Добірка матеріалів, присвячених вихованню та розвитку успішної особистості.

Розвиток успішної особистості – творча та відповідальна справа, яка потребує любові, натхнення та нових знань. За результатами опитування «На Урок», виховання успішної людини – спільна робота батьків і вчителів школи. Тож як стати не лише постачальником знань, а й джерелом виховання гармонійної особистості? 

Ми підготували для вас добірку корисних матеріалів із нашої Бібліотеки, присвячених вихованню та розвитку успішної особистості. Користуйтеся та надихайтеся!

Тема: «Я і мої емоції» або «Світ моїх почуттів»
Автор: Панченко Тетяна Юріївна
Про матеріал: Тут ви знайдете корисні поради та вправи для організації виховної роботи з учнями в умовах дистанційного навчання. Як познайомити учнів з емоціями: радістю, горем, гнівом, здивуванням? Як навчити дітей розрізняти емоції за схематичними зображеннями; розуміти свої почуття, інших людей? Також до вашої уваги цікаві вправи на розвиток емпатії, уваги та доброти. 


Тема: Презентація «Формування освітнього простору, який мотивує до навчання»
Автор: Інна Олексенко
Про матеріал: Зміни, які відбуваються у суспільстві, – економічні, політичні, соціокультурні, демографічні, – стосуються також і закладів освіти, потребуючи адаптації освітнього середовища та освітнього процесу до потреб кожної людини. При створенні мотивувального освітнього простору необхідно врахувати декілька важливих принципів. Ця презентація допоможе переглянути зразки оформлення класних кімнат в закладах освіти, які мотивують учнів до навчання.


Тема: Буклет «Стоп сміття!»
Автор: Семенова Олександра Анатоліївна
Про матеріал: Сортування сміття (відходів, вторсировини) — розділення відходів на різні групи для переробки відходів. Здійснюється вручну в побуті за допомогою схеми роздільного збору до сміттєвих контейнерів, або автоматично в місцях відновлення матеріалів або системах механічного біологічного очищення, у місцях переробки сміття.


Тема: Розвиток соціальної компетентності молодших школярів на уроках в сучасній школі
Автор: Нікітенко Ольга
Про матеріал: Цей методичний матеріал містить рекомендації по формуванню в учнів початкових класів соціальної компетентності.


Тема: Стаття «Методи патріотичного виховання»
Автор: Коваленко Тетяна Олександрівна 
Про матеріал: Методичні рекомендації щодо практичного застосування форм та методів патріотичного виховання.


Тема: Практика ранкових зустрічей, як складова успіху у створенні спільноти класу
Автор: Сердюк Анна
Про матеріал: Із цієї доповіді ви дізнаєтеся, як правильно розставити акценти під час організації та підготовки ранкових зустрічей. Практику можна адаптувати під дистанційне навчання.


Тема: Презентація «Інтерактивні форми та методи роботи для розвитку емоційного інтелекту на уроках Основи здоров'я»
Автор: Павульська Світлана Анатоліївна
Про матеріал: Презентація містить рекомендації й поради для вчителів-предметників, класних керівників з розвитку емоційного інтелекту у дітей. Цікаві інтерактивні вправи точно стануть ва у пригоді!


Тема: Практичний семінар «Лідерство – запорука успіху»
Автор: Пономаренко Маргарита Іванівна
Про матеріал: Практичний семінар для лідерів учнівського самоврядування «Лідерство – запорука успіху» допоможе розширити знання про лідерство; поглибити знання учнями самих себе, своїх психологічних особливостей, усвідомлення своїх думок, зміцнення позитивних якостей особистості, набуття навичок адекватної поведінки в певних соціальних ситуаціях.


Тема: Презентація «Педагогічні рекомендації щодо проведення виховних годин у початковій школі»
Автор: Кривенко Наталія Вiкторiвна
Про матеріал: Матеріал містить корисні поради та принципи виховання по-новому. Де й коли виховує вчитель? Що виховуємо? Форми виховної роботи у початкових класах Нової української школи.


Тема: Система роботи класних керівників, щодо ефективного подолання конфліктів в освітньому середовищі
Автор: Федусова Євгенія Степанівна
Про матеріал: Система роботи класних керівників, щодо ефективного подолання конфліктів в освітньому середовищі. Авторка публікації пропонує опис своєї роботи у класі, щодо подолання конфліктних ситуацій. Справжні практичні поради!


Тема: Classroom management: «Питання дня»
Автор: Співак Олена Петрівна
Про матеріал: Тут ви знайдете корисні поради та вправи для організації ранкового кола, тематичного дня. Отримаєте лайфхаки для вивчення теми з будь-якого предмета, цікавинки для розроблення правил класу тощо. Вашим учнім у НУШ буде цікаво!


Тема: Поради класному керівнику щодо роботи з батьками дитини девіантної поведінки
Автор: Пономаренко Маргарита Іванівна
Про матеріал: В організації виховної роботи зі складними дітьми велику роль відіграє індивідуальна робота з батьками. Успішна робота з сім'ями учнів обов'язково припускає особисті контакти батьків з вчителем, індивідуальну роботу з родинами. Тільки так можна досягти мети.


Тема: Методична скринька «Морально-етичне виховання особистості через збагачення духовного світу дитини»
Автор: Панкратова Людмила
Про матеріал: Виховання – процес, що починається з раннього дитинства, коли в душу дитини закладаються основні життєві принципи, які допомагають їй стати Людиною з великої літери, зайняти гідне місце в житті, усвідомлюючи себе особистістю, індивідуальністю. Цей процес повинен бути сповнений змісту, завдяки якому людина адаптується у сучасному світі, реалізує свої можливості та зробить внесок в розвиток цього світу.


Тема: Презентація «Виховання гармонійно розвиненої особистості засобами позакласної роботи» 
Автор: Усенко Тамара Йосипівна
Про матеріал: У цьому матеріалі ви знайдете концепції позакласної виховної роботи, формування в учнів наукового світогляду, інтересів до різних галузей науки, техніки, мистецтва, спорту; виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей і нахилів; організація дозвілля дітей, культурного відпочинку та розумних розваг.


Тема: Посібник для організації та проведення ранкової зустрічі «Як зробити день веселим»
Автор: Абрамович Олена Володимирівна
Про матеріал: Посібник містить матеріали для проведення ранкових зустрічей у 1-4 класах. Пропоновані ігри та вправи допоможуть учителю урізноманітнити прийоми організації спілкування дітей, їхнє уміння керувати своєю поведінкою, сприятимуть формуванню здатності до співбесіди, співпраці, співіснування в колективі, самоконтролю й самовдосконаленню. Матеріали стануть у пригоді вчителям, які мають бажання створити у класі клімат довіри, взаємоповаги та любові.


Тема: Методика проведення годин спілкування. Використання різних форм роботи у системі діяльності класного керівника
Автор: Акименко Владислав Володимирович
Про матеріал: В цьому матеріалі ви знайдете поради для спілкування класного керівника з учнями. Корисна інформація необхідна учням для майбутнього дорослого життя.


Тема: Що робити коли дитина-аутист кричить
Автор: Чернокульська Олена Павлівна
Про матеріал: Цей матеріал допоможе зрозуміти поведінку дітей з РАС, наприклад, чому дитина аутист кричить, досить складно, особливо людям без специфічних знань та навичок з даного питання. Однак істерики та крики не варто залишати без уваги, такий стан має негативні наслідки для психічного і фізичного здоров'я малюка, а також завдає чимало клопоту родині та оточенню.


Тема: Презентація «Форми та методи виховної роботи»
Автор: Колісніченко Анастасія Володимирівна
Про матеріал: Самоосвіта вчителя початкових класів «Форми і методи виховної роботи». Часом учителі відчувають великі труднощі з організацією виховної роботи. Це пов'язано з тим, що відсутні ідеологічні орієнтири, виховання характеризується різнобічністю змісту та різноманітністю методів.  


Тема: «Формування у дитини емоційно-позитивної мотивації до навчання»
Автор: Черкашина Марія Олександрівна
Про матеріал: Сьогодні головна мета школи: формування конкурентоспроможної особистості. Перші кроки для досягнення цієї мети закладаються у молодшому шкільному віці, тому випускник 4-го класу повинен мати внутрішню спрямованість «Я можу вчитися» та внутрішню мотивацію «Я хочу вчитися». Це необхідні умови для продовження освіти у середній ланці. Що вищим є рівень мотивації, то більше чинників спонукають дитину до діяльності, то більших результатів вона може досягти.


Тема: Роль та місце рідної мови в навчально-виховному процесі
Автор: Дерев'янко Олена Олегівна
Про матеріал: Вивчення української мови молодшими школярами – це початковий етап виховання мовної особистості. У цьому матеріалі ви знайдете корисні поради та вправи для організації виховної роботи з учнями в умовах очного та дистанційного навчання.


Тема: Методичні поради «Гуманні взаємини: зміст, шляхи та методи формування. Ціннісне ставлення до людей»
Автор: Калашник Олена Анатоліївна
Про матеріал: Методичний порадник щодо реалізації орієнтира виховання «Ціннісне ставлення до людей» (можна роздрукувати у вигляді флаєра). Стане у пригоді всім педагогам!


Тема: Буклет для педагогів «Профілактика суїцидальної поведінки»
Автор: Бутмарчук Світлана Василівна
Про матеріал: Будьте уважними до своїх близьких, не пройдіть повз, якщо бачите, що людина опинилася у біді. У найкритичніший момент схопити за руку, дібрати потрібні слова чи просто опинитися поруч з тим, хто цієї миті зневірився і не може знайти вихід із ситуації – це важливо. Важливо почути, зрозуміти й допомогти. Для України проблема суїцидів – дуже актуальна. Частота суїцидальних дій серед молоді протягом останніх двох десятиліть подвоїлася. Повідомлення про бажання вмерти з’являються без усякої зовнішньої провокації, зазвичай виявляються у вигляді погрози близьким. У таких випадках спроби самогубства роблять, коли дорослих немає поруч, потай від них. У шкільному віці — це своєрідна наївна «помста».


Тема: Методичні рекомендації класному керівнику «Особистісно-орієнтовне навчання – основна умова створення освітньо-виховного середовища» 
Автор: Сватковська Наталія Сергіївна
Про матеріал: Мета виховання особистості в кожному суспільстві залежить від багатьох факторів і обставин (політичний режим, рівень свободи громадян, цивілізованість і культура суспільства, ставлення до гуманістичних принципів, національний менталітет тощо). Маємо враховувати це та створювати стратегію роботи з огляду на всі це фактори.


Тема: Вчимо дітей спілкуватися
Автор: Леміх Тетяна Іванівна
Про матеріал: Методичні рекомендації щодо підготовки та проведення диспутів і бесід як одного зі способів навчання дітей спілкуванню та розвитку їхніх комунікативних компетентностей.


Тема: Проєктна діяльність як один із ефективних методів виховання сучасного школяра
Автор: Килимник Вікторія Михайлівна
Про матеріал: Проєктна діяльність створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції. Основою методу проєктів є розвиток критичного мислення, пізнавальних навичок учнів, умінь самостійно конструювати свої знання, орієнтуватися в інформаційному просторі. Цей метод завжди зорієнтований на самостійну діяльність учнів – індивідуальну, парну, групову, яку вони виконують протягом певного відрізка часу.


Тема: Благодійна діяльність як один із засобів виховання учнів в навчальному закладі
Автор: Килимник Вікторія Михайлівна
Про матеріал: Благодійна проєктна діяльність виступає умовою системи виховної роботи у процесі життєдіяльності учнівської молоді та формування відповідних ставлень. Адже усвідомлення виникає лише у процесі подолання труднощів, перешкод. Моральна сутність явищ по-справжньому відкривається учням лише при розумінні проблеми та знаходження шляхів її вирішення. Благодійність є важливою умовою формування і перетворення переконань у благодійні вчинки.


Тема: Методична розробка тематичного заходу до Міжнародного дня людей з інвалідністю «Від серця до серця – дорога добра».
Автор: Сєргєєва Олена Анатоліївна
Про матеріал: Методика проведення тематичного заходу до Міжнародного дня людей з інвалідністю, мета якого навчити учнів усвідомлювати проблеми людей, які потребують особливої уваги та милосердя, створити комфортну, доброзичливу атмосферу; розвивати психоемоційну сферу; формувати естетичну культуру; виховувати в учнів доброзичливе ставлення до людей з інвалідністю, вміння співчувати людині, бажання прийти на допомогу; подолати стереотипне ставлення до людей з інвалідністю; виховувати почуття співпереживання, милосердя, толерантності до людей з інвалідністю.


Тема: Стаття на тему: «Педагогіка милосердя і добра – найвища святиня в педагогічній спадщині В. О. Сухомлинського»
Автор: Рак Любов Борисівна
Про матеріал: У статті подано аналіз моральних категорій «добро», «радість», «доброзичливість», «щастя», «зло», «насильство», визначено їх сутність; розкрито розуміння цих понять В. О. Сухомлинським, висвітлено головні ідеї релігійного виховання учнів почат­кової школи; розкрито його методичні поради та педагогічні заповіді щодо виховання добра у дітей молодшого шкільного віку.


Тема: Стаття «Розвиток творчої компетентної особистості шляхом використання інтерактивних методів навчання»
Автор: Соловйова Інна Вікторівна
Про матеріал: Сучасна школа має дати кожній дитині основу для творчого розвитку й підготувати її до самостійного життя. Тому початкова школа є одним із найважливіших етапів у розвитку творчої особистості. У Законі України «Про освіту» проголошено: «Метою освіти є всебічний розвиток людини, як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових та фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору». 


Тема: Презентація «Вивчи правила, знай та завжди їх пам'ятай!»
Автор: Лябах Алла Петрівна
Про матеріал: Презентація допоможе закріпити знання учнів про правила поведінки пішоходів, уміння розрізняти сигнали світлофора, згадати назви ліній дорожньої розмітки, розвивати мовлення, збагачувати словниковий запас, виховувати уважність, усвідомлення необхідності дотримуватися правил дорожнього руху. 

А ви маєте авторські напрацювання? Додавайте їх до Бібліотеки «На Урок». Допоможіть колегам зробити навчальний процес якіснішим та яскравішим!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter