Школа

Кейс-уроки: теорія та практика з бібліотеки «На Урок»

Добірка розробок та методичних рекомендацій щодо створення уроків з використанням кейс-технологій.

Кейс-технології можуть використовуватися усіма без винятку вчителями. Адже це настільки просто, наскільки й ефективно. Ми проаналізували Бібліотеку «На Урок» та знайшли для вас низку зразків якісних кейс-уроків для різних класів та предметів. Ми поділили їх на два блоки: теорія та практика.

Теорія створення уроків-кейсів

Тема: «Кейс-метод як спосіб формування життєвих компетентностей учнів»
Автор: Осіна Наталя Анатоліївна
Про матеріал: Методичні рекомендації для створення якісних уроків з використанням  кейс-технологій. Фундаментальна робота містить історичну довідку, пояснює суть методу, різновиди, технології створення кейсів тощо. Корисними стануть додатки: конструктор задач та підходи для створення кейс-уроків.

Практичне втілення

Тема: Урок-кейс «Повторення і узагальнення вивченого матеріалу. Підготовка до ЗНО» 
Автор: Мяус Леся Миколаївна
Про матеріал: Інтегроване заняття з української мови і літератури з учнями 7-11 класів за кейс-технологією, в ході якого учні повторюють вивчений матеріал, вчаться працювати в групах, виконують онлайн тести, працюють з блогом учителя.


ТемаПрезентація "Кейс-стаді «Соціальні мережі: за чи проти?»"
Автор: Ткаченко Наталія Миколаївна
Про матеріал: Case study (кейс-стаді) вважається однією з кращих методик для розвитку аналітичного і критичного мислення, а також креативності. Така система навчання базується на аналізі, обговоренні, виробленні спільних рішень щодо конкретних випадків (ситуацій, історій, тексти яких називаються «кейсом»). До заняття були підготовлені кейси за темами: «Соціальні мережі як інструмент реалізації громадських ініціатив», «Соціальні мережі як спосіб заробітку», «Інтернет – помічник у навчанні», «Соціальні мережі як інноваційний технологічний тренд».


Тема: Презентація «Кейс-метод на уроках фізики»
Автор: Чалий Віталій Сергійович
Про матеріал: В даному матеріалі подані варіанти кейсів для використання під час вивчення фізики в 7-9 класах. Витративши декілька годин для створення кейсу, ви отримаєте потужний інструмент для викладання однієї з найскладніших шкільних дисциплін – фізики.


Тема: Кейс «Систематизація та поглиблення знань з курсу алгебри», 7 клас
Автор: Акимова Алла Леонідівна
Про матеріал: Завдання допоможуть учителям організувати підсумкове повторення з поглибленням курсу математики сьомого класу, а також їх можна застосовувати для індивідуальної роботи з учнями при підготовці до олімпіад.


Тема: Урок-кейс «Тригонометрія» для 10-го класу
Автор: Шарабурова Олена Олексіївна
Про матеріал: Урок-кейс «Тригонометрія» допоможе сформувати в учнів систему практичних і наукових знань, умінь та навичок з теми тригонометричні формули, зокрема, засвоєння й закріплення основних математичних формул, виведення нових формул множення тригонометричних функцій, повторення законів, теорій та правил, наукових понять з фізики, астрономії, біології та інших навчальних дисциплін, де використовується тригонометрія, із застосуванням вправ, задань і дидактичних матеріалів.


Тема: Кейс-урок «Сіль та цукор – білі вороги людини.Так чи ні?»
Автор: Шпильова Вікторія Володимирівна
Про матеріал: Урок для 8 класу, який допоможе вивчити, що таке сіль і цукор, порівняти і проаналізувати хімічні, фізичні і смакові властивості солі та цукру.


Тема: Кейс-урок Окисно-відновні реакції «за» чи «проти»
Автор: Шпильова Вікторія Володимирівна
Про матеріал: Урок адаптовано для поглиблення знань учнів про окисно-відновні реакції та їх значення у природі та на виробництві. Оптимально підходить для закріплення та вдосконалення знань наприкінці теми.


ТемаУрок-кейс з хімії у 7 класі «Вода, склад молекули, поширеність у природі, фізичні властивості»
Автор: Захарчук Дарія Ігорівна
Про матеріал: Розробка уроку-кейсу з хімії у 7 класі «Вода, склад молекули, поширеність у природі, фізичні властивості». Структура уроку відповідає всім вимогам. Урок складається з окремих кейсів, передбачає виконання двох експериментальних дослідів.


Тема: Розробка кейс-уроку «Шоколад»
Автор: Мельніченко Юлія Валеріївна
Про матеріал: Кейс-урок містить 11 цікавих, наочних розгорток (галузей життя людини), де вивчається та застосовується шоколад. Розрахований для учнів 5-11 класів. Можна використати для проведення позакласного заходу. Тривалість: 90 хвилин.


Тема: Конспект кейс-уроку для учнів 2 класу на тему «Як зимують птахи. Турбота людей про птахів взимку»
Автор: Конюхова Тетяна Олександрівна
Про матеріал: Конспект кейс-уроку має 4 тематичних розгортки з предметів, явищ та практик: природознавство, мова і література, математика, трудове навчання.


Маємо надію, що ці розробки та методичні рекомендації надихнуть на створення нових кейс-уроків, які ви зможете додати до Бібліотеки «На Урок».

Цікавить кейс-технологія? Завітайте на наш тематичний вебінар «Кейс-технологія як форма інтерактивного навчання молодших школярів в умовах НУШ».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter