амінокислоти та білки

Додано: 15 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 59 разів
20 запитань
Запитання 1

Вкажіть, які хімічні елементи входять до складу нітрогеновмісних органічних сполук

варіанти відповідей

C, H, N.

C, H, Na, O, S;

C, H, O, N;

а) С,Н,N,Cl

Запитання 2

Вкажіть функціональні групи амінокислот (дві відподі):

варіанти відповідей

-СООН

– ОН

– NH3

- NH2

Запитання 3

Серед наведених речовин виберіть ті, які належать до нітрогеновмісних (три відповіді):

варіанти відповідей

ДНК і РНК

жири, 

амінокислоти, 

білки, 

вуглеводи, 

Запитання 4

Серед наведених речовин виберіть ті, які належать до амінокислот (три відповіді):

варіанти відповідей

амінобутанова кислота,

хлоридна кислота

анілін, 

амінопропанова кислота,

2 – метил – 5 – амінопентанова кислота.

Запитання 5

Зазначте речовини, які мають білкову природу (три відповіді):

варіанти відповідей

роги і копита, 

піт

волосся)

гемоглобін,

підшкірний жир

Запитання 6

Для проведення якісної ксантопротеїнової реакції на білки потрібно мати такий реактив:

варіанти відповідей

амоніак

Купрум (ІІ) сульфат

концентровану нітратну кислоту

натрій гідроксид

Запитання 7

Порядок сполучення амінокислот у білковій молекулі показує структуру:

варіанти відповідей

 первинну

вторинну

 третинну

четвертинну

Запитання 8

Укажіть з якими речовинами можуть взаємодіяти амінокислоти (три відповіді):

варіанти відповідей

 кислоти

луги

вода

 вуглекислий газ

інші амінокислоти

Запитання 9

Яку реакцію середовища матиме розчин амінокислоти, якщо до її складу входять дві аміногрупи та одна карбоксильна група:

варіанти відповідей

нейтральне

лужне

кисле

Запитання 10

Під час взаємодії білків з розбавленим розчином купрум(ІІ) сульфату з'являється фіолетове забарвлення. Ця реакція має назву:

 


  

  

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

  оксалатна

біуретова

цистеїнова

Запитання 11

Що являє собою білок?

варіанти відповідей

полінуклід

полісахарид

поліпептид

поліетилен

Запитання 12

Розрізняють структури білка: 

варіанти відповідей

первинну

вторинну

третинну

четвертинну

всі відповіді вірні

Запитання 13

Денатурація білка - це процес руйнування:

варіанти відповідей

первинної структури

вторинної структури

третинної структури

вторинної та третинної структури

Запитання 14

Процес денатурації білка відбувається під дією :


варіанти відповідей

води

кисню

температури

розчинів кислот, лугів

Запитання 15

Яка хімічна властивість характерна для білків ?

варіанти відповідей

реакція гідрування

реакція гідратації

реакція гідролізу

реакція дегідрування

Запитання 16

Залишки амінокислот у білках сполучені зв`язками:

варіанти відповідей

йонними

пептидними

водневими

ковалентними полярними

Запитання 17

Продуктами гідролізу білка є:

варіанти відповідей

глюкоза та фруктоза

амінокислоти

гліцерин та жирні кислоти

глюкоза

Запитання 18

Мономерами білків є ... альфа-амінокислот

варіанти відповідей

10

15

20

25

Запитання 19

Пригадайте приготування білкових продуктів: яєчні, смаження риби, м яса. Це приклади явища:

варіанти відповідей

деструкції

денатурації

ренатурації

полімеризації

Запитання 20

Білки фібриногени і тромбіни беруть участь у згортанні крові. Яка функція білків характеризує цей процес?

варіанти відповідей

захисна

транспортна

сигнальна

структурна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест