Дієві поради для організації освітнього процесу на дистанційці.

Не встигли ми й озирнутися, як минув рік від початку карантину. За ці місяці трапилося багато, наприклад, ми всі звикли до змішаного навчання. Аж раптом до нас знову повернулася дистанційка. А разом із нею – всі запитання, які так хвилювали раніше. Утім, ті, хто витримав одну дистанційну весну, витримає й другу! Тим паче, що за цей час українські педагоги докорінно змінили сучасну освіту, знайшли нові методи та прийоми, застосували цікаві ідеї, дізналися, як мотивувати і себе, і учнів до роботи в таких незвичних умовах. 

Протягом року «На Урок» створював для вас цікаві та корисні матеріали, присвячені дистанційному навчанню. Упевнені, вони допоможуть вам і зараз! 

Нюанси організації дистанційного навчання

Організація дистанційної роботи під час карантину

Коли виникає вимушена і нагальна потреба дистанційного навчання, не обійтися без сучасних технологій! Саме вони допоможуть організувати освітній процес та навчити дітей важливим речам. Саме для цього ми створили унікальну можливість для вчителів України – використовувати безкоштовний сервіс онлайн-тестів «На Урок». Дізнайтеся, як створити тест, як задати домашнє завдання, де шукати готові тести та як розважити учнів!

Урок фізичної культури в умовах дистанційного навчання

Чи реально взагалі провести урок фізкультури дистанційно? На перший погляд це надскладне завдання! Адже спортивні дисципліни потребують інвентарю, простору та особистої присутності вчителя. Утім, вихід є! Головне – експериментувати та не зупинятися. Але насправді все цілком можливо! Особливо якщо залучити до процесу сучасні технології. Які саме? Дізнайтеся з матеріалу!

Від офлайну до онлайну: адаптуємо план уроку до потреб дистанційного навчання

Під час дистанційки викладач втрачає емоційний зв’язок та контроль над класом, натомість отримує купу проблем: увага учнів знижується, а от маніпуляцій стає все більше. Чи можливо вирішити ці проблеми та сінхронізувати навчальний матеріал із потребами онлайн-навчання? Звісно! І для початку варто переробити звичний план уроку, адаптувавши його до онлайн-занять. А про те, як це зробити, ви дізнаєтеся зі статті!

Правило рівностороннього трикутника: ефективна взаємодія учнів, учителів і батьків при дистанційному навчанні

Налагодити ефективну взаємодію з батьками учнів часом непросто, а в умовах карантину непорозумінь стає навіть більше. Яких правил варто дотримуватись, аби уникнути конфліктів та врахувати потреби всіх учасників навчального процесу? Всі таємниці правильного підходу до інших учасників освітнього процесу ви дізнаєтеся з матеріалу!

8 способів заохочення учнів до активної роботи у віртуальному класі

Низька активність учнів – одна з найбільших проблем дистанційного навчання. Як залучати учнів до ефективної роботи у віртуальному класі? Чи є універсальні стратегії, які можна задіяти під час роботи в умовах дистанційного навчання? Про це ви зможете прочитаті у статті. Отримайте корисні поради для роботи!

Стратегії ефективної роботи та відпочинку під час дистанційки

Дистанційний урок потребує більш ретельної підготовки, ніж звичайний. Імпровізація, яка часто «лине» автоматично під час очного навчання не може залишатися такою ж безпосередньою під час дистанційної роботи. До того ж, найкраща імпровізація – та, яку ви ретельно спланували! А найкраще планування – виважене, прописане та системне. Які стратегії допоможуть налагодити робочий процес, коли, здавалося б, сили вже вичерпані? Читайте у матеріалі!

Зручні та цікаві ресурси для організації дистанційної роботи

«Google Classroom» – ідеальний ресурс для дистанційної роботи з класом

Як організувати ефективне навчання на відстані? Використовуючи сучасні ресурси! Давайте зберемо учнів у віртуальному класі та проведемо незабутній урок. Завдяки цій статті ви дізнаєтеся, як керувати класом, які функції та можливості має програма, та як організувати навчальний процес на вищому рівні.

Google Meet – надійний помічник учителя для проведення дистанційних уроків

Нічого, що уроки проводитимуться онлайн, головне – дати учням необхідні знання. І, звісно, обрати найзручнішу для взаємодії платформу. Тут кожен обирає сам, адже зручність – поняття виключно суб’єктивне. А для того, аби вам було простіше обрати оптимальний варіант, ми зібрали в одній статті всю корисну інформацію про один із найкращих ресурсів для організації дистанційної взаємодії з класом.

Таємниці роботи з інтерактивною дошкою Jamboard

За чим сумують учителі, коли доводиться переходити на дистанційку? За шкільною дошкою! Адже саме вона значно спрощує подачу навчального матеріалу: на дошці зручно малювати схеми, можна творчо розмістити наочні матеріали, а також це чудова річ для інтерактивної роботи у класі! Якщо ви також не уявляєте свого уроку без дошки, не варто засмучуватися! Просто скористайтеся зручним сервісом від Google – Jamboard уже поспішає на допомогу!

Padlet, або платформа що змінить ваші уроки

Padlet – інтерактивна платформа, створена для спілкування великої кількості людей над одним проєктом та систематизації інформації. Уже з самого визначення зрозуміло, що вчителю без цього ресурсу просто не обійтися! Особливо на дистанційці. У чому полягають переваги онлайн-конспектування в цілому і Padlet зокрема? Як учителю використовувати весь арсенал функцій програми? Дізнайтеся зі статті!

Skype для навчання: лайфхаки для дистанційної роботи з класом

Що ж таке Skype? Це безкоштовне програмне забезпечення, яке дозволяє здійснювати голосові та відеодзвінки через Інтернет. Його зручно використовувати через комп'ютер/ноутбук чи мобільний додаток: є десктопна версія, а також доступний додаток на смартфонах. Учитель обов'язково має зареєструватися у програмі, тоді як учням достатньо перейти на відеоконференцію за посиланням-запрошенням. Дізнайтеся більше про Skype для навчання з нашого матеріалу!

Plan like a pro: цікаві ідеї використання сервісу Zoom

Платформа Zoom багатофункційна, а що це означає? Що ви можете без проблем провести ефективний та результативний онлайн-урок. Звісно, аби зацікавити учнів, необхідно докласти зусиль, і на щастя Zoom дарує безліч можливостей для організації креативного навчального процесу. Чи всі фішки Zoom ви використовуєте? Дізнайтеся зі статті!

Цікаві завдання для навчання та розвитку ерудиції

Подорожуємо віртуально: 5 природних пам’яток України, що вразять учнів

На території України можна знайти найрізноманітніші ландшафти – від гір до пустель і субтропіків. На жаль, не всі з цих місцин відомі широкому загалу та не завжди підходять для туризму. А тепер, в умовах пандемії коронавірусу, вони просто не завжди доступні. Але це зовсім не означає, що варто лишати себе задоволення від мандр. Адже тепер мандрувати можна онлайн. Спробуйте, буде цікаво і вам, і учням!

Наочна географія: навчаємося та подорожуємо Україною

На що можна дивитися вічно? На вогонь, воду і… захопливі краєвиди українських парків! Лишень спробуйте доповнити класичний урок онлайн-екскурсією Google-картами. Мова йде про розробку Міндовкілля та Google Україна – віртуальні туристичні маршрути національними природними парками. Покажіть учням, що наша країна – дивовижна, мандруйте онлайн!

Be smart: мобільні додатки для розвитку логічного та креативного мислення

Як навчити дітей знаходити цікаві шляхи для розв'язання проблем? Що сприятиме активізації їхнього творчого потенціалу та креативності? Допоможуть мобільні додатки, що розвивають логічне та креативне мислення. Завантажуйте їх у смартфон, насолоджуйтеся якісним контентом і яскравим дизайном. Ці додатки точно сподобаються вашим учням!

Інтернет-ресурси на уроках української мови та літератури

Активізувати пізнавальну діяльність учнів на уроці буває непросто. Якщо у початковій школі діти ще активно піднімають руки, коли вчитель ставить запитання, то у середній і старшій школі їхній ентузіазм помітно зменшується. Що ж робити? Зацікавити учнів! А в цьому вам допоможуть різноманітні інтернет-ресурси. А які – дізнайтеся зі статті!

Корисні ресурси для цікавих уроків

Canva for education: стильна візуалізація навчального контенту

Canva – відома платформа графічного дизайну, яка дозволяє користувачам створювати графіки, презентації, афіші та інший візуальний контент (є мобільна та веб-версія). Сервіс пропонує широкий асортимент зображень, шрифтів, шаблонів та ілюстрацій. Цьогоріч Canva запропонувала для вчительської спільноти додаткові функції. А які саме – дізнайтеся зі статті! А ще неодмінно перегляньте інші присвячені Canva матеріали: «Сервіс Canva: якісне створення візуального контенту» та «Можливості сервісу Canva для роботи з дітьми під час дистанційної форми навчання».

Сервіси для створення інтерактивних плакатів: наочність нового покоління

Що вражає та зацікавлює дітей найбільше? Вдала візуалізація! Утім, варто бути уважними. Сучасні методи унаочнення матеріалу мають відповідати таким вимогам: не перевантажувати візуальною та текстовою інформацією, мати інтерактивні елементи, вміщувати великий обсяг матеріалу та зберігати структурованість. Усім цим вимогам відповідає інтерактивний плакат, створити який дуже просто. Як? Про це – в нашому матеріалі!

ТОП-4 онлайн-сервіси для створення інтерактивних карт

Для найкращого засвоєння та запам'ятовування інформації слід пройти 4 кроки: побачити, почути, відтворити та застосувати на практиці. Та чи є такі засоби навчання, що допоможуть досягти бажаного результату? Звісно! і це – інтерактивні карти. Як їх створити та які сервіси використати для роботи? Читайте у статті!

Сервіс Genially для створення інтерактивного контенту: все геніальне – просто

Як щодо створення інтерактивного контенту? Саме такий формат візуалізації став трендовим! Він неймовірно подобається учням та може неабияк полегшити вашу роботу. Адже завдяки такому формату дітям простіше запам'ятати навіть найскладніший матеріал. А про те, як створити незабутні наочні матеріали, ви можете дізнатися зі статті!

InShot – створюємо відеоматеріали для уроку

InShot – найпопулярніший додаток для редагування відеоматеріалів, що можна застосувати на онлайн- або офлайн-уроках. Сервіс має великий безкоштовний функціонал та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Матеріали, створені в Inshot, можуть бути корисними для аналізу помилок після самостійної роботи, для подання нової інформації тощо. Все це можна зробити за допомогою телефону – швидко та легко! Як? Про це – в нашій статті!

Як використовувати Pinterest учителю

Ви ще ніколи не чули про Pinterest? Тільки нікому цього не кажіть! Саме цей сервіс може стати незамінним помічником вчителя у повсякденній роботі. Тут ви знайдете безліч ідей для роботи, завдяки яким навчальний процес стане більш динамічним та неймовірно цікавим. А про те, як використати Pinterest максимально ефективно, читайте в нашому матеріалі.


І це ще далеко не все! У нас є багато корисних і дуже цікавих матеріалів, присвячених онлайн-навчанню, інтернет-ресурсам, навчальним прийомам і лайфхакам, психологічним порадам тощо. І ми готуємо ще безліч важливих матеріалів. Тож залишайтеся з нами! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter