Добірка ідей, якісних розробок та корисних порад, які допоможуть вам підготуватися до тридцять другого тижня НУШ.

Україна – частина Європи, а отже і кожен українець – також. А що ваші учні знають про Європу? А про Україну? 32-й тиждень у Новій українській школі присвячено темі «Ми – українці, ми – європейці». Вивчаючи її, діти дізнаються багато цікавої інформації про Європейський Союз, Україну, наші традиції та символи, зокрема, про національне вбрання. Учні вчитимуться поважати одне одного, вивчать назви деяких країн Європи, дізнаються багато цікавинок про вишиванки та інші символи нашого народу. Традиційно ми дібрали для вас корисні та цікаві матеріали, які допоможуть провести новий навчальний тиждень на найвищому рівні.

Вправа «Подорож Європою»

Розкажіть дітям про країни Європи, про те, як живуть їх мешканці, які там є цікавинки та визначні місця. А щоб розповідь була наочною та дійсно цікавою, закріпіть на дошці карту Європи та ставте позначки на кожній країні, про яку ведете оповідь. Запитайте, можливо, хтось із учнів уже подорожував за кордон та теж може розказати щось неймовірно цікаве чи показати кілька світлин.

Запропонуйте дітям уявити, що ви всім класом їдете у подорож країнами Європи, але щоб побачити якомога більше, необхідно розробити маршрут пересування. Які країни вони бажають відвідати у першу чергу? Що хочуть у них побачити, з ким зустрітися? Який засіб пересування оберуть? А яким шляхом збираються повертатися додому? Об’єднайте учнів у групи та запропонуйте їм разом розробити маршрут своєї подорожі, а потім презентувати його перед класом.

Вправа «Як моє ім’я закодоване у вишивці»

Розкажіть учням про мистецтво вишивки, покажіть, які існують види візерунків та які відмінності ми можемо спостерігати в орнаментах різних регіонів. А також, про те що вишиванка – це не просто красивий одяг, адже кожен символ на ній – потужний оберіг. Більше того, у вишивці можна легко закодувати наші імена! І це неймовірно цікаво.

Дослідник української писанки та вишивки Володимир Підгірняк витлумачив абетку вишивки. Тим самим він дав усім охочим можливість дізнатися, який вигляд матиме їхнє ім’я, зашифроване у вишивці.

Звісно, самостійно поєднати ці символи важко, але допомогти може спеціально створений для цього сайт «Текстова вишивка». Покажіть учням, якими будуть їхні закодовані у вишивці імена!

Вправа «Визначні місця України»

Розкажіть дітям про те, що ми живемо у дивовижній країні, багатій на цікавинки, пам’ятки культури та визначні місця. І такі є у кожному місті! Запитайте, які з них учні відвідували, що цікавого бачили, що запам’яталося. А можливо, вони поки що лише чули про якесь місце та хочуть його відвідати?

Знайдіть визначні місця у кожній області країни (для їхнього пошуку можна скористатися сайтом «7 чудес України»), та коротко розкажіть про кожне з них. Роздрукуйте зображення обраних визначних місць, роздайте дітям та запропонуйте створити з них колаж (за основу можна взяти як карту України, так і звичайний аркуш чи ватман).

Вправа «Розкажи про Україну»

Наша країна багата на різні цікавинки! Об’єднайте учнів у пари та запропонуйте їм уявити, ніби вони зустріли не просто однокласника, а однолітка з іншої країни, який майже нічого не знає про Україну. Як та що вони розкажуть йому про свою Батьківщину? Кожен має скласти коротку розповідь та переказати її товаришу.

Вправа «Карта Семи чудес України»

Україна дивовижна! І вона має 7 власних чудес, на які не можна не звертати увагу. Це Києво-Печерська Лавра, місто Кам’янець, Софіївка, Софія Київська, Херсонес Таврійський, Хортиця та Хотинська фортеця. Розкажіть дітям про кожне з цих див та запитайте, чи мали вони нагоду побачити якесь із них на власні очі. Роздрукуйте зображення семи чудес України, разом із учнями знайдіть на карті місцевості, де вони розташовані, а потім закріпіть світлини на відповідних місцях, створивши яскравий колаж.

Перегляд мультфільмів «Моя країна – Україна»

Як у цікавому форматі познайомити дітей з Україною, її особливостями та історією? Показати їм мультфільми! Наприклад, учням точно сподобається чудовий мультсеріал «Моя країна – Україна». Він включає у себе 14 серій по 3-4 хвилини, які не тільки подарують учням чудовий настрій та допоможуть переключити увагу, а ще й дозволять дізнатися більше цікавого!

Корисні матеріали до тридцять другого тижня НУШ із Бібліотеки «На Урок»

Тема: НУШ Цифровий кейс 32 тиждень «Ми – українці. Ми – європейці»
Автор: Савченко Тетяна Володимирівна
Про матеріал: В основу «Цифрового кейсу» покладено Модельну навчальну програму для першого класу, розроблену учасниками проекту «Нова українська школа» під керівництвом Р. Шияна. У розробці ви знайдете цікаві презентації та відео, які точно стануть вам у пригоді.  


Тема: Практичний матеріал НУШ 32 тиждень «Ми – українці. Ми – європейці» для використання у 1 класі на уроці музичного мистецтва
Автор: Скакун Наталя Андріївна
Про матеріал: Практичний матеріал НУШ 32 тиждень «Ми – українці. Ми – європейці»  для використання у 1 класі на уроці музичного мистецтва (якщо урок перший у розкладі). Відео обирайте на власний розсуд.


Тема: Ідея розтяжки «Ми – українці. Ми – європейці»
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Кожна буква розробки міститься в окремому файлі з розширенням pdf. Роздрукуйте текст на аркушах формату А4 і розмістіть у класній кімнаті. Можна використовувати під час виховних заходів. Можна роздрукувати в меншому форматі та використати як тему на стенд новин чи для лепбуку.


Додаткові матеріали, які стануть чудовим доповненням навчального процесу впродовж тематичних тижнів НУШ, ви можете переглянути у таких статтях:

  1. «Я – школяр». 1 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  2. «Мій/наш клас». 2 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  3. «Мої друзі». 3 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  4. «Моє довкілля». 4 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  5. «Осінь». 5 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  6. «Я і моя Батьківщина». 6 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  7. «Ми – підприємливі (осінній доброчинний ярмарок)». 7 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  8. «Техніка, яка допомагає». 8 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  9. «Ігри». 9 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  10. «Театр». 10 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  11. «Мода». 11 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  12. «Пригоди крапельки». 12 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  13. «Зима». 13 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  14. «Таємниці космосу». 14 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  15. «Подорожуємо в часі». 15 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  16. «Зимові свята». 16 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  17. «Світ захоплень». 17 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  18. «Я – мандрівник». 18 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  19. «Ми – дослідники. Ми – винахідники». 19 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  20. «Спорт». 20 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  21. «Мої улюблені книжки». 21 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  22. «Транспорт». 22 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  23. «Професії». 23 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  24. «Час. Як керувати часом». 24 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  25. «Весна». 25 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  26. «Весняні свята. Великдень». 26 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  27. «Навіщо їсти». 27 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  28. «Світ рослин». 28 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  29. «Світ тварин». 29 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  30. «Веселка». 30 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  31. «Моя родина». 31 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter