ВИХОВНИЙ ЗАХІД
«Куліш – з давнини до сучасності»
Мета: ознайомитися із особливостями кухні українського народу; поглибити знання з технології приготування кулеша; розвивати інтерес до народних традицій, обрядів, побуту українців; сприяти духовному розвитку особистості; виховувати в дітей повагу до культури й спадщини українського народу.
Обладнання: презентації учнів.
Перед проведенням заходу учні відвідали етнографічний музей «Українська світлиця» на базі Путивльського ліцею №1 ім. Р.Руднєва. Учитель української мови та літератури Булава Л.Г. розповіла про традиційні українські страви.
ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ
І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (на дошці записано тему й епіграф заходу)
Пояснити значення прислів’їв та приказок.
II. ВСТУПНА РОЗПОВІДЬ ПРО УКРАЇНСЬКУ КУХНЮ ТА ІСТОРІЮ ВИНИКНЕННЯ КУЛЕША.
Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими й поживними якостями. Традиційне харчування українців пройшло тривалий час становлення і розвитку. Деякі рецепти приготування страв і способи збереження продуктів харчування дійшли до нас від часів Трипілля, ранніх слов’ян та Київської Русі. Тож і маємо в Україні оригінальну кулінарію, створену віками і тисячоліттями. У то й же час страви повинні були бути обов’язково ситними, підримувати здоров’я людини.
Згадайте наших козаків. Подивіться, якої вони міцної статури, бо їжа була завжди ситна, приготована з любов’ю. Саме здорова їжа служила основою міцного здоров'я козаків та їхньої незвичайної сили й витримки. Найголовнішою стравою у козаків був куліш. Також його любили варити чумаки, і просто люди, які працювали в полі. Ця страва легко готувати польових умовах. Звідси й інша його назва — польова каша. Козаки щодня варили куліш під час військових походів. Після ліквідації Запорізького козацтва козаки розселилися на широкій території України. Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування куліша.
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
Отже, поговоримо детально про рецепти куліша, або польової каші, яка часто готується й зараз під відкритим небом в казані на вогні. Смачний та неймовірно ситний! Що ще треба для гарного обіду. Звичайно, рецептів куліша є дуже багато. Переважно куліш готували з пшоном, але подекуди варили й гречаний (деякі райони Чернігівщини, Полтавщини), кукурудзяний (Південне Поділля). Іноді на Правобережному Поліссі пшоняний куліш варили на молоці (молочний куліш), сироватці (сироватчаний), маслянці (сколотчиний). Смачним вважався густий куліш, а не такий, у якому крупина за крупиною ганяється з дубиною. Ця страва настільки популярна, що її оспівано в різних творах.
Куліш - їжа козаків
Козак брав зазвичай з собою,
Коли в похід до війська звуть:
Пшона три жмені, люльку, зброю,
Сіль, трохи сала - та й у путь!
Вода завжди була десь поряд -
Із річки кухоль зачерпне.
І поки ще далеко ворог,
Обід ніхто не обмине.
У казанок кидає сало,
Хай жир уходить нанівець.
Щоб шкварок там було чимало,
Він воду ллє вже під кінець.
Як закипить - пшона три жмені,
Щоб розварилося вкінець!
І все! Облиште теревені!
Сідайте хлопці!
Хай їм грець!
В пшоні тім користі багато,
Там вуглеводи і білки.
Тому, в походах і на свято
Куліш любили козаки.
( Орієнтовна відповідь. Готувався такий куліш з пшона, рідше з інших злаків, приправлялся салом і мав смак багаття і вільного життя, завдяки чому назавжди став невід'ємною частиною нашої культури).
«Сироватка варив куліш у чималенькому мідному казані посеред двору. Ще кулішу не зварилася, а по двору дух пішов, аж комишники засалапали язиками, як голодні коті. Приправивши її запорожець старим салом, ліщиновим листям, дикою цибулею, перцем, котрого мав у чересі з півдесятка стручків. готував дві страви: одну рідку, одному густішу, домішавши туди трохи гречаного борошна. Опріч пшона, кількох шматків сала на дні бодні та ворочка гречаного борошна - в коморі більше не було нічого. Комишники доїдали Драпакові запаси й, либонь, не загадували далеко наперед. Земля біля хутора лежала неорана, й не було в хлівах ніякої худоби, навіть буда біля хати стояла порожня – пес або забіг, або його забили. Комишники лигали гарячий куліш, аж тріщало за вухами. Вони забули про кашовара, і йому залишилося тільки трохи рідкої кулеші. Сироватка їв не поспішаючи, ложку ніс до рота красиво, підставляючи під неї човником долоню. Він не дивився в бік комишників, що повиверталися на очереті, палили люльки...»
Ю. Мушкетик «Яса»
«Невважаючи на спечу й духоту, косарі співали косарських пісень; їх голоси змішувались з пташиним щебетанням, з тріщанням трав'яний дерев'яних коників. Гаряче повітря аж кипіло хвилями всякої гармонії. Наймит розпалив багаття, повісив на тагани казанок і почав варити куліш. Сонце стало серед неба, і косарі зійшлись полуднувать, посідавши кругом мисок. Дашкович сів поруч з косарями до кулішу. Затовчений свіжим салом з зеленою цибулею й кропом, куліш тієї здався філософові смачнішим од усякої страви».
І. Нечуй-Левицький «Хмари»
Козацький куліш на багатті в казані
Складники на 6 порцій:
Приготування: Свіже свиняче сало наріжте кубиками та покладіть в казанок, хай воно трішки підсмажиться та пустить жир. Цибулю дрібно поріжте, натріть на тертці моркву. Покладіть овочі в казанок і обсмажуйте, періодично помішуючи, 5-7 хв. Потім влийте в казанок 1,2-1,5 л води і залиште закипати. У киплячу воду покладіть нарізану картоплю. Варіть 5-7 хв, після чого засипте ретельно промиту крупу. Коли пшоно звариться, додайте спеції і подрібнену зелень. Ретельно перемішайте куліш і подавайте до столу.
II команда
Рибний куліш
Складники на 6 порцій:
Приготування: Куліш з риби - страва, яку цінують рибалки, любителі відпочинку на природі та усі, хто любить ситну і здорову їжу. Створений на природі з свіжої риби, він чудово передає енергетику страви. Для початку почистити треба рибу, промити її, залити водою і зварити бульйон. Далі відділити бульйон від риби, а саму рибу відокремте від кісток. Усипати в бульйон пшоно й готувати близько 15 хвилин. Додати картоплю, піджарку з овочів та варіть півгодини. Перед подачею заправите зеленню і шматочками риби.
III команда
Куліш з грибами
Складники на 6 порцій:
Приготування: Гриби промийте, залийте водою і проваріть до готовності. Вийміть з відвару і подрібніть. У бульйон викладіть пшоно, спеції і варіть протягом 20 хвилин, після чого покладіть картоплю і потримайте на плиті 10 хвилин. Цибулю підсмажте, змішайте з грибами і викладіть суміш у гаряче. Варіть під кришкою, заправити зеленню і подавайте.
IV команда
Зараз, як ніколи, хочеться повертатися до своїх коренів. Традиційно цю кашу готували в казані на багатті, але ми пропонуємо вам адаптований під сучасні реалії рецепт козацької каші, приготованої в каструлі.
Куліш вегетаріанський
Необхідні інгредієнти:
1 стакан гречки (200-250 г)
4 картоплини
1 морквина
1 цибулина
4 зубчика неочищеного часнику
1 л води (+ 1,5 стакана на додавання при необхідності)
2 ст. ложки олії (для обсмажування)
Сіль, приправи, лавровий лист (за смаком)
Послідовність приготування:
Таким смачним дієтичним кулешиком можна пригощатися у дні посту та при проблемах з шлунково-кишковою системою. Він буде смакувати як гарячий суп, після охолодження – як гарнір.
IV. ВИСНОВОК. Не кожна страва здатне залишити такий слід в історії та літературі. При цьому основною властивістю, яке допомогло кулешу завоювати народну любов, є простота інгредієнтів і приготування. Пшоно, сало і цибулю – ось і весь секрет, але з їх допомогою можна нагодувати не один загін під час військового походу. Навіть зараз при проведенні заходів з великої кількістю людей – це найкраща страва, щоб нагодувати всіх учасників. По-перше – це українська традиційна страва, по-друге – вона корисна, по-третє – вона швидко готується і має різні варіанти рецепту, можна використовувати ті продукти, що є в наявності.
Література
1.Українські страви. К.:Державне видавництво технічної літератури УРСР. 1961. 454 с.
2. Шумило Г. І. Технологія приготування їжі. Навчальний посібник. — К.: Кондор, 2008. — 506 с.
3. https://naurok.com.ua/instrukciyno---tehnologichni-kartki-z-prigotuvannya-kuleshikiv-275609.html
4. http://kkibp.edu.ua/uk/novini/417-kulish-tse-step-i-volia-zorianyi-prostir-i-dovha-pisnia-teplo-bahattia-i-sporidnenist-tovarystva