Добірка ігор, які можна проводити з учнями молодших класів з метою кращого опанування нового матеріалу, розвитку критичного мислення, виховання емпатії та об'єднання учнів класу.

Як ви гадаєте, що більшість дітей любить понад усе? Звісно, ігри! Чому? Це захопливо, цікаво, а може бути і пізнавально! До того ж, відповідно до особливостей психо-емоційного розвитку, для учнів молодших класів гра –  спосіб пізнання навколишнього світу.

Отже, ігри – це не просто забавки, їх можна використовувати як інструмент для досягнення конкретних цілей: згуртування учнів класу, пояснення нового навчального матеріалу у невимушеній формі, ознайомлення з місцевими та зарубіжними традиціями, виховання взаємоповаги один до одного тощо.

Редакція освітнього проекту «На Урок» готувала багато матеріалів, присвячених використанню ігрових прийомів на уроках. Цього разу ми пропонуємо узагальнювальну статтю. Цього разу ми пропонуємо узагальнювальну статтю, де розглянемо основні їх типи.

Навчальні ігрові прийоми

Формат гри дозволяє зробити навчання справді захопливим процесом! А використання іграшок під час уроку допоможе дитині швидко опанувати нову для себе інформацію у невимушеному форматі навчання.

Запропонуйте своїм учням ігри з Lego, вони сприяють розвитку творчого мислення, пам'яті, логіки і зв'язного мовлення. За допомогою іграшкових цеглинок можна пояснювати основи моделювання, принцип лічби, складання слів і виразів, утворення речень тощо.

 

Lego – інструмент для навчання

Як навчити школярів перевіряти будь-яку інформацію, не вірити на слово першому ліпшому? Навички критичного мислення необхідно розвивати змалку. А навчити учнів оцінювати ситуацію з різних точок зору, аналізувати переваги і недоліки будь-чого допоможе гра для розвитку критичного мислення «Шість капелюхів».  Правила – нескладні, а формат буде зрозумілим і цікавим навіть найменшим школярам.  

 

Схема-підказка для гри «Шість капелюхів»

На етапі узагальнення чи перевірки знань вам можуть стати у пригоді п'ять ігрових прийомів. Проведіть змагання на швидкість розв'язання математичних задач чи прикладів, зацікавте школярів непересічними відомостями, запропонуйте відгадати певне слово, побудувавши логічний ланцюжок.

Для того, щоб швидше вивчити букви, опанувати принципи складання слів із окремих букв і складів, а також з метою попередження розладів письмового мовлення використовуйте на уроках спеціальні вправи та ігри для попередження або подолання дисграфії.

 

Фрагмент навчального буквенного лабіринту

Запропонуйте своїм учням відчути себе справжніми Шерлоками Холмсами! Для цього навчіть їх складати і відгадувати спеціальні шифри, запропонуйте знайти скарб, спираючись на підказки – світлини, стрілочки чи кодові слова. Або розгадати кількаетапну головоломку. Цей надзвичайно захопливий навчально-ігровий прийом називається квест.

 

Приклад «ключа для квесту»

Ігри для активізації уваги на уроці

Адаптація учнів молодшого шкільного віку до навчального року триває не один тиждень. Вони швидко втомлюються та часто відволікаються, тому, щоб втримати їхню увагу, потрібно змінювати діяльність кожні 5-10 хвилин. Щоб процес навчання був більш ефективним, фахівці радять чергувати розумове навантаження з пальчиковими іграми, кінезіологічними вправами або руханками. Адже вони активізують увагу, знімають втому та поліпшують настрій!

 

Пальчикові ігри розвивають увагу, зорову пам'ять та уяву

А якщо ви відчуваєте, що увага класу втрачається з інших причин, наприклад, через непосидючість окремих учнів чи складнощі із дотриманням дисципліни, запропонуйте школярам під час уроку пограти у спеціальні ігри для класу. Наприклад, в ігровому форматі разом потренуйте вольову регуляцію школярів, для цього в пригоді стануть ігри «Мовчати – шепотіти – кричати», «Час тиші» і «Час можна» та багато інших.

Ігри, які дозволяють згуртувати клас

Уміння проявляти індивідуальність і працювати у команді є ключовими складовими успішності людини, тому напрацьовувати їх потрібно зі шкільного віку!

Як навчити учнів допомагати один одному та працювати у команді? У пригоді стануть спеціальні ігри, що допоможуть налаштувати клас на командну роботу.

 

Навчитися працювати в команді та відчувати емоційний стан іншого – важливі навички, яких треба набути ще в школі

Практично в кожному колективі дорослих, підлітків чи дітей є свої «зірки» і «вигнанці». Як наслідок – дуже поширеними є мобінг і булінг. Хочете, щоб учні вашого класу ніколи не мали таких проблем? Вам стануть у пригоді вправи та ігри для розвитку емпатії, завдяки яким школярі навчаться розуміти емоції інших, ставити себе на їхнє місце та скеровувати власну поведінку відповідно до емоційного стану оточуючих.

Ігри для груп подовженого дня

На веселі пустощі в міжурочний час, на перервах, не завжди вистачає часу. А ось у групах подовженого дня часу вдосталь не лише на навчання! Шукаєте ідеї цікавих забавок, які сподобаються школярам? Познайомте їх із традиційними іграми різних народів та дозвольте відчути себе справжніми індіанцями або аборигенами будь-якої далекої республіки (наприклад, Того, Якутії чи ПАРу).

 

Приклад розвивальних ігор для першачків

А якщо відчуваєте, що діти надто розгомонілись і їх треба переключити на менш галасливий формат гри, запропонуйте їм захопливі ігри для розвитку логічного мислення. Розв'язування ребусів і задач, розгадування загадок та утворення нових слів зі складного можуть по-справжньому зацікавити школярів. А ігри для розвитку креативного мислення допоможуть розвинути кмітливість!

Корисні матеріали про ігрові прийоми на уроках з Бібліотеки «На Урок»

Тема: Рухливі ігри на уроках фізичної культури

Автор: Наумович Олександр Васильович

Про матеріал: Добірка включає 130 рухливих ігор і естафет для використання на уроках фізичної культури у молодших класах.


Тема: Ігри на уроках навчання грамоти

Автор: Плесак Оксана Романівна

Про матеріал: Кожна з десяти ігор, наведених у добірці, стане справжньою «родзинкою» на уроках мовлення. Такий формат уроку дозволяє, граючись, ефективно вивчати програмовий матеріал.


Тема: Спортивні ігри на уроках літератури

Автор: Лебедюк Ірина Володимирівна

Про матеріал: У матеріалі пропонується добірка спортивних ігор, які можна використовувати при підготовці інтегрованого уроку фізкультури з будь-якої навчальною дисципліною.


Тема: Збірник «Ігри для початкового навчання англійської мови»

Автор: Кашеварова Олена Віталіївна

Про матеріал: Збірник «Ігри для початкового навчання англійської мови» містить дев'ять розділів, кожен з яких присвячений певному виду ігор (граматичні, лексичні, фонетичні, орфографічні ігри тощо). Добірка призначена для вчителів, які працюють із молодшими класами. З її допомогою можна удосконалити і скорегувати вже здобуті початкові навички читання, оволодіти лексичним мінімумом та азами граматики англійської мови.


Тема: Ігри на уроках англійської мови в початковій школі

Автор: Перехристюк Ирина Миколаївна

Про матеріал: Вправи розроблені для учнів початкових класів. Пропоновані завдання створюють умови для використання знань у конкретних ситуаціях.


Тема: Вправи та ігри для розвитку уваги, пам’яті, мислення й уяви молодших школярів на уроках мови

Автор: Сидорук Людмила Василівна

Про матеріал: Добірка корисних вправ та цікавих ігрових прийомів. Матеріали з досвіду роботи вчителя початкових класів.


Тема: Ігри з ЛЕГО на уроках навчання грамоти

Автор:  Кравченко Ольга Вікторівна

Про матеріал: Робота з конструктором LEGO дозволяє молодшим школярам у формі пізнавальної гри дізнатися багато важливої інформації та розвинути необхідні в подальшому житті навички.


Тема: Ігри «Готуємось до професії»

Автор: Баштова Алла

Про матеріал: Вправи розроблені для учнів початкових класів. Пропоновані завдання створюють умови для використання теоретичних знань на практиктиці, пропонуються умови, наближені до реальних.


Тема: Дидактичні ігри на уроках навчання грамоти «Розвиток громадянської свідомості в першокласників»

Автор: Наперковська Зінаїда Францівна

Про матеріал: Добірка ігор, які можна використати на уроці навчання грамоти у першому класі з метою розвитку громадянської свідомості учнів.


Більше про інтерактивні ігри на уроках ви зможете дізнатися на вебінарі «Ігри та вправи для організації колективної роботи у початковій школі», пряма трансляція якого відбудеться 22 жовтня о 18.00. Наша спікерка, Толчинська Любов Василівна, поділиться досвідом про те, які ігрові форми і прийоми найбільш ефективні та надасть практичні рекомендації для проведення ранкових зустрічей, фізкультхвилинок, флешмобів.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter