Поговоримо про тенденції в освіті, на які слід звернути увагу в новому навчальному році.

Новий навчальний рік уже зовсім скоро постукає у двері. Яким він буде? І хоча поки що це достеменно невідомо, ми все одно будуємо плани та готуємося. Готуємося та розуміємо, що перед учителями стоїть чимало викликів, можливо, набагато більше, ніж раніше. Як із усім цим впоратися? Як розвиватися далі та на що звертати увагу насамперед? Які методи та прийоми роботи використовувати?

Для того, аби допомогти освітянам, розглянемо найцікавіші освітні тренди, які варто додати до свого педагогічного арсеналу. То ж що обов'язково варто зробити в новому навчальному році?

Розвивати медіаграмотність і критичне мислення

Будьмо відвертими – зараз це не просто важливо, а життєво важливо для українців. Машина пропаганди та дезінформації працює на повну силу і, на жаль, ми вже бачимо наслідки її роботи. Ворожа пропаганда набуває різних форм, подеколи найнеочікуваніших, але ми в будь-якому разі повинні бути готові та маємо вчити учнів протидіяти фейкам. У цьому вам допоможе наш онлайн-курс:

Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики (автор курсу – Інна Іванова). Завдяки йому ви навчитеся застосовувати стратегії критичного мислення під час роботи з інформацією в медіапросторі, зможете легко розпізнавати фейки та спростовувати їх, дізнаєтеся, як навчити дітей розуміти, аналізувати, оцінювати зміст медіатекстів, а також створювати власні медіапродукти. 

Впроваджувати проєктне навчання

Метод проєктів беззаперечно цікавий тим, що зазвичай подобається і вчителям, і учням. А такий збіг стається не так уже й часто! До того ж проєкти можна створювати буквально на кожному уроці та під час вивчення будь-якої теми: вони завжди актуальні й корисні. Це чудовий «гачок», на який можна спіймати учнів навіть під час вивчення не найцікавішої теми.

Організувати ефективне та цікаве проєктне навчання вам допоможуть наші онлайн-курси:

  • Проєктний метод навчання (автор курсу – Віктор Немченко). Курс для всіх, хто прагне опанувати мистецтво проєктного навчання та розібратися з усіма його таємницями: як обирати цікаві теми та ефективно використовувати різні типи проєктів, як мотивувати дітей та які інтерактивні інструменти використати. 
  • Проєктна технологія навчання на уроках біології (автор курсу – Ірина Дядюшкіна). Завдяки цьому курсу ви розберетеся із тими теоретичними моментами, що досі лишалися незрозумілими, та отримаєте готові кейси щодо організації ефективного проєктного інтегрованого навчання.
  • Технологічна підготовка учнів засобами STEM, STEAM-навчання (автор курсу – Вікторія Бартюк). Цей курс стане справжньою знахідкою для вчителів, які викладають предмети технологічного напряму. Завдяки отриманій інформації ви зможете урізноманітнити навчальну діяльність за допомогою засобів STE(A)M-навчання та навчитися обирати оптимальні методи розробки проєкту. Додатково ви отримаєте практичні кейси з розробки та реалізації проєктів технологічного напряму.

Розвивати креативне мислення

Креативне мислення – одна із затребуваних навичок сучасності. Уже просто зараз роботодавці в усьому світі шукають людей із розвиненим креативним мисленням, тож маємо підготувати учнів до майбутнього! Але варто розуміти, що це не лише про творчість, а й про вміння відходити від шаблонів, помічати цікаве та незвичне в буденних речах, а також поєднувати непоєднуване. Спеціалісти стверджують, що починати розвивати креативне мислення потрібно ще зі школи. І ми з ними погоджуємося! І допоможуть вам у цьому наші онлайн-курси:

  • Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання (автор курсу – Вікторія Бавикіна). Цей курс допоможе вам зануритися у світ сучасного мистецтва та навчитися інтегрувати його в освітні практики. Ви отримаєте дієві рекомендації для залучення дітей у мистецькі проєкти та розберете методологічні підходи для роботи з різними типами творів.
  • Формування творчої особистості дитини в закладі дошкільної освіти (автор курсу – Марія Замелюк). Яким має бути освітній процес, спрямований на формування творчої особистості дитини? Які методи активізації творчої діяльності використати? Відповіді на ці запитання ви отримаєте, пройшовши цей курс.
  • Storytelling: пізнавально, цікаво, захопливо (автор курсу – Алла Баєва). Чудовий курс для всіх, хто прагне опанувати метод Storytelling та навчитися ефективно використовувати його в освітньому процесі. Ви отримаєте безліч цікавих порад та ефективних прийомів для створення захопливих історій.
  • Розвиток критичного, логічного і креативного мислення засобами мистецтва (автор курсу – Крістіна Бабенко). Лектор розповідає, як розвивати критичне, креативне та логічне мислення учнів і робити це ефективно. Додатково ви навчитеся розпізнавати стилі живопису та дізнаєтеся, як витвори мистецтва допоможуть створити на уроці атмосферу продуктивної зацікавленості.

Впроваджувати компетентнісне навчання

Компетентнісне навчання – один із найгучніших трендів останніх років. Воно насамперед спрямоване на розвиток в учнів компетентностей, умінь і навичок, які в майбутньому обов’язково допоможуть їм досягти успіху. Водночас основна увага зосереджується саме на результатах навчання, одним із яких є здатність діяти в різноманітних проблемних ситуаціях. Компетентнісне навчання вимагає особливих умов та підходів. Розібратися із ними вам допоможуть наші онлайн-курси:

Впроваджувати методи інклюзивного навчання

Інклюзивна освіта передбачає надання додаткової підтримки в освітньому процесі учням, які її потребують, – дітям з особливими освітніми потребами. Інклюзія – це процес. Це постійний пошук нових методів та способів реагування на різноманітність, подолання бар’єрів і забезпечення рівного доступу до освіти. Чи завжди це просто? Ні. Але чи потрібно? Безумовно! Тож якщо ви хочете організувати інклюзивне навчання у вашому класі, то вам на допомогу прийдуть наші онлайн-курси:

  • Інклюзивна освіта: коротко про найважливіше (автору курсу – Сергій Зайцев). Важливий курс, який навчить вас організовувати освітній процес та супровід дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Ви дізнаєтеся, як адаптувати, модифікувати та створювати безпечне освітнє середовище, застосовувати механізми забезпечення додаткової підтримки в освітньому процесі дітей з ООП.
  • Інклюзивне навчання: робота вчителя і асистента вчителя (автор курсу – Наталія Івашура). Курс стане у пригоді педагогам, які прагнуть побудувати дієву співпрацю в команді «вчитель – асистент учителя». Завдяки отриманій інформації ви зможете організувати ефективне інклюзивне навчання та сформуєте навички, необхідні для ефективного психолого-педагогічного супроводу учнів з ООП.
  • Сучасні технології інклюзивного навчання (автор курсу – Олена Казачінер). Прагнете максимально ефективно організовувати навчальну, виховну та корекційно-розвивальну роботу з дітьми із ООП? Тоді цей курс точно для вас! Завдяки йому ви навчитеся працювати з технологіями інклюзивного навчання та дізнаєтеся, як використовувати їх на різних етапах уроку, а також в межах позакласної та позашкільної діяльності. 
  • Ефективна взаємодія вчителя та учнів із особливими освітніми потребами (автор курсу – Євгенія Груленко). Цей курс допоможе краще зрозуміти дітей із ООП, зокрема розібратися в нюансах психофізичної діяльності. Ви дізнаєтеся, чому діти з ООП поводяться саме так, а не інакше, та сформуєте навички ефективної роботи з ними.  

Налагоджувати ефективну взаємодію з учнями

Насправді варто розуміти просту річ: без ефективної взаємодії з учнями не буде ефективного навчання. Учитель не має бути просто джерелом знань, такою собі живою енциклопедією, ні. Насамперед учитель – це людина, яка активно спілкується з іншими учасниками освітнього процесу. Від того, як буде побудоване це спілкування, залежить дуже багато. Опанувати корисні прийоми та інструменти для налагодження позитивної взаємодії зі школярами вам допоможуть наші онлайн-курси: 

  • Педагогіка довіри (автор курсу – Ганна Сукачова). Цей курс не тільки дозволить зрозуміти, чому ж довірливі взаємини між усіма учасниками освітнього процесу такі важливі, а й допоможе зробити процес педагогічної взаємодії справді ефективним. Завдяки курсу ви станете справжнім майстром педагогіки довіри. 
  • Прикладна психологія для освітян: сучасні підходи та дієві інструменти (автор курсу – Анастасія Богуславська). Оптимальний курс для всіх, хто хоче доповнити свої знання з психології і краще розуміти потреби дітей, ефективно комунікувати з учнями та їхніми батьками, а також навчитися піклуватися про себе. 
  • Ненасильницький підхід у навчанні та вихованні (автори курсу – Вікторія Преображенська та Юлія Колесник). Цей курс допоможе вам навчитися будувати взаємини, що засновуються на емпатії, розумінні та гідності. Ви розумітимете мотиви та потреби, які стоять за вчинками інших учасників освітнього процесу та дізнаєтеся, як турбуватися про себе.

Використовувати ігрові та інтерактивні методи роботи 

Чи можна уявити собі сучасний урок без використання різноманітних інтерактивів та ігрових прийомів? Вони роблять навчання наочним, ефективним та безумовно цікавим, а це надзвичайно важливо. Вони мотивують дітей до самостійної роботи, надихають та допомагають зрозуміти, як навчання пов’язане із реальним життям. Насправді існує чимало методів і прийомів як ігрового, так й інтегрованого навчання, вони всі по-своєму цікаві та ефективні, як же обрати ті, що якнайкраще підходитимуть вашим учням? Зробити це вам допоможуть наші онлайн-курси:

  • Ігри на уроках історії та суспільних дисциплін (автор курсу – Олександр Желіба). Курс допоможе навчитися використовувати ігрові технології в освітньому процесі та формувати з їхньої допомогою необхідні компетентності. І все це – на прикладі уроків історії та суспільних дисциплін.
  • Інтерактивне навчання – активність без втоми: від мотивації до рефлексії (автор курсу – Наталія Борисенко). Завдяки цьому курсу ви навчитеся впроваджувати елементи інтерактивного навчання в освітній процес, мотивувати дітей до роботи, сприяти формуванню в них критичного мислення та відповідальності за результат навчання. 
  • Ігрові уроки контролю та узагальнення знань (на прикладі уроків географії) (автор курсу – Дар'я Демчук-Маригіна). Цей курс допоможе вам ввести в уроки узагальнення знань ігрові елементи. Ви отримаєте знання, необхідні для створення ігрових уроків, а також – багато практичних порад і кейсів для ефективної роботи.

НУШ: впроваджувати та розвивати

НУШ робить упевнений крок із початкової школи до середньої. І це чудово! Система освіти змінюється кардинально: тепер необхідно не лише дати дітям знання, а й навчити застосовувати їх у повсякденному житті. Впровадження реформи у середній школі й так є викликом, адже вчителям необхідно врахувати стільки нюансів! Що вже говорити про реформування в умовах воєнного стану. Впоратися із цими викликами вам допоможуть наші онлайн-курси:

  • Учительство нової формації: початкова та середня освіта в системі НУШ (автор курсу – Артем Горобець). Курс допоможе розібратися із основними векторами реформування української школи та навчить будувати педагогічну діяльність на засадах НУШ. На вас чекають чимало корисних інструментів та практичних кейсів, що допоможуть ефективному впровадженню принципів НУШ в освітній процес.
  • Викладання предметів природничого циклу в НУШ (автор курсу – Наталія Бодюл). Матеріал курсу стане у пригоді вчителям, які викладають природничі дисципліни та прагнуть до максимально ефективної організації своєї роботи в умовах НУШ. Ви не тільки розберетеся із усіма вимогами навчальних програм, а й зможете продуктивно підготуватися до нового навчального року.

Використовувати сучасні освітні інструменти

Сучасний освітній процес та виховання особистості майбутнього вимагають сучасних рішень. І використання новітніх прийомів та інструментів для навчання. На щастя, їх надзвичайно багато, а з кожним роком стає все більше. І навіть ті методи, які знайомі нам давно, постійно оновлюються з урахуванням нових обставин. А деякі прийоми приходять до нас із інших сфер життя: бізнесу, психології та навіть медицини! Як обрати найкращі для себе та своїх учнів? Вирішити вам допоможуть наші онлайн-курси:

  • Teaching 4 Language Skills to Teenagers (автор курсу – Анастасія Шамрай). Важливий курс для вчителів англійської мови, завдяки якому ви ознайомитеся зі стратегіями розвитку чотирьох мовних навичок учнів (аудіювання, читання, говоріння та письма). Додатково ви навчитеся розвивати різноманітні компетентності, використовуючи онлайн- та офлайн-інструменти.
  • Інтегроване навчання: від уроку до курсу (автор курсу – Катерина Суховєєнко). Курс зацікавить усіх, хто прагне розібратися з усіма нюансами організації та проведення інтегрованих уроків. Ви не тільки дізнаєтеся все-все про сутність, переваги і недоліки інтегрованого навчання, а й отримаєте корисні практичні рекомендації. 
  • Використання інструментів фасилітації в освітньому процесі (автор – Юлія Батура). Якщо ви давно мріяли спробувати використати фасилітацію в освітньому процесі, то цей курс саме для вас! Ви ознайомитеся з принципами та прийомами фасилітації, розберетеся, як застосовувати її інструменти в навчальному процесі та отримаєте перелік цікавих вправ із описом. 
  • Ефективне навчання: інструменти для вчителя (автор курсу – Тетяна Бондар). Курс допоможе вам опанувати важливі інструменти для побудови ефективного навчання. Ви отримаєте безліч корисних прийомів для роботи з учнями та ознайомитеся із найцікавішими освітніми трендами. 
  • PISA: природничо-наукова грамотність (автор курсу – Олександр Козленко). Надзвичайно пізнавальний курс для всіх, хто хоче розібратися, як міжнародне порівняльне дослідження PISA має вплинути та впливає на викладання природничих дисциплін. Завдяки курсу ви отримаєте всю необхідну для створення компетентнісних завдань інформацію.

Застосовувати онлайн-технології

Використання онлайн-технологій – це чудовий спосіб для організації ефективної взаємодії між учасниками освітнього процесу. А також – для його осучаснення. Особливого значення онлайн-технології набули в останні роки, коли ми вимушено перейшли на дистанційне навчання. Чи можете ви зараз уявити собі урок без використання різноманітних додатків, онлайн-тестів тощо? Дійсно, варто скористатися всіма перевагами, котрі надають сучасні технології. Як саме це робити? Розібратися із цим вам допоможуть наші онлайн-курси:

  • Онлайн-тестування у школі (автор курсу – Любов Цукор). Цей курс – справжній маст-хев для всіх, хто хоче навчитися майстерно використовувати в навчально-виховному процесі онлайн-тести. Ви навчитеся працювати з сервісом онлайн-тестів «На Урок» та отримаєте багато цінних порад для організації цікавих уроків.
  • Word. Excel. Power Point: швидкий старт для новачків (автор курсу – Наталія Кривко). Чи добре ви володієте офісними програмами? На рівні досвідченого новачка чи справжнього майстра? Саме для того, аби ви могли стати майстром, створено цей курс. Ви опануєте всі таємниці роботи з Word, Excel та Power Point, що допоможе уцікавити заняття та полегшити вашу роботу.
  • Цікаве програмування: створення онлайн-проєктів із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів BBC micro: bit та Arduino (автор курсу – Сергій Петрович). Цей курс зацікавить усіх освітян, які хочуть навчитися створювати онлайн-проєкти із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів BBC micro:bit та Arduino. Також ви навчитеся працювати в онлайн-середовищах розробки Tinkercad і makecode. 

А що ще має важливе значення для організації освітнього процесу? Звісно, насамперед ідеться про різноманітні законодавчі акти та нормативні документи, а також про вміння ухвалювати важливі управлінські рішення. Насправді розібратися із цим не так складно, як здається, а допоможуть вам у цьому наші онлайн-курси:

Проходимо онлайн-курс без стресу

Підвищення кваліфікації в жодному разі не має перетворитися на суцільний стрес, навпаки, це має бути приємно та легко. Ми цілком поділяємо цю думку, тож зробили все, аби цей процес був простим, зрозумілим і зручним. Отже, ви обрали найпотрібніший та найцікавіший для вас онлайн-курс і зареєструвалися. Що робити далі?

Натиснути кнопку «Перейти до курсу» та почати навчатися! Зареєструвавшись, ви одразу отримуєте повний доступ до всіх відеозаписів, додаткових матеріалів та тестів (окрім фінального). Зверніть увагу: немає жодних вимог щодо кількості часу, який ви маєте витратити на опрацювання матеріалів. Ви самостійно вирішуєте, коли займаєтеся, скільки матеріалу опрацьовуєте за один раз та коли виконуєте тестові завдання. 

Також ви можете самостійно слідкувати за власним прогресом у проходженні курсу. А це неабияк зручно. До речі, попри те, що ви одразу отримуєте доступ до всіх матеріалів, радимо дотримуватися принципів послідовності та розглядати їх поступово. 

Після вивчення модуля ви маєте виконати тест. Його успішне проходження стане свідченням того, що ви добре засвоїли матеріал та готові для подальшої роботи. Тест розробляє автор курсу виключно на основі того матеріалу, який було представлено в навчальному модулі, тож не варто хвилюватися. Але якщо все ж перехвилювалися та обрати неправильну відповідь, то все одно не переживайте: у вас є кілька спроб для виконання тесту. Зверніть увагу: аби результати тесту були зараховані, ви маєте надати щонайменше 75% правильних відповідей. 

До речі, все (та навіть більше!) про підвищення кваліфікації ви можете дізнатися, пройшовши онлайн-курс Підвищення кваліфікації та професійне зростання освітян: шляхи і можливості (автори курсу – Любов Цукор, Ганна Сукачова та Віктор Немченко). Курс допоможе вам навчитися визначати можливості для підвищення кваліфікації, працювати із законодавчою базою та будувати власну траєкторію професійного розвитку. 

Цікавий та важливий факт: усі представлені онлайн-курси – широкого профілю. Навіть предметні насправді не вузькоспеціалізовані, ні, в них ви знайдете інформацію та поради, що будуть корисними викладачам будь-якого предмета. 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter