Корисні прийоми, які варті вашої уваги.

Професія педагога незамінна та незмінна, на відміну від знань, які доповнюються та оновлюються ледь не кожної хвилини. Учителі ХХІ століття дивують своєю мультизадачністю, встигаючи наповнити голови учнів новою інформацією та виховати їх у дусі сучасності. А «дух сучасності» швидкоплинний та вередливий і потрібно чимало магічних вмінь, аби його приборкати!

Учителі – таємні чарівниці та чарівники, і ніяк інакше! А кожному чарівникові потрібно осучаснювати власні хитрощі, аби не відставати від тенденцій та від вибагливих учнів. Саме для цього ми підготували техніки, які варто спробувати у 2020 році, щоб доповнити вашу світлу (і не дуже) магію!

1. Апґрейд шкільного клімату

Комфортний шкільний клімат сприяє поступовому знищенню булінгу та агресії. Саме тому варто звинкнути: 

  • вітатися з учнями, коли вони заходять до класу;
  • організовувати щомісячне неформальне спілкування з кожним віч-на-віч;
  • не підвищувати голос, а спробувати вистукувати по столу заспокійливі ритми;
  • помічати і хвалити позитивну поведінку та розмови учнів; 
  • створювати атмосферу довіри.

Щоденні позитивні прийоми неодмінно допоможуть вам та школярам зберігти витримку у постійному колообігу навчання!

2. Зрощення екосвідомості

Планета страждає, а ви все ще викидаєте пластиковий стаканчик у загальний смітник? Кепсько! Даруємо легкі та ефективні ідеї для еко-френдлі школи

  • надавати перевагу електронним пристроям, а не паперу;
  • повторно використовувати матеріали; 
  • вимикати з розетки пристрої перед виходом з дому чи класу;
  • посадити рослини, які виділяють багато кисню;
  • придбати штучну ялинку, щоб не сприяти вирубці хвойних лісів. 

А робити все це можна під пісню Ріани на слова «Врятуй мене»!

3. Ефективний тимбілдинг

Школа для учнів – це ще і колектив, стосунки у якому впливають на ефективність засвоєння знань. Погодьтеся, якщо командного духу немає, то й діти не хочуть йти до школи та спілкуватися з однокласниками. Згуртувати клас допоможуть різноманітні вправи для тимбілдингу, які дозволять визначити спільні інтереси, обговорювати нагальні теми та краще зрозуміти одне одного.

4. Гендерний підхід 

Агов, світ не дасть вам піти у 2020 рік без гендерного підходу до навчання! Дівчатка можуть любити футбол та підкорювати математичні вершини, а хлопчики – обожнювати балет та прагнути стати філологами! Місія сучасного освітянина – сповідувати гендерну рівність та викорінювати гендерні стереотипи з дитячих голів. Приготуйтеся до прийому під назвою «ДавноТреба»: найкраще допоможе відмова від трансляції власних упереджень та аналіз шкільних завдань на наявність дискримінації.

5. «Не талант, а плідна праця»

«Яка розумна дівчинка!», «Що за талановита дитина!» – неефективні меседжі, які можуть транслювати педагоги. Багаторічні дослідження свідчать, що віра вчителя у можливості учнів робить дива: вони починають учитися краще. У навчанні слід запроваджувати принципи теорії інтелекту «гнучкого мислення»: коли досягнення залежать від докладених зусиль, а не таланту. «Твоя робота неймовірна! Ти дуже добре попрацював!» – це альтернативні твердження, що позитивно впливають на освітній процес та самооцінку школярів.

6. Налагодити комунікацію з батьками 

«Чому у мого Вані двійка? Ваня казав, ви до нього занадто прискіпливі». І тут учителю краще застосувати відомий прийом «ЯСпокійноМедитую». Глибоко вдихнути, видихнути, пригадати 10 найслухняніших учнів та спокійно відповісти. Прийоми спілкування з батьками писані-переписані, але техніки стрес-менеджменту тут найдієвіші.

7. Дофамінові радощі

Пропонуємо вам регулярно використовувати прийом під назвою «ЗгадаймоМолодіЛіта». Фізкультхвилинки – це чудовий перепочинок для учнів та вчителів. Фізичне навантаження забезпечує викид дофаміну («гормону щастя»), тому після такої перерви можна й алгоритми радісно вчити, і неслухняних учнів із посмішкою заспокоювати. 

8. Техніка активного слухання

А чи бувало так, що ви приходите додому, настільки втомленими, що навіть із кішкою привітатися не в силах? Якщо так, пропонуємо техніку під назвою «І нашим, і вашим». Тобто дайте можливість висловитися учням! Побудуйте урок за принципом 50% на 50%, де половину роботи зроблять самі школярі. Вам необхідно просто уважно слухати їхні запитання, заохочувати на будь-які відповіді, пропонувати провести частину уроку та ініціювати учнівські проєкти та обговорення.

9. Антидискримінаційні окуляри

Кожен учитель не з чуток знає, що таке дискримінація. Проте навчитися виявляти її у житті означає перейти на наступний рівень свідомого освітянства. У туалеті, здається почалася сварка, на задніх партах пліткують, а урок швидко спливає. І що робити? Правильно, попередити дискримінацію! Оце і є найвищим рівенем свідомого освітянства – розуміти наслідки упереджень та попереджувати насилля за будь-яких обставин, адже дискримінація завжди призводить до булінгу та фізичної агресії.

10. Попередити професійне вигорання

Внутрішні ресурси педагогів відновлювані, але не безмежні. Учителям теж потрібне живлення! Напишіть список речей, які роблять вас щасливими: це може бути гаряча ванна, кава з карамеллю, комедійні фільми або вечеря з подругами. Не відмовляйте собі у щоденних маленьких радощах. Піклуйтеся про себе, любіть себе та вдягайте рожеві колготки під офіційні брюки, якщо це викликатиме у вас посмішку протягом дня.

 

11. Впроваджувати сексуальну освіту

Червоні щоки, ніякові смішки та жартівливі погляди – все це супроводжує єдиний у шкільній історії урок зі згадкою сексу в контексті людської фізіології. Аби запобігти цьому та іншим проблемам, потрібно обговорювати теми, пов’язані із сексуальними стосунками прямо зараз. Звісно, враховуючи вік школярів. Це не так складно! Малечі варто розказувати про фізіологію та зміни, що відбуваються в організмі, а старшим учням – про здорові стосунки, методи контрацепції та сексуальне життя. А якщо така тема для вас заскладна, можна запросити секс-педагогинь, які проведуть тематичну лекцію.

12. Інтеграція мистецтва

Усередині кожного вчителя живе маленький Пікассо, який так і прагне винайти новий різновид кубічного мистецтва просто на уроці математики. Усі учні знають, що після учительської фрази «Я погано малюю, але...» починаються дива. Не замикайте у собі маленького Пікассо! Зрощуйте внутрішнього Моцарта та, можливо, навіть оперного співака Хосе Каррераса! Інтеграція мистецтва з іншими предметами розвиває, вражає і змушує учнів захоплюватися вами ще більше.

 

13. Дружба з розрахунку зі шкільним психологом

Пропонуємо вам у новому році застосувати прийом під назвою «ЗаконноПерекладаюВідповідальність»: тісно взаємодіяти зі шкільним психологом та інформувати його про проблеми у класі. Учитель несе відповідальність за встановлення позитивного шкільного клімату, проте варто не забувати, що психологиня або психолог – мають досвід, знають, як розібратися з проблемами, та можуть стати вашими кращими друзями з розрахунку!

14. Критичне мислення

Українські школярі багато вчаться, проте іноді не знають, як застосувати отримані знання. А ще їм складно опанувати критичне мислення. Як це зробити? Тримайте ідеї: 

  • розпочинайте кожен урок із мозкового штурму; 
  • знаходьте та створюйте більше практичних завдань
  • не забувайте про рефлексію наприкінці уроку. 

І покваптеся, адже відсутність критичного мислення може перетворити дітлахів на Ґолума з «Володаря Перснів»!

15. Щоденник ефективного вчителя

Учительський стіл, нижня поличка справа, великий замок, особливий ключик, рожевий щоденник з єдинорожком… І ні, у ньому не мрії, у ньому висновки щодо попереднього навчального року та цілі на наступний. Ведення журналу професійного розвитку допоможе слідкувати за власною ефективністю та аналізувати роботу. Чи не є це найбажанішим подарунком для кожного педагога?


 А які магічні хитрощі вам допомагали у 2019 році? Які плануєте спробувати у 2020?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter