Школа

Добірка профорієнтаційних заходів у закладах освіти

Корисні матеріали для проведення заходів із профорієнтації.

Профорієнтаційна робота у школі – одне з найважливіших напрямів у діяльності не лише класного керівника та соціального педагога, а й кожного вчителя. Адже учні, на жаль, далеко не завжди розуміють, яку професію обрати, до якого ВНЗ вступити та взагалі, де шукати застосування власним талантам. 

Завдання заходів профорієнтації у школі:

  • ознайомити учнів із професіями;
  • навчити робити правильний вибір;
  • виховати спрямованість на самопізнання, яке допоможе визначитися з професією;
  • навчити співставляти свої вміння з вимогами до конкретної професії;
  • показати, як скласти план оволодіння професією;
  • забезпечити розвиток важливих для здобуття професії якостей особистості.

Коли варто починати профорієнтаційну роботу з учнем? Із першого класу! Звісно, тут треба підходити до завдання у формі гри, але що раніше діти дізнаються про професії та їхні особливості, то краще. Так у них ще змалечку сформується правильне уявлення про професії. Виходячи з цього необхідно скласти план профорієтаційної роботи. Він має включати перелік заходів, тем та мати чітко окреслені напрямки діяльності. 

Якщо у молодшій та середній школі можна періодично (можливо, раз у семестр) проводити тематичні заходи, то у старшій школі (9-11 клас) вони мають перейти на регулярну основу. Виховні години з профорієнтації для старшокласників мають не просто інформувати про необхідність обрати професію та напрямок подальшої освіти, а й давати поради та відповіді на запитання. Варто залучити до роботи психолога, який зможе провести профорієнтаційне тестування та допомогти учням визначитися з власними пріоритетами та можливостями. Також ефективними є екскурсії, зустрічі з фахівцями, колишніми випускниками, вечори, диспути, конференції, класні години (під час них можна обговорити хобі учнів, які також можуть знадобитися у майбутньому), заняття в гуртках, факультативи, а також профорієнтаційні тренінги. 

Можливості для якісної профорієнтації закладені у кожному предметі, адже саме під час навчання формуються навички, які неодмінно знадобляться учням у майбутньому. А для того, щоб ви могли ефективно організувати тематичні заняття та заходи, ми дібрали для вас корисні матеріали з нашої Бібліотеки


Тема: Доповідь «Профорієнтаційна робота у школі»
Автор: Бешлей Ірина
Про матеріал: Доповідь присвячена проблемі професійного самовизначення школярів, адже більшість із них у майбутньому стикнеться з проблемами, пов'язаними з вибором професії чи профілю подальшої освіти. Саме тому організація профорієнтаційних заходів у школі є дуже важливою. 


Тема: Система профорієнтаційної роботи в Ордена «Знак Пошани» вищому професійному училищі №75
Автор: Бойко Анна
Про матеріал: У пропонованій роботі розглядається актуальна проблема професійного відбору абітурієнтів для підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарського профілю в умовах професійно-технічного навчального закладу – Ордена «Знак Пошани» ВПУ №75 Дніпропетровської області.


Тема: Презентація «Профорієнтаційна робота у школі»
Автор: Дімітрова Олена Олександрівна
Про матеріал: У презентації описується досвід роботи педагогічного колективу загальноосвітньої школи №20 з профорієнтаційної роботи. Прикладом є розробка особистого щоденника учня, де є надбання учнів із професійного самовизначення.


Тема: Аналіз профорієнтаційної роботи з учнями Новопетрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів в 2015-2016 н.р.
Автор: Райковська Вікторія Миколаївна
Про матеріал: Профорієнтаційна робота з учнями велася не лише під час місячника профорієнтації в травні, але і впродовж усього навчального року. З цією метою практичний психолог надала допомогу учням у професійному самовизначенні, провівши у старших класах тест на визначення профорієнтації.


Тема: Розробка виховного заходу з профорієнтації у 8-11 класах
Автор: Строна Валентина Федорівна
Про матеріал: У роботі подано поради батькам, зразок анкети для учнів, проектні роботи про професії в родині, розробка виховної години. Цей матеріал можна використати при анкетуванні учнів, проведенні батьківських зборів, виховних годин, тренінгів, різних конкурсів із профорієнтаційної тематики.


Тема: Методичні рекомендації «Цікавий світ професій»
Автор: Разумна Лілія Миколаївна
Про матеріал: Формування професійної компетентності та професійного самовизначення в учнів із особливими освітніми потребами у різні вікові періоди. Методичні рекомендації складено на допомогу вчителям та вихователям, які працюють з дітьми з особливими освітніми можливостями.


Тема: Проект профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами 1 – 11 класів «Моя професія – моє майбутнє»
Автор: Соловйова Ірина Петрівна
Про матеріал: Робота створена з метою надання консультації з організації профорієнтаційної роботи з різними віковими групами молоді. Ключова мета: формування у дитини свідомого професійного вибору та виховання прагнення бути професійно затребуваним у суспільстві.


Тема: «Профорієнтація на уроках інформатики, як одна з умов успішної соціалізації випускників»
Автор: Барченкова Наталія Олександрівна
Про матеріал: Зі зміною закону «Про освіту» освітній процес повинен будуватися на основі освоєння способів діяльності учнів, їх професійного самовизначення, на формуванні у них пізнавальних і творчих здібностей, необхідних для успішної соціалізації в суспільстві та активної адаптації на ринку праці. Питання «Куди піти вчитися і яку професію мені обрати?» задає собі кожен підліток.


Тема: Заняття з використанням профорієнтаційних ігор «Цікавий світ професій»
Автор: Лалакулич Марина Михайлівна
Про матеріал: Профорієнтаційну роботу, як свідчить досвід роботи багатьох практичних психологів в закладах освіти, слід проводити не лише з учнями, які навчаються уже в випускних класах, а й у молодших та середніх класах. Пропоновані профорієнтаційні заняття розроблені для проведення у 7-8 класах. Головна мета занять – підготувати учнів до вибору майбутньої професії.


Тема: Сценарій профорієнтаційного заходу
Автор: Тютюннік Олена Вікторівна
Про матеріал: Пропонований сценарій є одним із головних заходів місячнику з профорієнтації. Захід розрахований на старшокласників – учнів 9-11-х класів, він допоможе учням обрати майбутню професію та визначити подальшу життєву траєкторію. До файлу також додається презентація до фестивалю. 


 

Ми розуміємо, наскільки важливо допомогти учням правильно обрати професію, тому неодноразово висвітлювали цю тему у нашому журналі. Радимо прочитати нашу авторську статтю «Профорієнтація для випускників: допомагаємо обрати спеціальність», у якій ви знайдете поради та вправи, що допоможуть сформувати в учнів уявлення про майбутнє. 

Ми впевнені, що вам також є чим поділитися з колегами! Тож додавайте матеріали до нашої Бібліотеки! І обов'язково підписуйтеся на наш канал у Telegram, ви будете у курсі всіх новин! 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter