Презентація "Лексикологія"

Про матеріал
Презентація до уроку узагальнення вивченого з теми "Лексикологія"( урок подорож-змагання для учнів 5-го класу).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення вивченого з теми« Лексикологія » Подорож-змагання « Слова – скарби»

Номер слайду 2

повторити, поглибити, узагальнити засвоєні знання з теми « Лексикологія»;закріпити й поглибити знання про лексичні групи слів: синоніми, антоніми, омоніми; вдосконалювати орфографічну грамотність; розвивати спостережливість, увагу, творче й логічне мислення;розвивати культуру усного й писемного мовлення; виховувати повагу до рідного слова, України, літературних постатей України;Мета уроку

Номер слайду 3

Вітрильник мовний – це вже цікаво... Сьогодні ждуть нас великі справи. В подорож вирушимо не навмання. На борт перепустка – це ваші знання.

Номер слайду 4

* Сукупність слів мови, її словниковий склад – це……«Метод незакінчених речень» * Лексичне значення слів – це …* Лексичне значення слів можна з’ясувати за …* За значенням слова поділяються на …* Слова, різні за звучанням і написанням, але однакові або близькі за лексичним значенням, називаються …* Слова «день-ніч, великий-малий» - це …* Слова, які однакові за звучанням і написанням, але різні за лексичним значенням – це…* Слова, які вживають в усіх стилях мовлення, називають…* Слова, які вживають лише в окремих стилях мовлення або в одному з них, називають….…

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1.... А ми розлізлися межи людьми, мов ... Я до ... – носити воду...2. Не називаю її раєм, тої ... у гаїНад чистим ... край села.3. У тій хатині у раю,Я бачив ... Там ... Робота тяжкая, ніколи І помолотись не дають.4. А сестри! Сестри! Горе вам,Мої ... молодії!Для кого в світі живете?ставомпеклоголубкишколярамшколиневолямишенятахатиночки. ЕНОВЕКШЧМовна розминка

Номер слайду 6

Ш Е В Ч Е Н К О

Номер слайду 7

Уникай лексичних помилок.( Перевірка домашнього завдання )І ЗУПИНКА « ЗЕРНО ІСТИНИ »

Номер слайду 8

Приймати, брати участь; відноситися, ставитися з повагою; являється, є бунтарем; носити, мати характер; дякуючи, завдяки зусиллям; не дивлячись, незважаючи на труднощі. Гра « Коректор »

Номер слайду 9

Антоніми

Номер слайду 10

Вибірково-пошукова роботаІ І ЗУПИНКА « Не лови ґав »

Номер слайду 11

Номер слайду 12

За ш(е,и)рокими морями, ще й за горами кам’яними, в далекій стороні був колись в(и,е)селий край з розкішною природою. А жили там сумні люди. У сім’ї бідного с(е,и)лянина-кріпака Григорія Шевченка, що належав багатому пану Енгельгардту, було п(’)ятеро дітей. Одні, як Катерина, були чорняві, а ін(ь)ші, як малий Тарас, - біляві. Але лагідна , ніжна мати любила всіх однаково. Вона завжди співала їм пісень: жартівливих і серйозних, жвавих і повільних, більше сумних, а мен(ь)ше в(и,е)селих. Ж(и,е)ття її було тяжким, і дуже швидко вона померла, а згодом малий Тарас залишився с(и,е)ротою. Без батька, без матері…Гірким було його дитинство.

Номер слайду 13

За широкими морями, ще й за горами кам’яними, в далекій стороні був колись веселий край з розкішною природою. А жили там сумні люди. У сім’ї бідного селянина-кріпака Григорія Шевченка, що належав багатому пану Енгельгардту, було п’ятеро дітей. Одні, як Катерина, були чорняві, а інші, як малий Тарас, - біляві. Але лагідна , ніжна мати любила усіх однаково. Вона завжди співала їм пісень: жартівливих і серйозних, жвавих і повільних, більше сумних, а менше веселих. Життя її було тяжким, і дуже швидко вона померла, а згодом малий Тарас залишився сиротою. Без батька, без матері… Гірким було його дитинство.

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка

Номер слайду 15

КАЧКА

Номер слайду 16

ОМОНІМИ

Номер слайду 17

ІІІ зупинка«Май голову на плечах» Розподільний диктант,творча робота

Номер слайду 18

СИНОНІМИ

Номер слайду 19

Які слова зайві?Скласти синонімічну групу з поданих слів. Великий, плакати, барвистий, колега, здоровенний, прикрашати, мальовничий, гігантський, квилити, кольоровий, ридати, грандіозний, яскравий,останній, хникати,мир.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Літературна хвилинка»

Номер слайду 22

Домашнє завдання. С.172, виконати тести (письмово);С. 173, відповісти на запитання (усно);Високий рівень: 1. Скласти загадки про природу з використанням синонімів, антонімів; 2. Написати твір-опис моря, використовуючи слова в переносному значенні.

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку