Корисні розробки, які стануть у пригоді вчителю під час підготовки до нового навчального року.

Підготовка до нового навчального року вимагає від вчителя чималих зусиль. Особливо зараз, коли новий навчальний рік несе невідомість. Але з усіма несподіванками можна впоратися! Так, попереду багато завдань: потрібно швидко та якісно опрацювати багато інформації, спланувати свою роботу, знайти якісні матеріали. Щоб допомогти вам у цій складній, але дуже відповідальній справі, ми підготували добірку якісних матеріалів із Бібліотеки «На Урок».

А щоб дізнатися ще більше цікавої та корисної інформації про підготовку до школи від кращих педагогів-практиків, перегляньте інтернет-конференцію «Навчальний рік 2020-2021: виклики та можливості».


Батьківські збори

Назва: Презентація «Нова українська школа»
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю ознайомити батьків першокласників із основними завданнями НУШ. Присутні зможуть дізнатися про педагогіку партнерства, розвиток ключових компетентностей та найбільш ефективні форми роботи зі школярами.


Назва: Батьківські збори: знайомство
Про матеріал: Використовуючи пропонований матеріал, педагог зможе краще познайомитися з батьками школярів. Розробка містить ігри та вправи, які неодмінно допоможуть налагодити взаємодію усіх  присутніх на заході.


Назва: Презентація до батьківських зустрічей
Про матеріал: Пропонована презентація стане у пригоді вчителю під час проведення батьківських зустрічей. Використовуючи матеріал, педагог зможе налаштувати батьків на продуктивну співпрацю.


Назва: Виступ на батьківських зборах «Особистість підлітка формується з його оточення»
Про матеріал: Матеріал допоможе вчителю пояснити батькам, як впливають стосунки у сім’ї дитини на розвиток її особистості. У розробці описано головні причини виникнення проблем у комунікації з підлітками, а також вказано способи їх вирішення.


Назва: Батьківські збори «Адаптація п’ятикласників до процесу навчання»
Про матеріал: Використовуючи розробку, вчитель зможе ознайомити батьків із особливостями адаптації школярів до навчання у п’ятому класі. Матеріал містить перелік універсальних порад, які допоможуть адаптуватися до навчання дітям будь-якого віку.


Назва: Як впоратись із дитячою агресією (тренінг та презентація)
Про матеріал: Матеріал дозволить вчителю ознайомити батьків із проблемою агресивності школярів. Використовуючи розробку, педагог зможе акцентувати увагу на причинах дитячої агресії та запропонувати 10 способів для її приборкання.


Назва: Батьківські збори на тему «Прислухайтеся до мене, я – підліток!»
Про матеріал: Матеріал допоможе вчителю нагадати батькам про психологічні аспекти поведінки дітей підліткового віку. Такі батьківські збори варто проводити у формі практичного заняття з елементами тренінгу.


Назва: Пам’ятка батькам «Контролюємо виконання домашніх завдань»
Про матеріал: Розробка стане у пригоді вчителю під час проведення батьківських зборів, присвячених організації самостійної роботи школярів. Пам’ятка містить основні правила ефективної взаємодії між дитиною та батьками під час виконання домашніх завдань.


Назва: Організація роботи з батьками (на допомогу класним керівникам)
Про матеріал: Цей матеріал містить інформацію про батьківські збори (види, завдання, форми проведення тощо), яка дозволить ефективно побудувати динамічну взаємодію з батьками учнів.


Тема: Батьківські збори-тренінг в 1 класі
Про матеріал: Адаптація першокласників до навчання в школі. Мета матеріалу – дати батькам уявлення про труднощі звикання дітей до школи, вікові та психологічні особливості адаптації першокласників.


Тема: Незвичайні батьківські збори «Я буду завжди тебе любити»
Про матеріал: Дана розробка допоможе класним керівникам провести незвичайні батьківські збори у старших класах, залучивши до проведення самих учнів. І саме діти на зборах будуть розповідати про себе, пояснювати свої вчинки, розказувати про особливості свого віку, говорити про те, як вони потребують батьківської любові і уваги.


Тема: Перші батьківські збори в 5 класі
Про матеріал: Знайомство батьків учнів класу з класним керівником, із педагогами та одне з одним; допомогти бать- кам підготуватися до зміни статусу дитини в сім’ї та зрозуміти важливість переходу дитини в нові умови навчальної діяльності.


Тема: Інтерактивні ігри як засіб взаємодії з батьками
Про матеріал: Світ інтерактивних ігор дозволяє учасникам краще, ніж у складному реальному світі, пізнати і зрозуміти структуру і причинно-наслідкові взаємозв'язки, що відбувається. Таким чином, можна більш ефективно і з відносно малим ризиком навчитися новим способам поведінки і перевірити на практиці свої ідеї.


Тема: Робота вчителя-класовода з батьками молодших школярів
Про матеріал: У матеріалі наведені орієнтовні теми батьківських зборів, які варто провести педагогу. Також пропонуються готові сценарії зборів, які можна використати під час підготовки до зустрічі з батьками.


Тема: Поради батькам першокласників
Про матеріал: Яскравий наочний матеріал у вигляді карток для ознайомлення батьків з особливостями підготовки дитини до навчання в школі. Перелік «приданого» першокласника.

Посилання для пошуку в Бібліотеці.


Методичні рекомендації

Назва: Презентація «Взаємодія вчителя та учнів у формуванні ключових компетентностей»
Про матеріал: Використовуючи цю розробку, вчитель зможе краще зрозуміти основні засади компетентнісного підходу (на прикладі викладання іноземної мови). Презентація містить корисну інформацію про сучасні форми роботи та інтерактивні технології, які сприяють розвитку ключових компетентностей учнів.


Назва: Методичні рекомендації «Технології особистісно орієнтованого навчання»
Про матеріал: Використовуючи технології особистісно орієнтованого навчання, вчитель сприятиме всебічному розвитку кожного учня. Рекомендації стануть у пригоді педагогам Нової української школи.


Назва: Довідник «Блог – сучасний інструмент учителя»
Про матеріал: Опрацювавши теоретичний матеріал, педагог зможе розширити свої знання про роботу з блогами. Розробка містить практичні поради та добірку посилань на ресурси (безкоштовні та платні) для створення власних блогів.


Назва: Презентація «Інтеграція як ресурс освіти: наскрізні змістові лінії»
Про матеріал: Пропонований матеріал варто використовувати у роботі педагогів-інноваторів. У розробці визначено головні переваги інтеграції та наведено основні шляхи застосування її принципів на заняттях.


Назва: Доповідь на тему «Особливості використання елементів арт-терапії у початковій школі»
Про матеріал: Робота стане у пригоді вчителю, який тільки починає використовувати прийоми арт-терапії у навчальному процесі.


Назва: Кейс-метод (Case Study) як форма інтерактивного навчання
Про матеріал: Кейс-технологія (case-study) є своєрідним синтезом проблемного навчання, інформаційно-комунікативних технологій та методу проектів. Розробка стане у пригоді вчителю, який намагається зробити свої уроки більш сучасними.


Тема: Професійний саморозвиток вчителя в системі сучасної шкільної освіти
Про матеріал: Пропонований матеріал містить інформацію, що допоможе вчителю поглибити свої знання щодо можливостей професійного розвитку. Розробка містить короткий опис дієвих вправ та методів, які дозволяють організувати ефективну комунікацію вчителя та учнів.


Тема: Що таке психологічна супервізія в інклюзивній освіті. Досвід супервізії в школі з інклюзивним навчанням
Про матеріал: Автори статті розглядають досвід закладу загальної середньої освіти, в якому функціонують інклюзивні класи. Матеріал буде корисним для адміністрацій закладів освіти та педагогів, які лише починають впроваджувати методики супервізії.


Тема: Презентація «Організація роботи педагогічної ради як колегіального органу управління»
Про матеріал: Пропонований матеріал містить інформацію про права та обов’язки членів педагогічної ради. Методичні рекомендації створені на основі досвіду роботи Комунального закладу Сумської обласної ради «Путивльська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів».


Тема: Рекомендації «Вчимо дітей спілкуватися»
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю налагодити ефективну комунікацію зі своїми учнями. Пропоновані рекомендації містять дієві поради для підготовки диспутів, бесід і конференцій.


Тема: Інноваційні технології в початковій школі
Про матеріал: Основним принципом роботи вчителів початкової школи є використання сучасних досягнень вікової психології, інноваційних технологій навчання для успішного розвитку пізнавальних, інтелектуальних, творчих, фізичних здібностей школярів початкової школи за умови збереження та підвищення резервів їхнього фізичного, психічного та соціокультурного здоров'я.


Тема: Соціалізація дитини з ООП в умовах інклюзивної освіти
Про матеріал: Матеріал присвячено шляху соціалізації дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти в єдиному загальноосвітньому просторі, що являє собою незворотній процес на сучасному етапі розвитку суспільства і його гуманістичних цінностей. Орієнтовано на педагогів, що працюють в закладі освіти з інклюзивною формою навчання та інших фахівців (реабілітологів, психологів, логопедів, дефектологів, соціальних педагогів), також доцільним стане для батьків особливих дітей.


Тема: Доповідь на тему «Використання методу проєктів в еколого-біологічній освіті школярів»
ОФормування ключових компетентностей на уроках біології можливе тільки в умовах розвивального навчання і виховання. Сприяє цьому метод проєктів. Більше про цей метод ви можете дізнатися з доповіді.


Тема: Презентація доповіді «Інноваційні методи роботи з художнім твором»
Про матеріал: Традиційні види аналізу художнього твору не є новими для вчителів. Їхня сутність залишилася незмінною, але методи та прийоми осучаснилися.


Тема: Презентація «Активізація пізнавальної активності учнів шляхом використання ігрових технологій»
Про матеріал: Презентація досвіду роботи вчителя початкових класів. Матеріал допоможе вам використати ігрові технології для ефективної роботи з учнями.

Посилання для пошуку в Бібліотеці.


Виховні години

Тема: Моя країна Україна (частина ІІІ) – народні ігри
Про матеріал: Матеріал містить добірку українських народних ігор. Використовуючи його, вчитель зможе урізноманітнити роботу школярів та детальніше ознайомити їх зі звичаями нашого народу.


Тема: Виховна робота «Рідний край, де ми живем – Україною зовем!»
Про матеріал: Розробка стане у пригоді вчителю під час проведення виховної роботи зі школярами. Матеріал містить добірку висловлювань та загадок про Україну, а також матеріали для обговорення з учнями (про символи та обереги України).


Тема: Виховний захід на тему «Проблеми гендерного насильства»
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю ознайомити школярів із основними загрозами гендерного насильства. Матеріал містить приклади дискримінації та перелік заходів, які допоможуть протистояти цій проблемі.


Тема: Тренінг-гра на тему «Закон і ми»
Про матеріал: Розробка стане у пригоді вчителю під час проведення виховного заходу, присвяченого підвищенню правової обізнаності дітей. Школярі зможуть ознайомитися з основними положеннями Конвенції ООН «Про права дитини», а також візьмуть участь у тематичних вправах і конкурсах.


Тема: Урок «Обережно! Вибухонебезпечні предмети!»
Про матеріал: Матеріал допоможе вчителю нагадати школярам правила поводження з вибухонебезпечними предметами.


Тема: Планування виховної роботи у 7 класі
Про матеріал: Розробка дозволить вчителю організувати ефективну виховну роботу в першому семестрі 2019-2020 навчального року. Планування містить такі тематичні блоки: «виховні заходи», «збереження життя і здоров’я», «індивідуальна робота з учнями», «робота з батьками» та «примітки».


Тема: Година спілкування на тему «Будинок наших взаємин»
Про матеріал: Матеріал стане у пригоді вчителю під час проведення виховної години для налагодження співпраці в класі. Взявши участь у роботі, діти навчаться краще розуміти одне одного, розвиватимуть вміння спільно вирішувати нагальні проблеми.


Тема: Психологічна година «Щасливим бути легко»
Про матеріал: Використовуючи матеріал, вчитель зможе обговорити зі школярами, що таке «щастя», а також спробувати визначити, як це поняття пов’язане із успішним навчанням у школі.


Тема: Класна година «Збереження культурної спадщини України»
Про матеріал: Використовуючи цю розробку, вчитель буде формувати шанобливе ставлення дітей до українських звичаїв і традицій. Такий захід можна провести у формі своєрідної арт-кав’ярні. 


Тема: Виховна година «Збережемо природу Землі разом»
Про матеріал: Мета виховного заходу: сприяти накопиченню екологічних знань, виховувати любов до природи, прагнення берегти, примножувати її, формувати вміння і навички діяльності в природі. 


Тема: Виховне заняття з елементами гри «Толерантна поведінка – гарантія єдності»
Про матеріал: Виховне заняття покликано поглибити знання учнів щодо поняття «толерантність» та має сприяти формуванню правильного уявлення щодо толерантної поведінки, позитивного відношення до себе та інших людей, корекції міжособистих стосунків, виховуванню почуття колективізму та згуртованості.


Тема: Виховна година «Подорож до країни Вихованості»
Про матеріал: На допомогу класним керівникам та класоводам. Розробка допоможе в організації виховної роботи серед учнів початкової школи.


Тема: Пам'ятка для учнів «Навчання в умовах пандемії COVID-19»
Про матеріал: Коротка ілюстрована пам'ятка спрямована допомогти учням, учителям і батькам організувати навчання в умовах пандемії COVID-19. Розроблена на основі рекомендацій МОЗ і МОН України. Може бути використана для оформлення інформаційних куточків у навчальних закладах.


Тема: Презентація «Тиждень психології та здорового способу життя»
Про матеріал: Головною метою тижня є психологічна просвіта всіх учасників навчально – виховного процесу, також метою є створення позитивного психологічного клімату в школі, розширення та насичення емоційного життя учнів, розвитку зацікавленості до свого внутрішнього світу та світу іншої людини, розкриття творчого потенціалу школярів та педагогів.

Посилання для пошуку в Бібліотеці.


Додаткові матеріали

Тема: Плакат НУШ «Доброго ранку!»
Про матеріал: Розробка стане у пригоді класним керівникам, які працюють у початковій школі. Плакат містить такі рубрики: тема тижня та дня, дитина дня, рік, число, місяць, день. Матеріал можна легко роздрукувати та розмістити у класному куточку.


Тема: Газета про учня (шаблон)
Про матеріал: Використовуючи цю розробку, вчитель зможе допомогти дітям успішно призвичаїтися до шкільного життя. Газета містить такі рубрики: ім’я та короткі відомості про школяра, клас, захоплення, друзі, знак зодіаку, улюблена іграшка та пісня.


Тема: Методичні матеріали для оформлення кабінету літератури
Про матеріал: Матеріали стануть у пригоді вчителю при оформленні кабінету літератури. Розробка містить яскраві плакати з інформацією про основні художні засоби та корисними порадами для успішної роботи на уроках літератури.


Тема: Плакат «Наші іменинники»
Про матеріал: Плакат можна використати для оформлення класного куточка. Розробка допоможе вчителю нагадати школярам про дати народження їхніх однокласників.


Тема: Розклад уроків для класного куточка
Про матеріал: Плакат допоможе школярам краще запам’ятати розклад уроків на весь тиждень.


Тема: Стікери для маркування шкільного приладдя
Про матеріал: Ілюстровані стікери можна використовувати як наліпки або етикетки на бокси та папки. Файл містить 23 картки та шаблони для створення авторських зображень.


Тема: Патріотичні таблички на двері класу
Про матеріал: Розробка містить архів файлів патріотичних табличок на двері, які можна використовувати з 1 по 11 клас (А і Б). Матеріал містить psd-файл для редагування. Використовуючи його, вчитель може додати будь-який клас або назву.


Тема: Розмальовки «Моя Україна» для оформлення стенду або виховної години
Про матеріал: Розвивальні розмальовки на тему «Моя Україна» допоможуть вчителю організувати дозвілля дітей, провести виховну годину чи створити авторське оформлення для стендів. Також оригінальні розмальовки допоможуть нагадати школярам про українські національні символи та елементи культури.


Тема: Плакат «Класний куточок»
Про матеріал: Матеріал стане у пригоді вчителю будь-якого класу. Плакат містить такі розділи: список учнів, графік чергування, розклад уроків, доручення та шкільні заповіді.


Тема: У нас дозволено... Правила для школярів
Про матеріал: Матеріал представлено у віршованій формі. Розробка стане у пригоді вчителю при оформленні класного куточка чи проведенні виховних заходів. Пропоновані правила можна використати під час роботи з молодшими школярами.


Тема: Календар вчителя на 2019 - 2020 навчальний рік
Про матеріал: Календар вчителя розроблений згідно з рекомендаціями МОН України. Розробка стане у пригоді вчителю при створенні календарного планування. Використовуючи цей матеріал, педагог зможе успішно розрахувати свій час та провести всі необхідні заходи.


Тема: Портфоліо першокласника НУШ
Про матеріал: Портфоліо для учнів першого класу. За бажанням його можна доповнювати. Формат а4. Дітям дуже цікаво заповнювати такі банки, ця діяльність сприяє розвитку комунікативних навичок.


Тема: Консультація психолога. Абетка для батьків
Про матеріал: Абетка для батьків допоможе правильно зрозуміти дитину і виховати відповідальну особистість. А ще це чудові варіанти для виходу зі складних ситуацій.


Тема: Доповідь на педраді «Діяльність педагогічного колективу школи щодо створення психолого-педагогічного саморозвитку школярів»
Про матеріал: Робота розкриває суть соціального замовлення суспільства - виховання особистості, яка володіє не лише певною сумою знань, умінь і навичок, а й здатна активно включитися в демократичні процеси, що відбуваються в нашій країні.


Тема: Використання гаджетів та інтернет-ресурсів під час освітнього процесу
Про матеріал: Сьогодні ми стикаємся з тим, що учнів дуже важко зацікавити і здивувати, так як вони - покоління інформаційного століття і мають величезні, необмежені можливості доступу до різної інформації. Ми всі стурбовані якістю результатів своєї діяльності і регулярно ставить перед собою питання: «Як зробити ефективним процес навчання?», «Як зробити урок цікавим і корисним?». І тоді нам на допомогу приходять гаджети та різні інтернет – ресурси.


Тема: Зразок оформлення матеріалів для стенду класного куточка
Про матеріал: В документі подається зразок оформлення матеріалів для стенду класного куточка, які ви можете використати у власному класі. 

Посилання для пошуку в Бібліотеці


Змішане та дистанційне навчання

Тема: Презентація «Впровадження технології змішанного начання на урокаї української мови та літератури для забезпечення вимог НУШ»
Про матеріал: Змішане навчання – це результат інтегрування он-лайн навчання з традиційною класно-урочною системою. Цей матеріал висвітлює особливості провадження змішанного навчання з огляду на вимоги НУШ. Розробка стане у пригоді вчителям початкової школи.


Тема: Презентація «Змішане навчання»
Про матеріал: Пропонована презентація може використовуватися як ознайомлення вчителя з таким типом уроку або як демонстрація для учнів класу, у якому вчитель хоче використати цей метом роботи. Матеріал доповнюється таблицею, що може стати своєрідною пам'яткою для вчителя.


Тема: Змішане навчання, як процес, що створює комфортне освітнє інформаційне середовище
Про матеріал: Упровадження змішаної форми навчання потребує значних зусиль. Це й необхідність внесення змін у нормативну базу, і інвестиції в розробку необхідного навчального контенту й перепідготовка вчителів. Фактично, розвиток змішаної форми навчання може стати одним із ключових напрямків модернізації освіти у сучасній школі. Пропонований матеріал стане у пригоді вчителям під час підготовки до нового навчального року.


Тема: Опис власного педагогічного досвіду з теми «Дистанційне навчання»
Про матеріал: Учитель історії ділиться власним досвідом дистанційного навчання: як організувала, якими ресурсами користувалася, чкі прийоми впроваджувала. Матеріал допоможе вчителям підготуватися до нового навчального року в умовах адаптивного карантину.


Тема: Майстерня дистанційного навчання
Про матеріал: Матеріал розкриває всі переваги та особливості дистанційного навчання, а також його недоліки. Ця інформація допможе педагогу організувати дистанційний навчальний процес на вищому рівні. 

Посилання для пошуку в Бібліотеці

Упевнені, що ви маєте власні неймовірно цікаві напрацювання, що стосуються підготовки до нового навчального року, тож неодмінно діліться ними з колегами в Бібліотеці «На Урок».!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter