгострокову стабільність. Для того щоб ефективно функціонувати в таких умовах компанії змінюють організаційну структуру таким чином, щоб вона була гнучкою та формалізують бізнес-процеси, особливо ті, які пов’язані з ланцюгом доданої вартості.

На сьогоднішній день глобальні ланцюги доданої вартості стали ключовими елементами в світовій економіці, які наглядно демонструють тенденції глобалізації

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 Глобальний ланцюг створення вартості – це послідовність взаємопов’язаних видів діяльності зі створення доданої вартості, розташованих як мінімум на двох континентах або в межах двох торгових блоків, що забезпечують виробництво товару чи послуги, починаючи з ідеї щодо їх створення та закінчуючи доставкою до кінцевого споживача. ГЛСВ є складним утворенням, основу якого складає значна кількість компаній, кожна з яких від­повідає за окремий вид економічної діяльності. Концепція ГЛСВ, що базується на понятті доданої вартості, дозволяє досліджувати галузі світової економіки, вивчаючи їх структуру та динаміку уча­сті в них різних акторів, залучених до виробничого процесу. На сьогоднішній день даний підхід є корисним інструментом ана­лізу тенденцій світової економіки, що дозволяє прослідкувати усі зв’язки між різними ланками географічно фрагментованого міжнародного виробництва, визначити роль кожного учасника та спрогнозувати наслідки для тієї чи іншої країни.

Самостійна робота з текстом підручника «Виробництво сільськогосподарської продукції у світі».

Групова робота (Робота з таблицями.ю схемами, картами). Учні аналізують просторову організацію, та чинники міжнародної спеціалізації окремих галузей вторинного сектора. Загальне обговорення.

І група – видобування та споживання паливних ресурсів

ІІ група - виробництво чорних металів, алюмінію, міді

ІІІ група – машинобудування, хімічна промисловість

ІV група – легка промисловість

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Робота з контурною картою

Нанести на контурну карту найбільші машинобудівні райони світу та напрямки експорту з них продукції.

V. ПІДСУМОК УРОКУ

Учитель звертає увагу на основні положення розглянутого матеріалу.

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацюйте текст параграфа

 

 

docx
Додав(-ла)
Боднарук Алла
Додано
13 березня 2019
Переглядів
14995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку