Розважальне математичне шоу "Ключи від форту Буаяр"

Про матеріал
Розважальне математичне шоу для учнів 8 класів. Буде в нагоді вчителям при проведенні тижня математики в школі.
Перегляд файлу

Розважальне математичне шоу «Ключі від форту Буаяр»

 

Ведучий. Доброго дня, щановні друзі. Сьогодні в нашій школі свято для тих,хто розумний, уважний, сміливий, кмітливий, допитливий, любить  логічні задачі. Математична фортеця вітає вас у своїх суворих стінах. Адреса форту – загальноосвітня школа 10 Кам'янської  міської ради, ІV поверх, кабінет 30.     Здобувати свій скарб прийшли дві здружені команди шкільних друзів. Представляю команди, яких чекає глобальна битва на теренах форту.

       (Представлення команд)

 

Ведучий. Сьогодні вас ждуть незвичайні пригоди.   Вам потрібно, долаючи перешкоди, розв’язуючи математичні завдання здобути 8 ключів.  Хто отримає найбільше ключів і відгадає ключове слово, то приз ваш.

 Крім цих ключів вам потрібно буде ще вгадати ключове слово. І лиш тоді можна діставатися до скарбниці. Для виконання всіх поставлених завдань дається 45 хвилин.

        На протязі гри вас супроводжуватиме консультант (учень старшого класу), який допомагатиме вам, даючи деякі вказівки, рекомендації.

        Отже, до справи! Звучить гонг.

 

Перше випробовування. 

Це випробовування згадає ваше безтурботне дитинство. (Вказується конкретно хто буде виконувати).  В кульку є кубики, на деяких з них написані букви. Потрібно серед усіх кубиків знайти кубики з написами і скласти математичне слово. За правильну відповідь – ключ. (Час – 1 хв.)

        (П а р а л е л о г р а м).

 

Друге випробовування. 

І так, за другим ключем. З кожної команди необхідно вибрати художника-декоратора, який добре малює , щоб за дві  хвилини відчути себе справжнім художником Леонардо де Вінчі. За точками ,координати яких задано, ви повинні намалювати справжній високохудожній твір (можливо, на аукціоні Сотбі його вдасться продати за І млн доларів!)

 

(0; 0), (-1; І), (-3; І), (-2; 3), (-3; 3), (-4; 6), (0; 8), (2; 5), (2; 11), (6; 10), (3; 9), (4; 5), (3; 0), (2; 0), (1;-7), (3;-8), (0; -8), (0; 0).

 

 

З вами хоче познайомитися мудрий Мольфар. Він загадає загадку, правильна відповідь може допомогти вашій команді, якщо ключів ви отримаєте порівну.

      Загадка Мольфара: Чим більше від мене беруть, тим більшою я стаю. Що це таке? Думай, друже, думай. В математиці це – обернена пропорційність. В житті – це…, ми бачимо на дорогах.

За правильну відповідь – ключ. ( Час – 1хв.)

          (Я м а).

До класу – Хто намалював швидко й правильно? Ви довели, що в Україні є послідовники великого Леонардо . Молодці! Ви отримуєте ключ.

Третє випробовування.

 Їжа – пожива для шлунку, задачі – пожива для розуму. Кожне з них нам не завадить, а навіть і допоможе майбутньому футболісту, що є серед нас (називається один з учасників). Таке завдання: на столі є три тарілки. Під однією з них – на дні із зовнішньої сторони прикріплена задача з математики. Піднімати тарілки можна тільки в тому випадку, коли вона порожня. В одній тарілці – йогурт, в другій – мед, в третій – варення.  Тому, щоб знайти задачу, треба спочатку з’їсти те, чим  наповнена тарілка, а пізніше розв’язати задачу. На все дається 2 хв.

        Задача. Турист повинен пройти 60 км. За перший день він пройшов 2/5 всього шляху, за другий день – 1/3 всього шляху. Скільки залишилось пройти туристу третього дня?(1 6 км). За правильно розв’язану задачу команда отримує ключ.

 

Четверте випробовування. 

Для участі в четвертому випробуванні нам потрібні мислителі. Ваше завдання - розв‘язати анаграму та виключити зайве слово у переліку (ргук, ослич, омб‘є, Туніса). Це випробовування проходять члени ваших команди (називається хтось). Час – 2 хв. .

 

 

П’яте випробовування.

 «Еврика! Еврика!» – кричав Архімед, коли винайшов фізичний закон. Цей закон лежить в основі цього випробовування. Час – 2 хв.

       У високій вазі є ключ (зроблений з пінопласту або з легкого матеріалу). Поряд стоїть чайна ложка та посудина з водою, яка прикріплена до столу. Як дістати ключ з дна вази, не перевертаючи її? (Учень має здогадатися – наливати ложкою воду доти, поки ключ не підніметься доверху і тоді його можна дістати рукою).  Одержаний ключ отримує команда.

 

Шосте випробовування.

Наступний ключ має отримати меломан 21 століття.

Вас запрошено для участі в супер-грі «Відгадай мелодію». У рубриці «Музична арифметика» за 1 хв ви повинні назвати 7 пісень, у яких зустрічаються числа. Успіхів вам!

 

 

Сьоме випробовування. 

Останній ключ вам допоможе отримати лоцман з кожної команди., який спробуває провести теплоходи морем до заповітної мети. Задача: Річкою пливуть теплоходи»Київ» та «Верховина», назустріч «Галичина» та «Карпати». Річка не широка, розминутися двом теплоходам неможливо. Але в одному місці є затока, в якій може розміститися один теплохід. Як теплоходам продовжити плавання?

 

 

 

Мудрий Мольфар щось засумував. Розвеселити його доведеться одному із гравців .

       Загадка Мольфара: Чим більше нас – тим вага менша. Що це?

(Дірка)
 

Ми поздоровляємо цього щасливця з команди, це важке випробування і він його витримав і отримав для команди ключ.

 

Восьме випробовування. 

 Словесний лабіринт. За допомогою накресленого лабіринту прочитати означення математичного поняття. Назвати його.

і

а

у

й

з

о

в

у

з

б

ч

б

я

і

ц

о

а

г

щ

о

в

т

х

ю

ж

т

і

и

м

к

л

с

м

т

а

і

и

с

ю

т

є

я

л

п

ч

т

і

в

я

д

л

а

к

и

р

ь

д

л

ю

р

м

е

д

о

ч

и

с

р

о

р

в

д

ї

с

ь

е

д

ь

к

п

 

                                           Ключ до лабіринту

 

 

 

 

 

І

І

І

 

 

І

І

 

 

 

 

 

 

І

І

І

І

 

І

 

 

І

І

 

 

 

 

 

 

І

 

І

І

 

І

 

І

І

І

 

І

І

І

 

 

І

 

І

І

 

І

І

І

 

І

І

І

 

 

І

І

І

 

І

І

 

 

 

 

 

І

І

 

 

 

 

(Ч и с л а, щ о  в и к о р и с т о в у ю т ь   д л я   л і ч б и   п р е д м т і в.

   Це означення натуральних чисел).

 

 

 

Ведучий. Отже, порахуємо кількість ключів, які одержала кожна команда.

Але це ще не все. Для оволодіння скарбами потрібне ключове слово.

 

Відгадування ключового слова.    Запитання Мольфара:

1.      Яке слово в математиці в перекладі означає «земля», «міряти»? З відгадки візьміть першу букву. (Г е о м е т р і я).

2.     Твердження, що приймається без доведення. З відповіді візьміть останню букву) ( А к с і о м а)

3.         Відрізок, що сполучає дві протилежні вершини чотирикутника. З відповіді візьміть  перед останню букву (Діагональ).

4.         Чотирикутник, у якого дві сторони паралельні, а дві інші не паралельні. ( Трапеція.  Це  сьома  буква слова).

    5.  Якій цифрі у Будапешті поставлено пам’ятник? Ця цифра така як і буква.   (Ц и ф р і  0).

    6. Прямокутник, у якого всі сторони рівні.      (  Б у к в а   К).

 Якщо всі завдання правильно виконані, то одержимо набір букв: г, а, л, і, о, к.

Команда повинна скласти слово: л о г і к а. Воно є ключовим.

 

(Якщо слово відгадано.) Ви молодці, витримали з честю всі випробування, проявили розумові, логічні, художні здібності, показали знання з математики і | головне — відгадано шифр замка скарбниці форту. Відкривайте її — для цього потягніть мотузку і отримайте свій приз — скарб буаярів.

(До стелі прикріплено пакет з цукерками, які після смикання мотузки падають на стіл.)

(Якщо слово не вгадано.) Дуже шкода, що скарбниця так і не буде відкрита сьогодні. Шифр - слово «логіка». Втім, ви не згаяли час, а отримали задоволення від гри.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, 8 клас, Сценарії
Додано
6 серпня 2019
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку