Всеукраїнський день вишиванки

Про матеріал
матеріали заняття - подорожі покликані формувати цікавість до української вишиванки, історії та традицій; розвивати уявлення про вишиванку як вид мистецтва, про її значення у житті українців,творчість, мислення, пам’ять; виховувати естетичні смаки, почуття національної гордості, любов до національних традицій.
Перегляд файлу

Тема: Всеукраїнський день вишиванки. Історія та традиції української вишивки.

Мета: викликати у вихованців бажання поповнювати свої знання про Україну, формувати цікавість до української вишиванки, історії та традицій; розвивати уявлення про вишиванку як вид мистецтва, про її значення у житті українців,творчість, мислення, пам’ять; виховувати естетичні смаки, почуття національної гордості, любов до національних традицій, до краси і гармонії навколишнього світу.

Тип заняття: подорож.

Матеріали та обладнання: демонстраційний матеріал, шаблони вишиванок, ножиці, клей, олівець, кольорові візерунки вишиванок, серветки.

План заняття

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

ІІІ. Основна частина.

ІV. Ігрова перерва.

V. Підсумок заняття.

 

І.Організаційний момент

1.1. Привітання, перевірка присутності вихованців.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

У Всьому світі – кожен знає:

Є Батьківщина лиш одна.

І в нас вона одна-єдина –

Це наша славна Україна!

   – Ми живемо з вами на чудовій мальовничій землі, в Україні. Тут народилися і жили наші прадіди, тут живуть наші батьки, тут коріння українського народу, що сягає сивої давнини.

     - Сьогодні у нас із вами буде незвичайне заняття. І саме зараз ми з вами спробуємо здійснити віртуальну подорож, під час якої пригадаємо, а також дізнаємося багато цікавого про традиції, звичаї, історію та теперішнє життя української вишиванки.

- Згодні подорожувати? Тож уперед! Не гаймо часу!

 

ІІІ. Основна частина

  1. Зупинка « Історична»

(Розповіді дітей про цікаві факти з історії української вишиванки, які були підготовлені заздалегідь.)

Розповідь керівника гуртка

Вишиванка – це традиційна українська національна вишита сорочка, яка має глибокі історичні корені та є важливою частиною національного культурного спадку України.

Вишиванки мають багатовікову історію та вважаються одними з найдавніших видів одягу на теренах України. Походження вишиванок сягає глибокої давнини, і вони вважаються символом національної самосвідомості.

Спочатку вишиванки несли не лише естетичну функцію, але й функцію захисту від злих сил. Геометричні та рослинні орнаменти мали магічне значення і слугували оберегами.

Вишиванки варіюються в залежності від регіону, в якому вони створюються. Кожен регіон має свої традиції, кольори та орнаменти, які характеризують його вишиванки.

Геометричні форми, такі як ромби, трикутники, кола та хрести, відображають космічні та природні закони, а також символізують різноманіття та багатство. Квіти, листя та гілки, що вишиваються на вишиванках, символізують природу, життя та плодючість. Орнаменти, що нагадують форми тварин та птахів, можуть мати магічне значення та пов'язуватися з тотемними зображеннями.

Сучасні дизайнери і художники дають нове життя вишиванкам, створюючи сучасні та стильні моделі, які залишаються вірні традиціям вишивки. Вишиванки стають популярними в усьому світі як символ української культури та національної гідності.

Вишиванки є важливим елементом культурного спадку України, вони вражають своєю красою та глибоким змістом. Сучасні вишиванки не лише продовжують традиції минулих поколінь, але й стають символом патріотизму та гордості за свою націю.

Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Дівчатка починали вишивати сорочки як придане, починаючи з 6 років та повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля.

  1. Зупинка «Пізнавальна»

(Розповіді дітей про цікаві факти про національний одяг, які були підготовлені заздалегідь).

Розповідь керівника гуртка

Дослідники етнічного вишитого українського одягу зібрали багато цікавинок про українську вишиванку і про відзначання дня, присвяченого їй.

1. Український національний одяг полюбився цілому світові, адже День вишиванки святкують і за кордоном. Як наголошують організатори свята, його відзначають уже в 60 країнах світу. Там підхопили флешмоб "Вишиванка єднає українців", акцію "Народжені у вишиванці" та інші, і теж влаштовують покази мод на зразках українського автентичного народного одягу, організовують концерти, ходи, виставки, ярмарки.

2. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, бо українці згуртувалися у підтримці власних традицій. Елементи візерунків все частіше використовують у дизайні одягу не лише українці, але й голлівудські красуні. Носити вишиванку стало не лише патріотично, а й модно та ексклюзивно.

3. Прабатьками вишивки були скіфи. За свідченням давньогрецького історика Геродота, свій одяг вони оздоблювали цікавими візерунками, про що свідчать знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст. Дослідження показали їх ідентичність і з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.

4. Здавна для українців вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, були оберегом від усілякого зла. Для певного оберега була особлива вишиванка, – наприклад, дітям для захисту від псувань і злих духів, жінкам – для успішного заміжжя та легких пологів, чоловікам – аби були мужніми та мудрими тощо.

5. Вишита сорочка (особливо чоловіча) вважалася ще й символом кохання та вірності. У давні часи кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові, аби захищала його, а також,щоб знати, вірний він їй чи ні. Під час вишивання вона промовляла над одежиною заклинання: «Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був». Якщо сорочка втрачала свою білизну після чергового прання, то вважалося, що коханий зраджує. А ще, за народним повір’ям,вважалося, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній дівчині, інших жінок до такого сакрального ритуалу не допускали. Таким чином чумак підтверджував вірність коханій.

6. Колись вишита українська сорочка з льону вважалася символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості, оберегом і захистом від злих очей і поганого слова (навіть нині є реальні історії-свідчення про те, як саме вишиванка врятувала людей від біди). Це свого роду святиня і місточок між поколіннями.

7. Перша школа вишивки була створена ще в Київській Русі в ХІ столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

8. Першим модником у вишиванці був видатний український письменник Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом – піджаком. У такому вигляді він зображений і на 20-гривневій купюрі.

9. Орнаменти вишивок діляться на три основні групи: абстрактна, рослинна і тваринна. Візерунки різної тематики зображають на традиційному українському одязі: сорочках, спідницях, сукнях, а також на рушниках, постільній білизні, скатертинах і т. п.

  1. Зупинка « Музична»

Розповідь керівника гуртка

– Яке диво-дивне — народна пісня! Українська пісня! Райдужна душа нашого народу. Це сміх і сльози, це туга і надія, це символ краси. Українська пісня не залишає свій народ ні в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості. Завжди будуть хвилювати і зворушувати пісні про кохання і людські взаємини. Бо саме в них розкрилася чиста й красива, ніжна і зворушлива душа нашого народу.

Завдання

-         Прослухайте музику та назвіть пісню й автора віршів!

Мелодія 1. («Два кольори»,Д.Павличко)

Мелодія 2. («Рідна мати моя», А.Малишко)

Мелодія 3. («Мамина сорочка», Н.Май)

Мелодія 4. («Як у нас на Україні», К.Бужинська)

  1. Зупинка «Навчальна»

Розповідь керівника гуртка

– Вишиванка дійсно вважається не лише елементом національного одягу, а й своєрідним оберегом чи талісманом. Вона набула значущості як символ національної та культурної самосвідомості українців, а також стала окремим арт - об'єктом, який несе у собі глибокий зміст та історію. Вишиванка є унікальним символом, який переймає та передає у собі багатий образ та дух української культури. Вона виступає не лише як модний елемент, але і як живий оберіг, який зберігає в собі тисячолітні традиції та дух українського народу.

Наш народ ставиться до вишиванки як до святині. Символічний образ сорочки-вишиванки часто зустрічається в піснях, легендах, віршах, оповіданнях та казках.

А зараз ви прослухаєте одну з таких легенд.

Легенда про вишивку

Давно був час, коли люди на землі почали вмирати від хвороби, якої ніхто не знав. Втікали люди з сіл у ліси. Та й за ними йшла хвороба, не жаліла ні старих, ні малих. Люди були в розпачі.

Що робити? Як врятуватися самим і врятувати дітей від хвороби?

Та ніхто не знав, що відповісти.

Аж ось невідомо звідки прийшла в село бабця старенька і сказала:

        Беріть білі святкові сорочки і маленькими хрестиками шийте на них зілля,що росте на нашій матінці-землі і дає нам здоров’я: мак, калину, мальву, ромашки, васильки і барвінок.

Та шийте кругом: на рукавах, на грудях, на шиї. І носіть щодня, і будете здорові. Бо передасть вам те зілля здоров’я і силу від землі, красу і вдачу – від квітів.

Послухали люди стареньку…

З того часу відійшла хвороба за ліси і за моря і ніхто більше про неї не чув. А люди пам’ятають слова старенької і ходять у вишиванках. Носять цю красу і донині…

(Звучать вірші, легенди, оповідання, казки та прислів’я про вишиванку, заздалегідь підготовлені учнями)

  1. Зупинка «Майстерня»

     Розповідь керівника гуртка

    Уся українська вишивка позначена благословенними знаками Води, Сонця і Землі, які представлені на вишивках у вигляді не тільки квітів, птахів та тварин, а ще й геометричних фігур.

Я хочу залучити вас до створення вишиваночки. Створити свою найгарнішу,найкрасивішу,єдину вишиванку своїми руками.

 

Практична робота вихованців «Прикрась вишиваночку»

(Самостійна робота дітей. Викладання та прикрашання вишиванки геометричними фігурами) (Додаток)

VІ. Підсумок заняття.

Заключне слово керівника гуртка

   – Вишиванка, традиційна українська вишита сорочка, втілює в собі не лише розкішне виробництво та художнє вміння, але й глибокий символ національної самосвідомості та культурного спадку. Започаткована тисячі років тому, вишиванка стала не тільки невід'ємною частиною українського одягу, але і живим оберегом, який несе в собі багатий сакральний зміст та віддзеркалює дух народу.

     Вишиванка є традиційним мистецтвом, в якому прості рослинні та геометричні мотиви переплітаються з історією та віруваннями. Вона виступає символом об'єднання, гордості та приналежності до української культури. Також вишиванка виконує роль оберега, захищаючи свого носія від злих сил та негативної енергії.

Сучасні інтерпретації вишиванок, які відбиваються у моді та мистецтві, додають нові аспекти цьому традиційному елементу. Вони перетворюють вишиванку у не лише предмет спадщини, але й засіб вираження індивідуальності та модного стилю.

Вишиванка є справжнім скарбом української культури, який продовжує вражати своєю красою та глибоким змістом, а також зберігає свою актуальність як оберіг і символ національної гідності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 Додаток

                                     Інструкційна картка

               послідовності виготовлення української вишиванки

Матеріали та обладнання: демонстраційний матеріал, шаблони вишиванок, ножиці, клей,  олівець,  кольорові візерунки вишиванок, серветки.

Техніка: аплікація.

п/п

Послідовність операцій

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення

11.

Матеріали та інструменти, необхідні для виконання аплікації.

1.Підготувати необхідні матеріали та інструменти .

G:\посібник\изображение_viber_2023-12-27_09-45-48-511.jpg

22.

Виготовлення вишиванки.

2.Роздати шаблони вишиванок.

G:\посібник\изображение_viber_2023-12-27_09-47-04-462.jpg

 

 

3 Взяти кольорові візерунки, підготувати відповідно до розмірів вишиванки.

 

G:\посібник\изображение_viber_2023-12-27_09-46-52-261.jpg

 

4. Приклеїти їх.

 

 

G:\посібник\изображение_viber_2023-12-27_09-46-33-049.jpg

 

 

33.

Оформлення вишиванки.

5. Видалити рештки клею, оздобити.

G:\посібник\изображение_viber_2023-12-27_09-46-06-643.jpg

 

 

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
30 січня
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку