Світ змінюється, час летить, але є унікальні особистості, яких ми пам’ятатимемо завжди. Саме такою визначною постаттю і є Тарас Григорович Шевченко. Та чи просто зацікавити сучасних учнів життєвим шляхом та творчістю людини, яка народилася понад два століття тому? Адже у їхньому цифровому світі так складно знайти місце для історії та традицій! Що робити? Експериментувати, комбінувати традиційність та сучасність, бути з ними «на одній хвилі»! У добірці матеріалів із Бібліотеки «На Урок» ви знайдете креативні ідеї, що неодмінно сподобаються учням!


Назва: Добірка «Вікторини, кросворди до творчості Тараса Шевченка»
Автор: Ліфиренко Валентина Григорівна
Про матеріал: У матеріалі ви знайдете добірку цікавих вікторин та кросвордів за творчістю Т.Г. Шевченка, які можна використати на уроках української літератури та для організації позакласних заходів.


Назва: Турнір шевченкознавців «Тарас Шевченко – України син»
Автор: Котлярчук Галина Йосипівна
Про матеріал: Сценарій поетапного проведення турніру допоможе розширити знання учнів про життя і творчість Т.Г. Шевченка, формувати громадянську та загальнокультурну компетентності та вміння працювати у команді. Зрештою, відсвяткувати день народження митця турніром на його честь неймовірно цікаво! 


Назва: Квест-гра до предметного тижня з української мови та літератури «Калейдоскоп життя та поетичних творів Тараса Шевченка»
Автор: Григорчук Олена Олексіївна
Про матеріал: Гра створена для учнів 5-9 класів. Вона точно зацікавить учнів, адже тут органічно переплітаються ігрові елементи, біографічні факти з життя та творчості Т.Г. Шевченка, художній доробок, аудіо файли відомих поезій. Надані правила проходження, цікаві завдання та маршрутний лист для самооцінювання. Можна провести на уроці-узагальнення вивченого матеріалу для учнів 5-9 класів. 


Назва: Відеоконцерт «Пісенне Шевченкове слово по-сучасному»
Автор: Тарасенко Вікторія Георгіївна
Про матеріал: Сценарій відеоконцерту можна використати як на загальному шкільному святі для учнів 9-11 класів, так і для перегляду окремим класом. Деякі твори Шевченка, покладені на музику, мають декілька варіантів виконання в різних стилях (народний, рок-виконання або реггі). Для полегшення пошуку відеороликів у роботі додається посилання на них в You Tube. 


Назва: Кроссенс до біографії Тараса Шевченка
Автор: Чумакова Наталія Вікторівна
Про матеріал: Кроссенс – це сучасний методичний прийом візуалізації навчального матеріалу. У розробці представлений асоціативний ланцюжок з дев’яти зображень, які слід розташувати таким чином, щоби кожна картинка була логічно пов'язана з попередньою і наступною, а центральна поєднувала за змістом одразу декілька.


Назва: Тематичний квест «Тарас Шевченко – майстер слова та пензля»
Автор: Кулакевич Оксана Леонідівна
Про матеріал: Розробка містить методичні рекомендації щодо проведення квесту на честь дня народження генія. Також тут ви знайдете сценарій проведення квесту та додаткові матеріали для роботи. Пропонований матеріал допоможе зробити Шевченківські дні цікавими та викликати неабиякий учнівський інтерес. 


Назва: Літературна подорож «Кольоропис долі життя і творчості Тараса Шевченка»
Автор: Купрієнко Тетяна Василівна
Про матеріал: Сценарій позакласного заходу сприятиме закріпленню набутих під час уроків, присвячених Кобзарю, знань. Пропонований матеріал має на меті розвиток предметної компетентності та виховання любові до рідної землі, свого народу, його мови й культури на прикладі життя й діяльності Кобзаря. А ще – дізнатися більше про життя Шевченка.


Назва: Інстаграм-сторінка Тараса Шевченка
Автор: Кріт Зоя Василівна
Про матеріал: А якби Тарас Шевченко жив у наш час, який би вигляд мали його сторінки у соцмережах? Запропонуйте учням трохи пофантазувати та самостійно створити таку сторінку! Упевнені, школярі залюбки допоможуть Кобзареві створити власну сторінку, а пропонований шаблон дозволить зробити це просто та швидко!


Назва: Картинки «Вірші Т.Г. Шевченка з пропусками»
Автор: Кругляк Юлія Євгеніївна
Про матеріал: У пропонованій розробці представлено вірші Тараса Шевченка, але трохи в незвичному форматі. У них деякі слова замінені зображеннями. Це дозволить не лише перевірити знання учнів, а й сприятиме розвитку логічного мислення. Адже, як виявляється, дати правильну відповідь не завжди просто! 


Назва: Презентація «Тарас Григорович Шевченко»
Автор: Ботнарь М.
Про матеріал: Презентація-вікторина за життєвим і творчим шляхом Т. Г. Шевченка містить хмари слів до теми та вікторину для 2-х команд (три етапи). Пропонований матеріал можна використати під час вивчення та повторення відомостей із життєвого та творчого шляху видатного українського письменника на уроках та в позаурочній діяльності.


Назва: Розробка вікторини до Шевченківських днів. Правда чи фейк. Що Ви знаєте про Тараса Шевченка?
Автор: Хвостенко Світлана Миколаївна
Про матеріал: А давайте відзначимо день народження Козбаря інтелектуальним конкурсом! Наприклад, проведемо вікторину. У пропонованій розробці представлено все необхідне для навчання, наприклад, твердження про життя Тараса Шевченка. Учням пропонується визначити, що з них – правда, а що – фейк.


Назва: Квест-гра «Творчість Тараса Шевченка»
Автор: Мариньоха Віталій Іванович
Про матеріал: Як провести цікаву квест-гру до дня народження нашого генія? У пропонованій розробці ви легко знайдете всю необхідну інформацію! Такий інтерактивний захід активізує розумову діяльність учнів, допомагає розвивати логічне мислення, зв'язне мовлення та вміння працювати в команді.


Назва: Інтелектуальна гра «Зоряний час» (за творчістю Тараса Шевченка)
Автор: Урбанович Алла Миколаївна
Про матеріал: Авторка пропонує детальний сценарій інтелектуально-розважальної гри, що складається з 10 раундів. Захід заохочує учнів приймати рішення в нестандартних ситуаціях, сприяє колективній творчості та розвитку комунікативних здібностей. Цікава форма проведення допоможе узагальнити та систематизувати знання учнів про життя і творчість Тараса Шевченка. 


Назва: Позакласний захід Шевченківське свято «Натхненне слово Кобзаря»
Автор: Капран Лариса Олександрівна
Про матеріал: Розробка містить пізнавальний матеріал із біографії Тараса Шевченка. Авторкою запропоновано різні форми роботи під час проведення свята. Розкажіть учням більше про генія, покажіть, що він сучасний та актуальний!


Назва: Квест «Чи знаємо ми Тараса Шевченка?»
Автор: Криницька Ірина Іванівна
Про матеріал: У пропонованому матеріалі ви знайдете покроковий опис гри, пояснення нюансів її проведення та добірку ілюстративних матеріалів. Квест не просто подарує чудовий настрій, а й сприятиме розширенню знань учнів про життя і творчість Т.Г. Шевченка, формуванню громадянської та загальнокультурної компетентностей, а також розвитку творчих здібностей дітей.


А ви маєте власні розробки тематичних заходів? Додавайте їх до Бібліотеки «На Урок» та діліться досвідом із колегами. Зробимо навчання цікавим і корисним разом! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter