Потрібні матеріали для вчителів, які прагнуть утілювати в життя проєктне навчання.

Проєкне навчання не втрачає своєї актуальності на жодному з предметів у будь-якому класі. Світові тенденції говорять про те, що проєктно-зорієнтована діяльність зберігає найбільшу популярність у школах США та Японії. Та чи відстає від тенденцій Україна?

Ця добірка покликана продемонструвати цікаві та корисні розробки педагогів-практиків, які впроваджують у життя ідеї проєктного навчання. Матеріали допоможуть впроваджувати проектну діяльність на різних уроках, а також стануть джерелом натхнення для створення власних неординарних проєктів.


Методичні та теоретичні засади проєктної діяльності

Посилання для пошуку у Бібліотеці: натискайте

Тема: Методичний паспорт проекту "Обертальний рух"
Автор: Луцко Оксана Петрівна
Про матеріал: На допомогу вчителям, які використовують у своїй практиці проектні технології. Метою проекту є дослідити, які приклади обертального руху зустрічаються в природі і техніці, якими фізичними величинами характеризується такий рух, дослідити як залежить швидкість точки від відстані до осі, розвивати самостійність та допитливість в дослідженнях, закріпити вміння проводити та оформляти лабораторні роботи, повторити знання з інформатики при створенні моделі руху по колу, виховувати охайність та певний порядок в оформленні звітності.


Тема: Технологічна карта навчального проекту (презентація)
Автор: Гудкова Світлана Станіславівна
Про матеріал: Презентація містить методичні рекомендації щодо організації проектної діяльності. Представлено цілі, завдання, очікувані результати, етапи, опис роботи на прикладі проекту "Мій рідний край - найкращий в цілім світі"


Тема: Методична скарбничка. Робота над навчальним проектом
Автор: Солдатенко Наталія Григорівна
Про матеріал: Робота призначена для організації дослідницької роботи учнів 9-10 класів за методом проектів, що сприяє глибокому закріпленню здобутих знань, формує ключові та предметні компетентності, виховує цікавість до дослідницької діяльності. Метод проектів завжди орієнтований на самостійну діяльність учнів, яку учні виконують упродовж певного проміжку часу, і передбачає розв'язання якогось завдання. В роботі представлена презентація проекту, технологічна карта, карта пам'яті.

Проєкти, що стосуються окремих предметів:

Посилання для пошуку у Бібліотеці: натискайте та оберіть потрібний предмет

Тема: Навчальний проект з алгебри 9 клас "Числові послідовності"
Автор: Карашевич Інна Іванівна
Про матеріал: Проект виконувався учнями 9 класу під час вивчення теми "Числові послідовності". Проект складається із презентації вчителя та трьох учнівських презентацій.


Тема: Краєзнавчо – пошуковий проект «Непоборні» Пошукова робота «Стежками пам`яті…»
Автор: Мороз Ірина
Про матеріал: Краєзнавчо – пошуковий проект «Непоборні» Пошукова робота «Стежками пам`яті…» Участь членів історико – краєзнавчого гуртка «Слідами Кліо» у краєзнавчо – пошуковому проекті «Непоборні» була спрямована на виконання завдань проекту. 


Тема: Тарас Шевченко і сучасність. Захист інформаційно –творчого проекту.
Автор: Грімова Вікторія Леонідівна
Про матеріал: Мета проекту - популярізація творчості Т. Шевченка через проектну діяльність учнів.


Тема: Проект "Герої поруч з нами"
Автор: Балак Світлана Вікторівна
Про матеріал: У проекті представлений досвід роботи бібілотекаря з проблемного питання "Підвищення ролі соціальної активності молоді, громадянської відповідальності, розвитку творчої особистості"


Тема: Навчальний проект з основ здоров'я "Корисна і шкідлива їжа"
Автор: Олійник Андрій Вікторович
Про матеріал: Мета проекту - ознайомитись із корисними та шкідливими продуктами харчування, їхнім впливом на організм; пропагувати здорове харчування.


Тема: Презентація до проекту з інформатики "Хто з нами до зоопарку?"
АвторПіднебесна Ольга Миколаївна
Про матеріал: Самостійна робота дітей з наступною презентацією матеріалів проекту, екскурсія, фотовиставка.

Проєкти для виховної роботи та позакласних заходів

Посилання для пошуку у Бібліотеці: натискайте

Тема: Проект «Від екології природи до екології душі»
Автор: Нестерчук Тетяна Миколаївна
Про матеріал: Ідея створення екологічного проекту виникла не випадково. Наша Жавинська школа І-ІІ ступенів має еколого-оздоровчий напрямок діяльності, тому вирішенню проблем екології надається велика увага. Вибір напряму роботи школи належить педагогічному колективу закладу.


Тема: Презентація "ХХІ століття - книга чи комп'ютер"
Автор: Шинкаренко Олена Сергіївна
Про матеріал: Урок – дослідження з використанням елементів проектної технології; учні будуть уміти більш сміливо висловлювати своє ставлення до зазначеної проблеми; їхні творчі здібності до самостійної дослідницької роботи будуть розвиватися.


Тема: Загальношкільний проект на тему "Від діда-прадіда до сьогодення ми - українці"
Автор: Василенко Галина
Про матеріал: Ефективним методом виховання патріотизму учнів виступає метод проектів. Учнівський та педагогічний колектив нашої школи - учасники проекту «Від діда-прадіда до сьогодення ми – українці».

Позитивна результативність проекту можлива за умови об'єднання із учителями - предметниками, бібліотекарем, батьками, органами місцевого самоврядування. Ця співпраця сприяє створенню інтерактивних модулів, які дають можливість активізувати діяльність учнівської спільноти.


Тема: Екологічний проект "Чужих проблем в природі не буває"
Автор: Тараненко Марина Сергіївна
Про матеріал: Проблема, на вирішення якої спрямований проект "Чужих проблем в проді не буває" – це вирішення місцевих екологічних проблем для покращення комфортних умов відпочинку громади села.


Тема: Проект "Я господар своїх почуттів"
Автор: Скрипник Анастасія Олександрівна
Про матеріал: Чи може людина керувати своїми почуттями? Підготовка казки «Королівство Почуттів» з елементами психогімнастики.


Тема: Презентація до проекту «З вогнем не грають!»
Автор: Леськова Наталія Володимирівна
Про матеріал: Презентація до проекту "З вогнем не грають!" для учнів 4 класу.


Тема: Проект для учнів 4 класу «З вогнем не грають!»
Автор: Леськова Наталія Володимирівна
Про матеріал: Проект сприяє усвідомленню учнями потреби дотримуватися правил безпечної поведінки з вогнем.


Тема: Презентація проекту «У пошуках Святого Миколая»
Автор: Дубчак Наталія Юріївна
Про матеріал: Проект для закладів дошкільної освіти та початкової школи.


Проєктне навчання вимагає додаткових зусиль і від учителя, і від учня. Але ця робота не марна, адже через подібні дослідження дітьми пізнається життя і наука.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter