Значення холодних страв і закусок у харчуванні (Презентація)

Про матеріал
Презентація до уроку з теми: "Значення холодних страв і закусок у харчуванні" для здобувачів освіти ЗПТО з професії "Кухар 4 розряду".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНАЧЕННЯ ХОЛОДНИХ СТРАВ У ХАРЧУВАННІ

Номер слайду 2

ХОЛОДНІ ЗАКУСКИ ЯК ДЖЕРЕЛО ВІТАМІНІВ

Номер слайду 3

Для приготування закусок і холодних страв використовують різноманітні продукти – сирі і варені овочі, гриби, м'ясо, рибу, яйця. Холодні закуски з сирих овочів є основним джерелом вітамінів (С, групи В, каротину) і мінеральних речовин (солей кальцію, фосфору, заліза, натрію). Ароматичні, смакові речовини і барвники, що містяться в овочах, збуджують апетит, урізноманітнюють харчування. Закуски з м'яса, сиру, яєць багаті на цінні харчові речовини – жири, білки, вуглеводи (паштет з печінки, відварна птиця під майонезом, м'ясо відварне з гарніром та ін.). У рецептуру багатьох закусок входять олія або соуси і заправи до них. Тому такі закуски є джерелом ненасичених жирних кислот і що дуже важливо при цьому, що олія не піддається тепловій обробці і не втрачає своєї біологічної активності. Більшість холодних закусок мають гострий смак (закуски з оселедця, кільки, квашеної капусти, солоних і маринованих грибів тощо), деякі мають ніжний смак (заливна риба, варене м'ясо, холодні страви з птиці і дичини та ін.). До ряду страв додають гострі приправи і соуси з гірчицею, хроном, майонез тощо.

Номер слайду 4

РОЛЬ ХОЛОДНИХ ЗАКУСОК

Номер слайду 5

Головне призначення холодних закусок - збудження апетиту, поліпшення засвоювання їжі, тому їх подають на початку приймання їжі. Такими збудниками травних залоз є гострі заправи й соуси, м’ясна й рибна гастрономія, квашені та мариновані овочі, солоні гриби тощо.

Номер слайду 6

Отже, Різноманітність продуктів, що входять до складу холодних закусок, гострий смак, гарне оформлення збуджують апетит, поліпшують засвоюваність їжі, стимулюють діяльність травних залоз. Деякі закуски подають гарячими. Характерною особливістю гарячих закусок є те, що продукти (м'ясо, птицю, дичину, рибу) для них нарізують дрібними шматочками, щоб відвідувач не користувався ножем. Більшість гарячих закусок готують у кокотницях, кокільницях, порційних сковородах (кроншелях) і в цьому ж посуді подають на стіл. Крім того закуски запікають також у волованах, циліндрах з хліба, на крутонах.

Номер слайду 7

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ГРУП ЗАКУСОК

Номер слайду 8

За характером кулінарної обробки і основним продуктом закуски можна поділити на такі групи: бутерброди (накладанні);салати;страви з овочів і грибів;страви з риби, м'яса, яєць.

Номер слайду 9

За місцем приготування. Холодні страви і закуски готують у холодному цеху;гарячі закуски – в гарячому цеху. Між холодною закускою і стравою особливої відмінності немає, оскільки, якщо їх подають перед обідом, вони відіграють роль закуски, а в меню сніданку або вечері можуть бути основною стравою.

Номер слайду 10

НОРМА СОЛІ, СПЕЦІЙ ТА ЗЕЛЕНІ НА ОДНУ ПОРЦІЮ, Г: Розхід солі, спецій, а також зелені (кропу, петрушки, салату, цибулі) для оформлення страв у рецептурах не вказується. Норма цих продуктів на одну порцію закусок і холодних страв, г (нетто): сіль – 2-3, перець мелений – 0,02, перець горошком – 0,05, лавровий лист – 0,01, салат і зелена цибуля – 5-10,перець солодкий – 5-10, петрушка і кріп (зелень) – 2-3.

Номер слайду 11

ТЕМПЕРАТУРА ПОДАЧІТемпература подавання: холодних страв і закусок має бути не вищою 12°С,гарячих – 55-60 °С.

pptx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
2445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку