Поговоримо, як розвивати здібності та креативність малюків

Чи можуть прості геометричні фігури сприяти розкриттю потенціалу та розвитку креативності маленької дитини? А картки зі звичайними крапками – виховувати математичних вундеркіндів? Так! Інтелектуальні ігри Нікітіних – найкращий доказ цього! Як їх використовувати? Про це і поговоримо!

Інтелектуальні ігри Нікітіних – це чудовий інструмент для розвитку пам'яті, уваги, уяви, математичних здібностей, креативного та логічного мислення. А ще цей інструмент універсальний, адже він не має вікових обмежень, до того ж в ігри можна грати самостійно, вдвох або всім класом чи групою. А якщо до гри залучити батьків вихованців? Це буде найемоційніше інтелектуальне змагання! 

Особливості інтелектуальних ігор Нікітіних:

  1. Вони представлені у вигляді головоломок, кубиків, конструктора, таблиць та задач. Вони не лише зацікавлюють малюків, а й сприяють розвитку логічного та образного мислення. 
  2. Завдання представлені в декількох форматах: у вигляді моделі, плаского малюнка, малюнка в ізометрії, креслення, письмової чи усної інструкції. Це дозволяє ознайомити дітей з різними способами передачі інформації. 
  3. Завдання різного рівня складності «від простого до складного»  та «самостійно відповідно до здібностей». 
  4. Більшість інтелектуальних ігор не обмежуються запропонованими завданнями. Вони спонукають дітей та дорослих шукати нові варіанти,  вигадувати нові ігри.

Найпопулярніші ігри

Рамки і вкладення Монтессорі

Цікава гра для наймолодших. Вона представляє собою 16 рамок із вкладеннями у вигляді геометричних фігур: круг, квадрат, трикутник, овал, прямокутник тощо. Основне завдання – дібрати до кожної рамки відповідне вкладення. 

 

Склади візерунок

Ця гра цікава тим, що в неї можна грати навіть із найменшими. Вона являє собою набір із 16 кубиків, при цьому кожна грань має певне забарвлення:

  • передня грань – біла (на малюнку показана прозорою),
  • задня грань – жовта,
  • права грань – синя,
  • ліва грань – червона,
  • верхня межа – жовто-синя,
  • нижня межа – червоно-біла.
     

З їхньою допомогою можна складати безліч цікавих візерунків, поступово ускладнюючи завдання. Це можуть бути контури різних предметів, химерні візерунки, цифри, букви, симпатичні тварини тощо. Гра має кілька рівнів складності:

  1. Спочатку діти вчаться просто копіювати візерунки із завдань. 
  2. Потім вони мають намалювати створений візерунок. 
  3. І, нарешті, самостійно вигадати нові узори. А це вже творча робота!

Що більше кубиків – то складнішими можуть бути завдання.

Склади квадрат

Гра-головоломка для дітей від двох років. Сенс гри полягає у складанні квадрату з декількох елементів. Її надзвичайно легко виготовити власноруч! Підготуйте 24 різнокольорові картонні квадрати розміром 80x80 мм. Зробіть розмітку як на малюнку:  

Далі слід акуратно розрізати квадрати на частини по лініях. Зверніть увагу: розрізати зразок «квадрат №1» не потрібно! 

«Унікуб»

Ця унікальна гра вводить малюків у світ тривимірного простору. «Унікуб» – це 27 невеликих кубиків, грані яких розфарбовані в різні кольори: червоний, жовтий та синій. Малюк збирає моделі, орієнтуючися на забарвлення граней. У наступних завданнях потрібно враховувати забарвлення кількох граней. А потім дитині доводиться ставити кожен кубик, орієнтуючися на його забарвлення з усіх 6-ти сторін. Загалом «Унікуб» пропонує 60 різних завдань. І це справжня «гімнастика для розуму»!

  

В «Унікуб» можна грати, починаючи з 3-4 років, але насправді гра сподобається і старшим дітям. 

Крапочки

Ця гра буде цікава та корисна як малюкам, які тільки починають вправлятися у лічбі, так і дітям, які вже добре орієнтуються в числах. Вона складається з 44 пласких фігур різної форми і кольору, на яких намальовані чорні крапки:

  • 11 блакитних квадратів; 
  • 11 жовтих кругів;
  • 11 зелених трикутників;
  • 11 білих квадратів із числами від 0 до 10. 

 

Як грати? Як зазвичай – від простого до складного! На початку запропонуйте малюкам будувати «будиночки», дібрати для них «дах», садити поруч «клумби» з потрібною кількістю квітів. Або причепити вагончики до поїзда (але в певному порядку!), розсадити пасажирів (відповідно до придбаних квитків). А потім запропонуйте дітям розташувати один під одним ряди квадратів, кіл, трикутників, цифр в порядку зростання кількості крапок. Це справжній тест, який дозволить визначити рівень математичних здібностей!

Кубики для всіх

Це одна з найкращих ігор для розвитку просторового мислення. Гра складається з 7 різнокольорових фігур. Це справжній об'ємний «тетріс»! Основне завдання – складати з фігур моделі за малюнками-завданнями. Але, звісно, можна і потрібно давалю волю фантазії. З них можна створювати геометричні об’єкти, будинки, машинки, фігури тварин тощо. 

  

Дроби

Гра призначена для дітей віком від 3 років. Вона являє собою комплект із 12 різнокольорових кругів (усі мають однаковий діаметр). Перший круг цілий, другий – розрізаний навпіл, третій – на три частини тощо. Останній круг складається з 12 частинок. Із їхньою допомогою можна легко зрозуміти, що таке дроби.

 

Таблиця сотні

Це простий та дуже ефективний посібник, незамінний для навчання лічбі. Таблиця сотні – це плакат із зображенням числового ряду від 1 до 100 з додатковим візуальним супроводом. Особливо вона корисна для старших дошкільнят. Займаючися за Таблицею сотні, діти навчаються складати, віднімати, множити, ділити і не тільки. Це дійсно потужний інструмент для розвитку математичного мислення в цілому!

 

Ігри Нікітіних є справжнім каталізатором для розвитку майбутнього лідера. Адже вони сприяють вихованню самостійності, цілеспрямованості та вміння концентруватися. А ще дають поштовх для розвитку інтелекту, творчих здібностей, уміння створювати нове та вирішувати незнайомі завдання. А саме без цих якостей не обійтися людині майбутнього!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter