Поради та приклади завдань для проведення виховної години до Міжнародного дня друзів.

9 червня в Україні святкують Міжнародний день друзів. І це дійсно важливе свято, адже дружба – це великий скарб, який потрібно цінувати і берегти. Тож чому б не провести яскраву тематичну виховну годину під час роботи пришкільного табору! Це дозволить розважити дітей та нагадати їм про важливість дружби у нашому житті.

Прислів’я та приказки про дружбу

Попросіть дітей пригадати, чим прислів’я відрізняються від приказок. Також запитайте, яке значення мають такі висловлювання для життя народу та чого вони можуть нас навчити.

Роботу із тематичними фразами можна провести в кілька етапів. Спершу запропонуйте учням доповнити одну частину приказки іншою. Наприклад, Не той друг, хто медом маже, а той, … (хто правду каже). Після того, як діти правильно складуть усі вирази, попросіть їх пояснити кожен із них. Вони можуть придумати коротку історію, яка б проілюструвала назване прислів’я чи приказку.

Для роботи можна використати такі приказки та прислів’я:

  • Річ краще нова, а дружба – стара.
  • Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже.
  • Не карай, Боже, нічим, як другом лихим.
  • Були б пиріжки, будуть і дружки.
  • Справжнього друга у скруті пізнають.
  • У лиху годину пізнаємо вірну людину.
  • Скарб – не друг, а друг – скарб.
  • Дружній череді й вовк не страшний.
  • Дружні сороки орла заклюють.
  • Не лякайся розумного ворога, а бійся дурного товариша.
  • Нема приятеля – шукай, а знайшов – так гляди.

Пісні про дружбу

Запропонуйте школярам прослухати, розучити і заспівати веселу пісню про дружбу.

Після перегляду, запитайте дітей про те, як вони розуміють головну ідею пісні. Намалюйте всі разом ілюстрацію, яка б відображала суть цієї композиції.

А це відео містить не лише цікаву пісеньку, що мотивує, а й запальний танок. Композицію можна вивчити і презентувати під час проведення виховного заходу чи на закритті табірної зміни.

Бесіда «Портрет друга»

Якого б віку не були діти, вони вже точно мають певні уявлення про дружбу та її правила. Тож запропонуйте їм детальніше поговорити про це почуття. Учні можуть згадувати та називати приклади зі свого життя, мультфільмів чи книжок. Орієнтовні запитання:

  • Хто такий друг?
  • Яким має бути друг?
  • Чи можуть домашні тварини бути друзями?
  • Де можна шукати нових друзів?
  • На чому «тримається» дружба?
  • Хто такий найкращий друг? Чи може бути багато таких друзів?
  • Що варто робити, коли здається, що у тебе немає друзів?
  • Яке значення має дружба для шкільного життя?

Після бесіди запропонуйте учням коротко розповісти про свого друга чи пригадати історії дружби відомих людей. Крім того, молодші школярі можуть намалювати свого товариша.

Вправа «Дружба має свої правила»

Нагадайте школярам, що дійсно міцна дружба вимагає від нас дотримання певних правил. Адже друг має власні почуття, думки та вподобання, які потрібно поважати.

Попросіть дітей разом сформувати перелік правил справжньої дружби. Для цього об’єднайте школярів у кілька груп. Кожна з них матиме 5 хвилин для того, щоб створити власний список таких правил. Після цього представники команд мають їх назвати. Якщо більшість учнів погоджується, що правило є важливим, – його записують на дошці чи на папері.

Правила дружби можуть бути такими:

  1. Тримай у таємниці секрети свого друга.
  2. Якщо у друга трапилися неприємності – обов’язково підтримай його. А якщо зможеш – неодмінно допоможи.
  3. Радій за успіхи свого друга.
  4. Ніколи не варто заздрити другу.
  5. Якщо ти посварився з другом, зосередься не на тому «хто винен», а на пошуках порозуміння.
  6. Під час суперечки з другом намагайся зрозуміти його позицію і не бійся йти на проступки.
  7. Якщо ти випадково образив друга – негайно вибачся.
  8. Ніколи не пліткуй про своїх друзів.
  9. Намагайся завжди шукати хороше у своїх друзях.
  10. Якщо твій друг має таланти і вагомі досягнення – не соромся розповідати про це іншим.
  11. Завжди намагайся допомогти своєму другові.
  12. Цінуй справжніх друзів так само, як і своїх рідних.

Вправа «Ніби одне ціле»

Запропонуйте школярам взяти участь у цікавій вправі. Для цього об’єднайте дітей випадковим чином у пари: заздалегідь підготуйте по дві смужки паперу із однаковими символами (наприклад, цифрою чи геометричною фігурою). Учні будуть тягнути смужки та об’єднуватися за збігом символів. Так вони будуть співпрацювати з різними дітьми, а не лише зі своїми друзями. Після кожної частини вправи варто змінювати склад учасників груп.

Для роботи можна використовувати такі завдання:

  • Перенести тенісний м’ячик, тримаючи його двома ракетками для бадмінтону (по одній для кожного учасника).
  • Спільно малювати зображення на дошці так, щоб воно було максимально симетричним. Учні мають працювати одночасно, створюючи зображення ліворуч і праворуч.
  • Виконувати різноманітні фізичні вправи, тримаючись за руки (уважно оцініть фізичні можливості кожної дитини).

А якщо ви хочете зробити учнівський колектив ще дружнішим, то неодмінно знайдете натхнення у статті «6 вправ, які допоможуть об’єднати дітей у класі».

Гра «Казкові друзі»

Об’єднайте дітей у групи по 2-3 учасники. Попросіть їх пригадати, не називаючи вголос, персонажів із відомої казки, пісні чи мультфільму, які є найкращими друзями. Перед початком гри уважно вислухайте пропозиції учнів (ідеї не мають повторюватися), а якщо треба – допоможіть їм обрати героїв. Наприклад, можна назвати таких персонажів:

Маша та Ведмідь

Шрек та Віслюк

Троє друзів-козаків

Тімон і Пумба

Шарик і Матроскін

Підготувавшись, діти мають мімікою і жестами показати іншим школярам своїх героїв. Глядачам потрібно якомога швидше їх відгадати. Гравці можуть відповідати на припущення глядачів лише словами «так» чи «ні». Зігравши, всі діти стануть переможцями, адже кожен із них отримає заряд позитивних емоцій.

Перегляд мультфільмів про дружбу

Мультфільм «Дружба»

Покажіть учням інформативний мультфільм, який дає чимало корисних порад тим, хто шукає друга. Переглянувши його, діти дізнаються важливі правила спілкування зі своїми товаришами. Стрічка буде корисною насамперед для молодших школярів. Але і старші діти неодмінно дізнаються чимало нового.

Мультфільм «Про всіх на світі»

Запропонуйте дітям переглянути позитивну стрічну про песика, який не любив котів. Та коли всі пухнастики зникли, життя інших тварин стало просто нестерпним. І лише порозуміння з кішкою допомогло змінити ситуацію на краще. Переглянувши стрічку, учні пригадають, що не варто бути впертим і категоричним, а потрібно намагатися зрозуміти оточуючих.

Мультфільм «Втеча»

Покажіть дітям мультфільм про дружбу між хлопцем і живим холодильником. Стрічка нагадає всім, що ніколи не варто робити поспішних висновків. Іноді краще прямо запитати про щось у свого друга, а не намагатись вгадати його думки. Незважаючи на чудернацький зміст, стрічка сповнена глибокого змісту. Її варто показати старшим школярам.

Мультфільм «Міст»

Що є однією із запорук міцної дружби? – Звичайно ж порозуміння. І саме про нього розповідає цей коротенький мультфільм. Переглянувши його, учні зрозуміють, що завжди потрібно шукати порозуміння і не боятися поступатися.

Корисні матеріали із Бібліотеки «На Урок»

Тема: Квест-гра «Стежками Дружби»
Автор: Доленко Ірина Олександрівна
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю організувати цікавий квест до Міжнародного дня друзів. Її можна провести під час роботи пришкільного літнього табору.


Тема: Заняття з елементами тренінгу «Дружба врятує»
Автор: Козюбенко Лілія Валентинівна
Про матеріал: Використовуючи цей матеріал, ви зможете провести інформативне заняття і багато розказати учням про значення дружби в житті людини. Розробка містить чимало ігор і вправ, які неодмінно зацікавлять дітей та нагадають їм про важливість друзів.


Тема: Виховна година «Подорож на острів Дружба»
Автор: Рога Ольга Володимирівна
Про матеріал: Сценарій допоможе вчителю провести виховний захід до Міжнародного дня друзів. Розробка орієнтована на активну роботу школярів, адже включає чимало ігор та вправ.


Тема: Тренінг «Дружба нас єднає»
Автор: Попик Ольга Степанівна
Про матеріал: Цей матеріал допоможе психологу, соціальному педагогу чи вчителю провести тренінг, який нагадає дітям про важливість дружби. Узявши участь у ньому, учні розвиватимуть почуття поваги до друзів та усвідомлення відповідальності за свої вчинки.


Тема: Година спілкування «Все про дружбу»
Автор: Маряніна Ірина Володимирівна
Про матеріал: Розробка дає можливість провести змістовний захід до Міжнародного дня друзів. Матеріал містить чимало ігор, вправ та логічних завдань, які спонукають дітей замислитись про важливість дружби.


А ви маєте власні розробки тематичних виховних заходів? Тоді діліться ними з колегами у Бібліотеці «На Урок»!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter