Виховний захід "Мамина колискова"

Про матеріал
Розробка виховного заходу з літературного читання, для вчителів 3 класу. Поглиблення знань учнів з народного фольклору.
Перегляд файлу

Виховний захід

Хвилина доброти

Тема: мамина колискова пісня - перший урок рідної мови для дитини.

Мета: ознайомити учнів з колисковими піснями як ліричними пісенними творами, які виконуються матір’ю (рідше батьком);

розширити знання учнів про колискові пісні як один із жанрів дитячого фольклору, жанром народної ліричної пісні;

виховувати у дітей цінність ставлення до народної культури , до українського слова ;

розвивати пізнавальний інтерес, музичний слух.

Обладнання: плакати-малюнки : українська хата, «Спи,малечо,спи…» , вишиті рушники; Атрибути: ляльки, колисанки , іграшки, лава.

Присутні: вчитель , учні класу, батьки .

Хід заходу

Клас прикрашений плакатом малюнком «Спи,малечо,спи…»; українськими вишитими рушниками ; пізніше декорація змінюється плакатом – малюнком української хати.

 Вчитель та учні одягненні у вишиванки.

  1. Діти вітають матусь.

Матусь наших любих

Вітаємо щиро

Зустріти вас раді

З любов’ю та миром.

Сьогодні ми зібралися,

Щоб ви розповіли нам ,

Як співати своїм маленьким діткам

Колискові пісні.

2. Вступне слово вчителя про колискові пісні.

Колискові пісні – жанр народної родинної лірики , специфічний зміст і форма якої функціонально зумовлені присиплянням дитини в колисці. Визначальний у колисковій пісні не смисловий , а звуковий (ритмо – мелодійний) компонент

Колискові пісні – ліричні пісенні твори які використовуються матір’ю (рідше батьком чи іншими членами родини) над колискою дитини  для того , щоб її приспати.

Колискова пісня – один із жанрів дитячого фольклору , переважно коротенькі пісеньки , виконанні зазвичай над колискою з чітко визначеною  метою – приспати дитину .

3.  Довідкове бюро матусь «А чи знаєте ви?» .

Розповідь матусь про виникання колискових пісень.

Дитячий фольклор і його жанри формувались протягом різних історичних епох. Численні пісні сягають корінням в глибину віків, беручи початок від традиційних народних обрядів та вірувань. У деяких культурах було прийнято, щоб мати одразу після народжування складала дитині особливу «особисту» пісню, яка б супроводжувала його все життя. Будучи одним із най давніших за  походженням форм фольклору, колискові є першими музичними враженнями немовляти. Першою зустріти дитину в цьому покликана колискова пісня – дивовижний дар минулого.

Вступ матусі про стійкі мотиви українських колискових пісень.

Колискові пісні виділяються в окремий цикл, тому що мають чітко окресленні тематику і функцію, вони призначенні тільки для одного слухача – дитини і мають тільки одного виконавця – матір або близьку людину .

Найстійкішим мотивом в українських колискових піснях є закликання чи запрошення  сну до дитини. Сон уявляли наші предки як істоту, яка може увійти в людину і вийти з неї , може заспокоїти , приспати , ввести в стан абсолютного спокою... У давнину сон сприймався як невластивий людині фізичний стан, що настає у результаті дії якихось сил , духів. Такими силами є антропоморфічні образи Сну та дрімоти , до яких і звертається мати в колискових піснях … Сон та Дрімота уподібнюються до людей, вони ходять , співають, ділять обов’язки («ти будеш колихати, а я буду присипляти»).

Розповідь матусі про колискові пісні як жанр народної ліричної пісні.

Колискова пісня – термін фольклористичний. У народі ще й зараз вживають дієслівних форм : співати при колисці або співати кота. Вислів «співати кота» виник із звичаю, коли у нову колиску клали кота , гойдали його і наспівували при цьому колискові пісні. А після цього ритуали клали до колиски дитину і співали їй , доки вона не засинала.

Колисанка (колискова пісня) – жанр народної ліричної пісні. Колисанку співає мати (зрідка бабуся), аби заколисати, залюляти, приспати , приспівати дитину. Колисанки переважно короткі . Ритм і темп – зумовлені темпом  гойдання.  Мелодія – наспівана, нескладна. Мета колисанки – відповідними рухами , монотонним співом і приємними дитині словесними образами спонукати до сну малого слухача. Музична і словесна форма та саме зміст колисанки вказують на прадавнє її походження, на його спорідненість із магічними навіюваннями – замовляннями.

Розповідь матусі про зміст колискових пісень

Колискова пісня цікава дітям своїм змістом , яскравими образами , кумедними ситуаціями . Головний персонаж багатьох Котик. У народних казках, потішках кіт завжди постає другом людини, що оберігає її від злих сил. Він може бути сірий, білий , волохатий, інколи котів може бути і двоє

Основна мета колискових пісень, де котик головна дійова особа,- заспокоювати, бо сон приносить дитині здоров’я, а яка мати не бажає своїй дитині цього. Отож саме кіт і виконує функцію приспання маляти.

Ой на кота воркота,

На дитину дрімота.

Як буде кіт воркотати,

То дитина буде спати.

Ходить кіт по горі,

Носить сон в рукаві.

Всім дітям продає,

Василькові так дає

Підростаючи, малюк на прикладі дій, вчинків кота , здобуває перші знання про «добро», «погано» ,    «не можна».

А-а, котки два,

Люляю, люляє,

Побилися обидва.

Котика полаю,

За якую винку?

Щоб по ночах не ходил,

За Гриця-дитинку.

Малих діток не будив.

А-а-а-а!А-а-а-а!

 

Відмінною рисою українського народу є працьовитість. Повага до праці також закладається у свідомість дитини через колискові пісні. Ця тема звучить у багатьох із них.

Е-е, дитино,

Поїдемо по сіно,

А я буду

Сіно класти,

А ти будеш

Бички пасти.

Е-е-е!Е-е-е!

 

Знаходимо в колискових піснях і початкові відомості щодо безпеки життєдіяльності. Зокрема, вже із самого народження дитину привчають бути обережною, уникати небезпеки.

Ой ти, коту, коту,

Не лізь на колоду,

Бо впадеш у воду.А-а-а-а!

А-а , кицю!

Пішла по водицю,

Та й упала у криницю,

Пішов котик рятувати

За вушечко витягати .

Ото тобі, кицю,

-Не лізь у криницю.

 

4.  Музична карусель. Виконання матусиних колискових пісень.

Бай-бай, баю-баю,

Баю-баюшки, бай- бай,

Не ходи сюди ,бабай,

Наших не лякай.

Бо вони маненькі

Та спати раденькі

5.  Калейдоскоп колискових пісень які виконують учні .

6.  Заключне слово вчителя про красу колискових пісень.

Не дивно, що серед усіх народних пісень особливою красою виділяється колискові, які супроводжували чи не найвідповідальніший час у житті кожної людини. Найперші роки життя для дитини дуже важливі, адже саме в цей період відбувається найбільш стрімкий фізичний і розумовий розвиток. Настільки багато за такий короткий проміжок часу людина ніколи не зможе осягнути. Це велика таємниця життя, яку розгадати може тільки сама дитина та її мати. Власне, матері традиційно належить найголовніша роль у вихованні маленької особистості.

Від того, які пісні співала матір , і чи співала вона їх взагалі залежить характер маленької людини , його фізичне  здоров’я, ступінь розвитку. Слухаючи колискові пісні малюк захищає свою психіку від стресів і емоційної нестійкості.

Тому для дитини колискова  - не тільки спосіб заспокоїтись і міцно заснути, але й показник того, що  все в порядку : мама поруч і любить його . Крім того , останні дослідження показали, що за допомогою співучих колискових у дитини поступово формується фонетична карта мови, і він краще сприймає і запам’ятовує емоційно забарвлені слова і фрази , а значить , раніше почне розмовляти.

Тож, дорогі матері, співайте своїм дітям колискові! Це допоможе їм вирости врівноваженими і доброзичливими людьми. Через цю ніжну пісню можемо передати дитині найсильніші емоції і почуття – ласку, любов, турботу. Вони народжуються в душах тих, хто співає і тих, хто слухає, а це об’єднує, зміцнює, надихає.

docx
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
1175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку