Тези виступу Олега Швеця

Харчування – один із найважливіших факторів впливу на здоров’я дітей і дорослих. Здорова їжа значно знижує ризик різноманітних захворювань, тому так важливо удосконалити шкільний раціон. 

На якому етапі знаходиться процес трансформації шкільного харчування? Як зробити їдальню та буфет платформою здорового харчування? Саме про це говорим Олег Швець у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Навчальний рік 2020-2021: виклики та можливості».

Лектор розповів про результати досліджень харчування міського населення України 2018-2019 років. У чому ж важливість досліджень харчування та його впливу на здоров'я дітей? 

  1. Дозволяє визначити сприятливі та негативні фактори.
  2. Допомагає визначити наслідки неправильного харчування (недостатнє надходження корисних речовин та незамінних нутрієнтів: надмірне споживанням шкідливих продуктів; надміне споживання цукру, солі, насиченого жиру, трансжиру). 
  3. Дозволяє провести аналіз поширеності аліментарно-залежних станів: зайвої ваги, ожиріння, цукрового діабету тощо. 
  4. Моніторинг ефективності дій, спрямованих на покращення харчування дітей.

Результати дослідження харчування дітей та підлітків

На жаль, споживання їжі українцями різного віку складно назвати збалансованим – рівень споживання натуральних харчових продуктів, які мають доведену користь для здоров’я, занизький.

  1. Споживання фруктів та овочів. Українські діти споживають недостатньо овочів: діти раннього віку (1-3 роки) – лише 62 г на день; дошкільнята (4-6 років) – 100 г; діти шкільного віку і підлітки (7-14 років) 152 г овочів на день. 
  2. Споживання м'ясних та молочних продуктів. Діти раннього віку споживають щодня 54 г страв із м’яса та птиці, ця кількість зростає до 81 грама у дошкільнят та до 115 г у школярів та підлітків. 
    Українські діти споживають невелику кількість молочних продуктів – у середньому 185 мл на добу. Особливо низьким виявився рівень вживання таких продуктів у підлітків – лише 155 мл щодня.
  3. Споживання солі та вільного цукру. Діти споживають значно більше солі, ніж рекомендується навіть дорослим. Кількість солі зростає з віком: діти молодшого віку у середньому споживають 6,4 г солі; шкільного віку – 7,4 г на день; підлітки вживають вже майже однакову з дорослими кількість солі – 9,2 г на день.
    Збільшується з віком і споживання цукру. Діти всіх вікових груп споживають забагато цукру: в середньому діти у віці 1-3 років споживають 47 г цукру на день; дошкільнята – 56 г;  школярі та підлітки – 67 г вільного цукру на день.
    Солодкі напої та соки є одними з головних постачальників вільного цукру у дитячому харчуванні, саме вони входять до п’ятірки найпопулярніших продуктів і напоїв у дітей раннього та дошкільного віку. Більшість таких дітей п’є соки та інші солодкі напої декілька разів на день.
  4. Споживання вітамінів і мінералів. Вітамін Е виявився єдиним дефіцитним вітаміном для всіх вікових груп: діти раннього віку отримують його на половину менше рекомендованої норми,  дошкільнята на третину менше, а школярі на 40% менше НФП.

Бажаєте дізнатися більше про харчування у новій українській школі? Радимо подивитися виступ Олега Швеця – лікаря, дієтолога, кандидата медичних наук, експерта МОЗ України з гігієни харчування – й отримати вичерпну відповідь!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter