Корисні матеріали для інтерактивного навчання

Ефективність навчання учнів 5-х класів НУШ безпосередньо залежить від організації конструктивної взаємодії та творчої співпраці школярів під час освітнього процесу, застосування активного експериментування та заохочення їх до вироблення власного ставлення до різних життєвих ситуацій. Як розвивати ініціативу та самостійну активність школярів?   Створити невимушену атмосферу на уроці, заохочувати до плідної роботи навіть найпасивнішого учня допоможуть інтерактивні технології навчання. Аби допомогти освітянам знайти цікаві та креативні інструменти для підвищення мотивації школярів та якості навчання, ми підготували добірку авторських матеріалів із Бібліотеки «На Урок».

Назва: Інтерактивні методи

Автор: Луканюк Олена

Про матеріал: Пропонована методична розробка розкриває сутність інтерактивного навчання. Вона містить види уроків та методичні рекомендації для їх проведення, опис інтерактивних інструментів і прийоми ситуативного моделювання, технології опрацювання дискусійних питань. 


Назва: 5 клас НУШ. Математика в коміксах

Автор: Бондарчук Вікторія 

Про матеріал: Посібник містить пояснення, приклади та задачі для усного та письмового виконання. Також є інтерактивні та практичні завдання, додаткова інформація по QR-кодах, самостійні роботи (по рівнях), графічні та математичні диктанти за темами:

  • узагальнення та систематизація знань за курс початкової освіти;
  • натуральні числа і дії з ними. Геометричні фігури і величини;
  • подільність натуральних чисел. 

Назва: Інтерактивні технології на уроках математики, як засоби формування та розвитку ключових компетентностей

Автор: Губенко Оксана 

Про матеріал: У презентації представлено досвід роботи щодо впровадження інтерактивних технологій на уроках математики. Запропоновані методи та прийоми («Шифр Цезаря», «Незакінчене речення», «Мікрофон», «Сенкан») допоможуть активізувати роботу школярів на уроці та розвивати їхні творчі здібності. 


Назва: Оптимальний вибір інтерактивних методів роботи на уроках

Автор: Веклич Юрій

Про матеріал: У розробці розкривається роль інтерактивних методів навчання у сучасній освіті, представлена форми організації навчання за інтерактивними технологіями та їхня умовна класифікація. Матеріал допоможе вчителям проводити нестандартні уроки, які сприятимуть соціалізації школярів.


Назва: Інтерактивні технології навчання на уроках фізичної культури

Автор: Горнийчук Любомир

Про матеріал: Пропонована розробка допоможе досягти очікуваних навчальних результатів школярів - підвищення рухової активності, пропаганда здорового способу життя, гармонійний розвиток особистості. У матеріалі наведено приклади використання інтерактивних технологій на уроках фізичної культури, зокрема таких, як мозковий штурм, «Мікрофон», дискусія тощо.


Назва: Основні види інтерактивних технологій на уроках англійської мови

Автор: Курій Ольга 

Про матеріал: Засобами іноземної мови можна розвивати не лише мовленнєві знання та вміння, а й навички творчого мислення школярів. Адже коли учні інтерактивно працюють з будь-якою інформацією, вони вчаться мислити, тренують інтелектуальні здібності, не помічаючи, що їхнім інструментом є іноземна мова. Представлені у матеріалі інтерактивні методи передбачають моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, вирішення проблем на основі аналізу обставин та відповідної ситуації.


Назва: Мультимедійні інтерактивні завдання з музичного мистецтва

Автор: Гетьман Олена 

Про матеріал:  Методична розробка містить мультимедійні інтерактивні завдання, які можна використовувати під час активізації опорних знань, аналізу-інтерпретації прослуханих творів, рефлексії, закріпленні та узагальненні вивченого матеріалу. Виконання таких завдань активізує навчально-пізнавальну діяльність, формує вміння аналізувати, систематизувати та узагальнювати мистецьку інформацію, а також розвиває вміння застосовувати цифрові технології. Цю розробку можна використовувати як дидактичну реалізацію ігрової технології навчання під час асинхронних дистанційних занять для закріплення, перевірки та узагальнення набутих знань, умінь та навичок учнів.


Назва: Інтерактивні завдання з української мови за розділом «Фразеологія»

Автор: Мельник Юлія 

Про матеріал: Пропонований матеріал стане у пригоді вчителям, які працюють за модельною навчальною програмою «Українська мова. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Голуб Н.Б., Горошкіна О.М.).  Розробка представлена у вигляді зручної таблиці, яка містить такі стовпці:

  • завдання;
  • інструменти;
  • компетентності;
  • наскрізні вміння;
  • результати навчання.
                                             

Назва: Народні казки. Інтерактивні картки

Автор: Килимиста Юлія 

Про матеріал: Пропонований матеріал стане у пригоді вчителям української літератури. Комплект інтерактивних карток містить систему різнорівневих завдань, призначених для письмового виконання, а також посилання, згенеровані у формі QR кодів, на тести, пазли, вікторини, кросворди, завдання на відповідності, відновлення подій тощо.


Назва: Методи й прийоми у викладанні української мови і літератури

Автор: Бричка Марія 

Про матеріал: Уроки української мови і літератури дають можливість формувати у школярів ключові компетентності, наскрізні вміння та навички. У матеріалі представлено приклади використання різноманітних  інтерактивних технік на різних етапах уроку, які розвивають логічне та образне мислення. Адже відомо, що сильне, яскраве уявлення – потужний двигун пізнання.


Назва: Інтерактивні вправи до теми «Вступ. Що таке історія»

Автор: Дубовецька - Кустрич Олена 

Про матеріал: У матеріалі представлено інтерактивні вправи для використання на уроках історії у 5 класі, які сприяють розвитку критичного мислення. Розробка містить детальний опис кожної вправи, зокрема «Асоціація», «Чиста дошка», «Продовжи речення» «Кластер», «Я знаю. Я хочу дізнатися. Я дізнався» тощо.

Бажаєте отримати більше практичних порад і цікавих ідей? Долучайтеся до Всеукраїнської інтернет-конференції «Інтерактивні методи навчання в 5 класі НУШ», яка відбудеться 06-07 жовтня 2022 року! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter