Цікаві ідеї для уроків і позакласних заходів

Навчання учнів основам інформаційної безпеки та формування навичок медіаграмотності є актуальною і важливою складовою роботи школи щодо створення безпечного освітнього середовища. Адже онлайн-простір настільки підступний, що іноді навіть дорослим складно убезпечити себе від ризиків і загроз. Тож пропонуємо вам корисні матеріали із Бібліотеки «На Урок», які допоможуть виховувати свідомих медіакористувачів.

Назва: Медіаграмотність (поради для учнів)

Авторка: Корець Ганна 

Про матеріал: Пропонована презентація розкриває основні питання медіаграмотності учнів. Матеріал містить 10 порад для школярів, які допоможуть відрізнити справжню новину від неправдивої та вберегти себе від епідемії фейків.


Назва: Медіагігієна та пошук інформації

Авторка: Галенко Катерина 

Про матеріал: Безпека в Інтернеті – це не лише захист особистих даних та попередження кібербулінгу. Це ще вміння розрізняти фейки від фактів та знаходити баланс між реальним та онлайн-життям. У матеріалі авторка пропонує ознайомитися з альтернативними пошуковими системами та надає поради щодо складання пошукових запитів. 


Назва: Безпечне спілкування в Інтернеті (соціальні мережі)

Авторка: Куренко Наталія 

Про матеріал: Пропонований матеріал дозволить провести цікавий та корисний захід з учнями 6-х класів. Під час його проведення школярі матимуть змогу сформувати уявлення про спільноти та електронне спілкування, дізнатися про правила взаємодії у соціальних мережах та вплив інформаційних джерел на складові здоров'я. Розробка уроку містить теоретичний матеріал та елементи тренінгових вправ.


Назва: Спілкування в Інтернеті. Етикет спілкування в мережах

Автор: Бройченко Анатолій 

Про матеріал: Презентація стане у пригоді вчителям, які викладають інформатику в 5-х класах НУШ. Матеріал подано у яскравій формі, він містить приклади різних сервісів для спілкування, до кожного з яких автором запропоновано переглянути відео.


Назва: Інформаційна безпека

Авторка: Мегель Алла 

Про матеріал: Пропонований матеріал дозволить розповісти учням, що таке інформаційний простір та інформаційна війна і які небезпеки очікують їх в інформаційному просторі. Матеріал складається з відеоуроку та методичної розробки для вчителя.


Назва: Всеобуч для батьків на тему: «Інтернет- та гаджет-залежність у дітей. Причини та наслідки віртуального життя»

Авторка: Синюшко Наталія

Про матеріал: Матеріал стане у пригоді класним керівникам і соціальним педагогам. Розробка містить добірку цікавих вправ для батьків, які допоможуть визначити причини підвищеного захоплення дітей віртуальним світом і проводити профілактику Інтернет- та гаджет-залежності у дітей вдома. 


Назва: «Ні дня без безпечного Інтернету!»

Авторка: Парфенюк Ольга 

Про матеріал: Пропонований матеріал дозволить провести цікавий та пізнавальний позакласний виховний захід. Він включає цікаві конкурси та ігри для школярів, які познайомлять їх із різноманітними комп'ютерними загрозами.


Назва: Медіаграмотність учителя як запорука формування медіакомпетентності учня

Авторка: Велика Тетяна 

Про матеріал: Пропонована розробка  є результатом практичного досвіду автора.  Ці рекомендації  мають  універсальний характер і допоможуть зробити уроки результативними та захоплюючими, стимулювати творчу активність учнів. Матеріал містить приклади застосування різноманітних технік навчання та поради щодо створення організаційно-педагогічних умов для формування творчої особистості та медіакомпетентності школярів. 


Назва: Інтернет-технології у повсякденному житті

Автор: Колод Роман

Про матеріал: Пропонована розробка буде корисною та цікавою для дітей та вчителів. Презентація містить інформацію про сучасні Інтернет-технології та поради, як захиститися від шахтарів у мережі.


Назва: Проєкт «Безпека користування Інтернетом (соціальні мережі)»

Авторка: Куренко Наталія 

Про матеріал: Пропонована розробка повністю готова для використання в рамках методу проектів з предметів «Основи здоров'я», інформатика та біологія для учнів 6 класу.  Його метою є формування уявлення про Інтернет та соціальні мережі й розуміння різниці між реальним та уявним світом. Приблизний термін реалізації проєкту складає 5 тижнів.


Назва: Кібербулінг, секстинг та безпека в мережі

Авторка: Костенко Юлія 

Про матеріал: Як говорити про безпечний інтернет із молодшими школярами? Авторка пропонує організувати круглий стіл, у межах якого діти виявлять причини інтернет-залежності, види кіберзагроз та способи боротьби із ними. Урок передбачає залучення соціального педагога або шкільного психолога. 


Назва: Безпека в інтернеті (Вебквест з елементами тренінгу)

Авторка: Бюкерт Наталія 

Про матеріал: Як познайомити найменших учнів із темою безпеки в Інтернеті? Учителька пропонує 7 практичних вправ: «Інтернет-термінологія», «Ситуації: Mr. Nox», «Каструлька. Скринька. Смітник» тощо. Це чудовий спосіб попередити небезпечну поведінку молодших школярів у цифровому просторі!


Назва: Презентація для батьківських зборів на тему «Діти, смартфон та інтернет»

Авторка: Тищук Іванна 

Про матеріал: Про негативні наслідки користування Інтернетом потрібно розповідати не тільки дітям, але й їхнім родинам. Так батьки не тільки знатимуть про проблему, але й зможуть допомогти дитині подолати її, нівелювати негативні наслідки для фізичного й ментального здоров’я учня. 

А якщо ви бажаєте отримати більше корисних порад від досвідчених вчителів-практиків, долучайтеся до Всеукраїнської інтернет-конференції «Пріоритети в освіті: інформаційна гігієна та медіаграмотність», яка відбудеться 03-04 листопада 2022 року!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter