Розглянемо актуальні проблеми та можливості їх розв'язання

2021/2022 навчальний рік став найскладнішим за весь час незалежності нашої держави. Вчителям та учням довелося працювати в умовах жорстких карантинних обмежень, пов'язаних із пандемією, а, починаючи з 24 лютого, – в умовах воєнного стану. Яким буде новий навчальний рік ніхто не може спрогнозувати, проте ми щиро сподіваємося на відновлення повноцінного освітнього процесу та повернення до мирного життя. А щоб допомогти освітянам окреслити важливі напрями роботи та визначити першочергові завдання, команда Освітнього проєкту «На Урок» запрошує вас взяти участь у Всеукраїнській інтернет-конференції «Українська освіта: актуальні проблеми та перспективи», яка відбудеться 14-15 липня 2022 року. Наші спікери розглянуть нагальні питання та поділяться корисними порадами та ідеями щодо їх вирішення.

1. Психологічний стан учасників освітнього процесу 

Чи могли ми раніше уявити, що на уроках буде лунати не шкільний дзвоник, а сигнал повітряної тривоги? Що наші учні будуть навчатися у підвалах, станціях метро чи за кордоном? Звісно ні! Але, на жаль, цей жах став нашою реальністю. Відчуття постійної сильної напруги, тривоги, знервованості та навіть відчаю стали звичними для багатьох дорослих українців. А що й казати про дітей! Кризові умови вкрай негативно впливають на їхню психіку та емоційний стан – серед їх наслідків можна виділити втрату апетиту, складнощі в концентрації, безсоння або нічні кошмари, страх перед страхом, шкідливі звички та ізоляція. Тож налаштуватися на нормальне життя, а тим більш на навчання, в таких умовах дуже складно. Ось декілька порад, які допоможуть зберегти психологічну рівновагу та не втратити надію на світле майбутнє:

Підвищити кваліфікацію за цим напрямом разом із «На Урок»

А якщо ви бажаєте дізнатися, як навчати та виховувати школярів у кризових умовах за законами мозку, долучайтеся до виступу Ірини Дядюшкіної, вчителя біології КЗО «Гімназія №3» Дніпровської міської ради.


 2. Мотивація школярів до навчання

Тривала світова пандемія та воєнні дії на території нашої держави призвели до критичного зниження мотивації до навчання школярів. Тож у новому навчальному році перед вчителями стоїть вкрай складне завдання – зробити освітній процес цікавим і захопливим, сповненим позитивних емоцій. Аби розкрити реальний потенціал школярів, надихати їх плідну роботу й налаштовувати на успіх, радимо скористатися порадами, які допоможуть відродити інтерес до навчання, та: 

Підвищити кваліфікацію за цим напрямом разом із «На Урок»


 3. Взаємодія з учасниками освітнього процесу

Педагогіка партнерства є однією з ключових принципів реформи НУШ, а партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу є обов'язковою трудовою функцією, визначеною Професійним стандартом вчителя. Основними завданнями вчителя є організація спільної діяльності на принципах рівності, добровільності та поваги, запобігання конфліктам в освітньому процесі та формування згуртованого учнівського колективу. Створенню гармонійного середовища, в якому буде комфортно і вчителям, і школярам, і їхнім батькам, сприятимуть:

Підвищити кваліфікацію за цим напрямом разом із «На Урок»

Також педагогічне партнерство передбачає налагодження конструктивної взаємодії зі школярами з ООП та їхніми батьками. Дізнатися про секрети ефективної комунікації та організації інклюзивного навчання в умовах війни допоможе виступ Катерини Гайденко, асистентки вчителя інклюзивного класу та мати дитини (підлітка) з аутизмом.


 4. Готовність шкільної системи до впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти 

2022/2023 навчальний рік є початком впровадження Держстандарту базової середньої освіти та навчання за новою Типовою освітньою програмою. І цей етап є дуже відповідальним! Адже вчителям доведеться будувати новий навчальний процес, реалізуючи компетентнісний потенціал кожної освітньої галузі та дотримуючись вимог до обов’язкових результатів навчання школярів. Аби полегшити адаптацію педагогічної діяльності до вимог нової концепції загальної середньої освіти радимо: 

Підвищити кваліфікацію за цим напрямом разом із «На Урок»

А щоб допомогти освітянам опрацювати  нормативну базу та ефективно підготуватися до впровадження ключової освітньої реформи, ми започаткували проведення серії предметних інтенсивів для педагогів, які працюватимуть у 5-х класах НУШ. На цей час ми провели заходи для вчителів:

Зауважити: найближчим часом ми запланували ще два предметних інтенсиви, на які запрошуємо вчителів літератури (21.07.2022) та вчителів математики (28.07.2022).

А якщо ви бажаєте дізнатися про актуальні проблеми НУШ від досвідченого вчителя пілотних класів початкової школи, запрошуємо долучитися до виступу Лілії Талан!

У новому навчальному році формат навчання буде залежати від безпекової ситуації в кожному регіоні. Аби підготуватися до роботи в будь-яких умовах, радимо приєднатися до виступу Любові Цукор, головної редакторки та авторки статей журналу освітнього проекту «На Урок», яка поділиться корисними порадами щодо організації роботи онлайн чи офлайн.


 5. Розвиток критичного мислення

Критичне мислення вважається важливою навичкою успішної людини ХХІ століття. Саме від нього залежить здатність аналізувати інформацію, уникати стереотипності, не боятися робити помилки та спиратися на власний досвід. З початком воєнних дій на території України його роль значно підвищилась та розширились сфера застосування. Адже тепер потрібно не лише знаходити істину в оточуючому світі, а й у собі. Існує багато ефективних стратегій й технік для розвитку критичного мислення, зокрема:

Підвищити кваліфікацію за цим напрямом разом із «На Урок»

А якщо бажаєте дізнатися, як розвивати мислення за допомогою читання, долучайтеся до виступу Ганни Сукачової, організаторки курсів від Освітнього проєкту «На Урок»! 

Приєднуйтеся до нашої конференції та станьте частиною спільноти вчителів-інноваторів, які відкриті для обміну досвідом і мають натхнення змінювати українську освіту на краще!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter