Як зацікавити будь-яку дитину.

Знання англійської мови у сучасному світі не привілей, а необхідність. На жаль, школярі не завжди розуміють це, тому задача вчителя – заохотити до вивчення іноземної мови у цікавий для учнів спосіб. І ми допоможемо вам це зробити!

Як умотивувати школярів та не дати їм нудьгувати у подорожі до вдосконалення знань з іноземної мови? Використовуючи запропоновані формати роботи, що є нестандартними та цікавими для дітлахів будь-якого віку.

Використання подкастів

Подкасти – сучасний тренд, який має не тільки розважальний, а й просвітницький характер. Англомовні аудіозаписи з розмовами на різні теми допоможуть у вивченні мови: покращенні розмовних навичок, сприйнятті мови на слух та збагаченні словникового запасу.

Подкасти стануть у пригоді у будь-якій ситуації: під час вивчення відповідної теми уроку, їх можна використати як невеликий епіграф до уроку, або навіть у якості домашнього завдання, яке можна прослухати у зручний для школярів спосіб та час.

Знайти подкасти для будь-якого рівня англійської мови можна за посиланням.

Флеш-картки 

Одним із найдієвіших інструментів для запам’ятовування будь-якої інформації є флеш-картки. Особливо вони ефективні для вивчення мови, адже з одного боку картки можна занотувати англійську фразу або слово, а з іншої її пояснення. Експерти стверджують, що вивчення мовних конструкцій (фразових дієслів, словосполучень, речень тощо) є ефективнішим, аніж вивчення окремих слів, вирваних із контексту. При цьому будь-яке англомовне словосполучення краще запам’ятовувати за допомогою пояснювального речення тією ж мовою. Тобто з одного боку картки – англомовна конструкція, з іншого – її англомовне пояснення.

Для малечі ця методика теж може спрацювати: наприклад, під час вивчення кольорів – з одного боку картки слово для позначення відповідного кольору, з іншого – приклади вже вивчених слів-предметів, що мають таке ж забарвлення.

Слова-магніти

Школярі можуть підсвідомо (або навіть свідомо) противитися засвоєнню нової інформації, особливо коли справа стосується вивчення іншої мови. Найкращий помічник у цьому – магнітики або стікери з англомовними словами, закрплені будь-де, особливо у раптових місцях! Наприклад, можна наліпити стікер на дверях – «open the door, if your teacher asks you», а з боку відкритого вікна: «if it’s cold, close the door». Ефективність такого методу залежить тільки від вашої креативності! До того ж, зробити такі «магнітики» можна колективно, наприклад, під час вивчення нового слова, а школярі можуть розвісити їх удома, без прив’язки до предметів. 

Налаштування телефону

Ще один «фоновий» спосіб вивчення англійської мови – налаштування девайсів та додатків англійською мовою. Запропонуйте учням спробувати перемкнути смартфони спочатку хоча б на день, а потім запитайте, чи не було проблем із користуванням телефоном, а якщо були, то які саме. Поступово час користування пристроями з англомовними налаштуваннями можна збільшити.

 

Запис відео

Розмовна англійська – один із найскладніших аспектів вивчення мови для всіх школярів. Запропонуйте учням періодично записувати короткі відео англійською мовою. Навіть якщо рівень знань ще не дуже великий, це не страшно, адже головне – спробувати! Тему вчитель може обрати самостійно, відповідно до програми, або запропонувати школярам знайти альтернативну тему, що буде цікавою для кожного. Кожному учневі після запису відео необхідно переглянути його декілька разів для виявлення та занотування власних помилок.

Критерії оцінювання такого домашнього завдання залишаються на розсуд педагога. Наприклад, учитель може прослухати відео-роботи, переглянути нотатки школяра та вказати на помилки, або запропонувати обмінятися відео-роботами з близькими товаришами, щоб ті виявили непомічені учнем помилки.

Друг-іноземець

Мовний бар’єр – перепона, що постає на шляху кожного та кожної, хто вивчає іноземну мову. Найкращий спосіб його подолати – відкинути сором та почати нарешті будь-як говорити! Утім, шкільний простір не завжди є комфортним осередком для цього. Тож запропонуйте школярам почати долати мовні бар’єри шляхом спілкування з носієм мови того ж віку!

У цьому можуть допомогти такі інтернет-платформи: Conversation Exchange, The Mixxer, Italki тощо. А найбезпечніший шлях – це підтримувати контакт зі знайомим другом-іноземцем, знайти якого можна за допомогою освітніх обмінів школярів.

А які цікаві способи вивчення англійської мови знаєте ви? Поділитися досвідом та підвищити власний скіл викладання іноземної мови можна зареєструвавшись на неймовірну Всеукраїнську інтернет-конференцію «НаУрок»: «Англійська для школярів: прийоми та корисні поради», що відбудеться 29 лютого о 09:30. Не пропустіть! Адже власним досвідом ділитимуться найкращі спікери! Реєструйтеся

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter