Та кілька ідей для заходів, які сподобаються учням.

Як ви гадаєте, які свята українці люблять найбільше? А які визначні дати найбільше цінують? Насправді відповідь проста і навіть трохи очевидна: це Великдень, Новий рік та Різдво. А якщо говорити про визначні дати, то це День Незалежності, День захисників і захисниць та, звісно День Соборності. Принаймні саме про це свідчать результати численних опитувань. Соціологи пояснюють популярність цих свят і дат тим, що саме вони асоціюються в людей із добром, любов’ю, родиною, батьківщиною.

А які свята ви відзначаєте у школі? Яким визначним датам приділяєте найбільше уваги? Звісно, всі ми маємо перелік державних свят та важливих дат, які неможливо і не варто ігнорувати. Але крім них є ще чимало дат, які можуть стати цікавою та важливою частиною шкільного життя. Та й будьмо чесними, не найофіційніші події можуть набагато більше зацікавити учнів та допомогти якісно організувати виховний процес.

Тож ми створили перелік нетипових святкових і визначних днів, на які варто варто звернути увагу, адже вони зроблять шкільні будні яскравішими! Та, звісно, не забули про важливі офіційні дати, без яких неможливо уявити ані країну, ані школу, ані виховний процес.

До речі, як змінився виховний процес у вашій школі за останні місяці? Із огляду на повномасштабне вторгнення рф в Україну, підходи до виховної роботи мають постійно трансформуватися, враховуючи всі нові виклики, із якими ми зіштовхуємося. Саме про реалії виховної роботи в сучасних закладах освіти ми говоритимемо в мехаж інтернет-конференції «Організація виховного процесу: шляхи та ідеї», яка відбудеться 28 вересня. Поговоримо про національно-патріотичне виховання, зокрема і для дітей із ООП, розберемося із особливостями проофрієнтаційної роботи і не тільки. Буде цікаво, тож долучайтеся!

Вересень

1 вересня – День знань. Аби цей день став дійсно незабутнім, необхідно постаратися! І щоби впоратися, скористайтеся нашими матеріалами:

5 вересня – Міжнародний день благодійності. Що учні знають про благодійсність? Влаштуйте мозковий штурм та подумайте над тим, якою може будти благодійність, чи обов'язково мати шалені статки, аби допомогти іншим? І шо можете зробити ви особисто?

8 вересня – Міжнародний день грамотності. Бути грамотним – важливо для кожного. Зберіть цікаві цифри та факти про рівень грамотності у світі, розкажіть про проблеми, які існують. Можливо, діти навчаться цінувати школу більше!

10 вересня – День українського кіно / День фізичної культури і спорту України. Подивитися цікаву короткометражку або ж організувати нестандартний урок фізкультури (наприклад, зіграти у крикет)? Не варто обирати щось одне, якщо можна встигнути все!

15 вересня – День народження Google. Запропонуйте дітям створити проєкти, присвячені Google, який давно став важливою частиною нашого життя. Можна дізнатися більше про історію пошуковика, про найпопулярніші чи чудернацькі запити. / Міжнародний день демократії. Аби привернути увагу учнів до цієї події, скористайтеся нашим матеріалом: Як провести виховну годину до Міжнародного дня демократії.

19 вересня – День народження смайла. Так, того самого смайла, без якого просто неможливо уявити листування в месенджерах. Цього дня можна роздрукувати смайлики, що виражають найрізноманітніші емоції, роздати їх учням та влаштувати веселу гру. Наприклад, нехай діти спробують вигадати історії, присвячені тому, чому конкретний смайлик має саме такий вираз обличчя. 

21 вересня – Міжнародний день миру. Розкажіть дітям про історію та основну мету відзначення Дня миру. Також можна всім разом подумати над тим, чому виникали та виникають війні, що заважає людям жити в мирі. 

22 вересня – День без автомобілів. Сотні тисяч людей по всьому світу в цей день лишають свої автівки у гаражах та пересідають на міський транспорт. Який, до речі, у багатьох країнах на один день стає безкоштовним! Чому? До чого таким чином привертають увагу та чому це важливо? Нехай діти спробують самостійно пошукати відповідь на це запитання та розкажуть, що дізналися, у класі.

23 вересня – День осіннього рівнодення. Чудовий привід відкрити перед дітьми двері в чарівний світ українських традицій та вірувань предків. Адже це так цікаво! Підготуйте розповідь із яскравою презентацією, адже наші традиції – це так цікаво!

27 вересня – Всесвітній день туризму. В цей день можна провести екскурсію рідним містом та поділитися зі школярами цікавими фактами про їхню малу Батьківщину. А можна вирушити у віртуальний тур цікавими місцями та видатними пам'ятками України чи світу. До речі, в цьому вам допоможуть наші матеріали:

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру. У цей день проведіть тематичну виховну годину та розкажіть дітям про трагедію, яка змінила Україну. Для цього скористайтеся матеріалами із Бібліотеки «На Урок».

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Чудовий привід влаштувати літературний квест у бібліотеці. А може, організувати справжнє літературне розслідування? Або провести перше засідання клубу «Тих, хто закоханий у книжки». А ще, взяти участь у нашому новому чудовому конкурсі «Не сподівайтеся позбутися книжок». І неодмінно пройти наш тематичний тест

Ми розуміємо, що вересень уже майже закінчився, але ці дати та ідеї можуть стати вам у пригоді в наступному році!

Жовтень

1 жовтня – День Українського козацтва / День захисників і захисниць України. Для того, аби зробити святкування небанальним і цікавим, скористайтеся нашими матеріалами: Як провести виховну годину до Дня захисників і захисниць України та Ідеї для відзначення Дня захисників і захисниць України у школі.

1 жовтня – Міжнародний день музики. У цей день запропонуйте дітям розказати про свої музичні вподобання, можна навіть створити всім разом плей-лист класу. Хтось із учнів грає на музичних інструментах? Нехай розкажуть про них та про те, чи складно це, опанувати фортепіано або гітару. А може, хтось і зіграє?

1 жовтня – День учителя в Україні. Просто щиро вітаємо, бажамо удачи, натхнення та миру!

4 жовтня – Всесвітній день тварин. Нехай учні проведуть самостійну пошукову роботу та дізнаються якомога більше про історію свята, мотивацію його встановлення і відзначення. А потім поділяться думками з цього приводу із вами та однокласниками. / Всесвітній тиждень космосу. Щорічно обирається тема для Тижня космосу. Перегляньте, які теми використовувалися, та запропонуйте учням, надихнувшися ними, створити мудборди чи лепбуки.

6 жовтня – Всесвітній день усмішки. Розкажіть дітям, що девізом цього без перебільшення чудового свята є фраза «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині усміхнутися». На початку уроків можна роздати дітям зображення веселих смайликів та запропонувати в цей день намагатися бути добрими до всіх, посміхатися самим та смішити однокласників. 

 

15 жовтня – Всесвітній день миття рук. Коли, як не сьогодні, привернути увагу учнів до важливості особистої гігієни? Розкажіть дітям про те, скільки серйозних хвороб передається через брудні руки, та про те, як така проста дія може врятувати тисячі життів. І, звісно, ще раз покажіть, як мити руки правильно!

24 жовтня – Міжнародний день шкільних бібліотек. Якщо раптом не встигли відсвяткувати його український аналог, то саме час привітати бібліотекарів й організувати цікаві заходи! І неодмінно взяти участь у нашому новому конкурсі «Не сподівайтеся позбутися книжок».

28 жовтня – Міжнародний день анімації. Коли, як не сьогодні, розказати дітям трохи про історію анімації та подивитися кілька коротких та неймовірно цікавих мультфільмів?

Листопад

9 листопада – День української писемності та мови. Для того, аби зробити святкування оригінальним і цікавим, скористайтеся нашими матеріалами:

9 листопада – День книги рекордів Гіннеса. Запропонуйте дітям пошукати найдивовижніші досягнення, які тільки можна знайти у книзі рекордів, та, можливо, навіть створити власний рейтинг дивацтв. А ще – обов'язково пройти наш тематичний тест.

10 листопада – Всесвітній день науки. У цей день поділіться із дітьми цікавими Youtube-каналами та книжками:

А ще – обов'язково запропонуйте учням пройти наш тематичний тест.

16 листопада – Міжнародний день толерантності. Для організації тематичної виховної години скористайтеся нашими матеріалами:

17 листопада – Міжнародний день відмови від паління. Для організації тематичної виховної години скористайтеся нашим матеріалом: Як провести виховну годину до дня непаління.

21 листопада – День Гідності та Свободи. Для того, аби зробити виховну годину цікавою та оригінальною, скористайтеся нашими матеріалами: День Гідності та Свободи: як не перетворити на формальність підготовку до уроку на цю темуІдеї для відзначення Дня Гідності та Свободи у школі та Добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок» до Дня Гідності та Свободи. А ще – обов'язково запропонуйте дітям пройти наш тематичний тест.

26 листопада – День пам’яті жертв Голодомору. Для організації тематичної виховної години скористайтеся нашими матеріалами:

30 листопада – День домашніх тварин. Для того, аби привернути увагу учнів до цього свята, скористайтеся нашим матеріалом: Тварини – наші друзі: «хвостата» виховна година. А ще – обов'язково запропонуйте школярам пройти наш тематичний тест

Грудень

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Для того, аби привернути увагу учнів до цієї дати, скористайтеся нашим матеріалом: Захисти та поважай: виховна година до Дня боротьби зі СНІДом.

6 грудня – День Збройних Сил України. Ще один чудовий привід подякувати ЗСУ за те, що ми маємо можливість вчитися, працювати та жити. Як? Хоча б відправивши листи на фронт або влаштувавши благодійний ярмарок, а кошти з нього передавши на потреби армії. Також скористайтеся нашим матеріалом Ідеї для відзначення Дня Збройних сил України у школі.

6 грудня – День святого Миколая. Для того, аби зробити святкування веселим та оригінальним, скористайтеся нашими матеріалами:

10 грудня – День прав людини. Для того, аби привернути увагу школярів до цього важливого дня, скористайтеся нашим матеріалом: «Молодь, відстоюй свої права!»: Виховна година до Міжнародного дня прав людини.

11 грудня – Міжнародний день гір. Гори займають близько чверті поверхні планети і є домом для майже 10% населення. А ще вони стали заповідником для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерелом води основних річок. Підготуйте презентацію та розкажіть про це дітям!

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Аби привернути увагу дітей до цієї дати, скористайтеся нашими матеріалами:

25 грудня – Різдво. Допоможіть учням дізнатися більше про традиції святкування Різдва в різних кранах: об'єднайте їх у групи та запропонуйте створити тематичні проєкти. А ще можна виготовити кілька святкових іграшок!

26 грудня – День подарунків. Свято сюрпризів, подарунків, уваги і небайдужості. У цей день варто дарувати одне одному радість і маленькі подарунки. І чудово, що їх можна зробити власноруч:

31 грудня – Останній день року. Просто щиро бажаємо, аби новий рік приніс нам добро, щастя та мир!

Січень

1 січня – Новий рік. Щиро бажаємо, аби в новий рік доля була прихильною до кожного з нас!

17 січня – День дітей-винахідників. Розкажіть своїм учням про те, що зробити винахід може кожен, навіть школяр! Аби навести переконливі приклади, скористайтеся нашим матеріалом: Як розвивати винахідливість?.

21 січня – Міжнародний день обіймів. За традицію, в цей день можна дружньо обіймати навіть незнайомців. Звісно, робити так зовсім не обов'язково, а от обійняти однокласників та колег – чудова ідея! 

21 січня – Всесвітній день снігу. Це свято офіційно створено для популяризації зимових видів спорту, відзначається у третю неділю січня. Запитайте в дітей, що вони знають про зимові виду спорту (а може, якимись із них і займаютья?). Розкажіть про незвичайні види спорту та, звісно про сніг! А ще можна просто вийти на двір та трохи пограти у сніжки.

22 січня – День Соборності України. Для того, аби організувати небанальне та цікаве святкування, скористайтеся нашими матеріалами:

29 січня – День пам’яті героїв Крут. Для того, аби організувати та провести тематичну виховну годину, скористайтеся нашими матеріалами:

Лютий

2 лютого – День бабака. Традиція, що колись прийшла до нас зі США, та стала популярною. От хто зараз не знає бабака Тимка? Запропонуйте учням разом зібрати цікаві факти про цей день та обговорити їх у класі.

6 лютого – День безпечного інтернету. Для того, аби привернути увагу дітей до цієї події, скористайтеся нашими матеріалами:

11 лютого – Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Розкажіть дітям про історію цього свята, мотивацію його впровадження та про те, чому воне важливе. Об'єднайте дітей у групи, дайте кожній одне ім'я – ім'я науковиці, про яку вони мають дізнатися якомога більше, а потім розповісти про неї однокласникам. А ще – обов'язково запропонуйте дітям пройти наш тематичний тест

14 лютого – День усіх закоханих. Для того, аби організувати цікаве та непересічне святкування, скористайтеся нашими матеріалами:

17 лютого – День спонтанного прояву доброти. Молоде, але дуже цікаве та важливе свято. Розкажіть дітям про мотивацію свята та способи святкування. І обов'язково придумайте свій спосіб спонтанного прояву доброти!

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Для того, аби провести тематичну виховну годину, скористайтеся нашими матеріалами:

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Для того, аби організувати цікаве святкування, скористайтеся нашими матеріалами:

27 лютого – Міжнародний день полярного ведмедя. Де живуть білі ведмеді? Коли ж, як не в цей день, дізнатися про це! Розкажіть дітям про полярних ведмедів, покажіть їхні зображення, поясніть, чому вони, на жаль, можуть зникнути. А ще – обов'язково запропонуйте пройти наш тематичний тест

Березень

3 березня – Всесвітній день письменника. Чудовий привід продемонструвати власні таланти, написати есе чи короткі оповідання, а потім поділитися ними із класом. А можна спробувати написати оповідання всім разом! 

8 березня – Міжнародний жіночий день. Аби провести свято цікаво, скористайтеся нашими матеріалами:

9 березня – День народження Тараса Шевченка. Для того, аби зробити святкування дня народження Кобзаря цікавим для школярів, скористайтеся нашими матеріалами:

14 березня – Міжнародний день числа «Пі». Що ваші учні знають про число «Пі»? Запропонуйте їм усім разом створити добірку найцікавіших фактів про нього та про це несподіване свято. 

17 березня – Міжнародний день сну. Ну хто не любить як слід поспати? Насправді сон дуже і дуже важливий для людини. Запропонуйте дітям створити разхом інфографіку, присвячену найцікавішим та найоригінальнішим фактам про сон. А ще можна створити добірку фільмів та серіалів, де сни грають помітну роль!

20 березня – Міжнародний день щастя. Що таке щастя? Це свято – чудовий привід подумати над цим та написати тематичні есе, намалювати малюнки, створити колажі. І влаштувати виставку! / День весняного рівнодення. Це астрономічний початок весни та дуже важливий день для наших предків. Чому? Запропонуйте дітям ознайомитися із віруваннями пращурів та співставити їхні уявлення із науковими даними. 

21 березня – Всесвітній день поезії. У цей день запропонуйте учням вивчити та продекламувати перед класом свій улюблений вірш (сучасний чи класичний, а може і власний!). / Міжнародний день лісів. Запропонуйте учням подумати над тим, як людство може запобігти винищенню лісів та, можливо, навіть створити екологічний проєкт.

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів. Скільки в Україні річок? А у світі? Яка є найбільшою, а яка найменшою? А скільки насправді на планеті океанів? Підготуйте для дітей цікаву вікторину (можна створити онлайн-тест), завдяки якій вони дізнаються багато важливих та корисних фактів. 

23 березня – година Землі. Аби привернути увагу школярів до цієї події, скористайтеся нашим матеріалом: Година Землі: піклуймося про нашу планету.

27 березня – Міжнародний день театру. Коли, як не в цей день учні мають спробувати себе в якості акторів та, можливо, відкрити у собі справжній талант? Тож варто підготуватися до свята та зіграти якщо не виставу, то хоча б невеличку сценку. А ще – обов'язково запропонувати учням пройти наш тематичний тест.

Квітень

1 квітня – День сміху. Найвеселіший день року, чи не так? Зробімо його таким! Підготуйте до цього дня веселі історії та анекдоти, а також запропонуйте дітям усім разом вигадати позитивні розіграші для інших класів. А ще – неодмінно запропонуйте школярам пройти наш тематичний тест

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Цього дня можна провести виховну годину, присвячену здоровому способу життя. Розкажіть дітям, які існують ризики для здоров'я, наприклад, шкідливі звички, та як підтримувати хороше самопочуття. А ще – запропонуйте школярам пройти наш тематичний тест

12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики / День працівників ракетно-космічної галузі України. Дуже цікаве та важливе свято! Запропонуйте учням створити тематичні проєкти, присвячені історії ракето-космічної галузі України. А ще – дайте їм пройти наш тематичний тест. Додатково можна скористатися нашим матеріалом: Дивовижний всесвіт: 10 непересічних фактів про космос.

18 квітня – День пам’яток історії та культури України. У цей день запропонуйте дітям дізнатися більше про історичні та культурні пам'ятки, розташовані у вашому місті. Підготуйте тематичну презентацію або запропонуйте дітям виконати пошукову роботу самостійно, а потім – презентувати її результати у класі. 

22 квітня – Міжнародний день Землі. Чудовий день для того, аби розказати учням, як важливо дбати про природу. А також для того, аби провести виховну годину, присвячену екології. Для цього скористайтеся нашими матеріалами:

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. Аби привернути увагу дітей до цієї дати, скористайтеся нашими матеріалами:

Травень

5 травня – Великдень. До цього свята можна провести виховну годину, під час якої розповісти більше про Великдень та створити тематичні поробки. Для цього скористайтеся нашим матеріалом: 16 ідей для створення великодніх поробок.

8 травня – День пам’яті та примирення. Для того, аби провести виховну годину, скористайтеся нашим матеріалом: День пам'яті та примирення: як провести виховну годину.

12 травня – День матері в Україні. Для того, аби святкування пройшло в теплій та невимушеній атмосфері, скористайтеся нашими матеріалами:

15 травня – Міжнародний день захисту клімату. Чи багато ваші учні знають про зміни клімату та про те, що це для нас означає? Спробуйте всі разом знайти цікаві та важливі факти про те, як змінювався клімат за останні 10-20 років, а потім на основі цих даних створити інфографіку. 

18 травня – День вишиванки. Для того, аби зробити святкування цікавим та оригінальним, скористайтеся нашими матеріалами:

20 травня – День Європи в Україні. Аби привернути увагу дітей до цієї дати, скористайтеся нашим матеріалом: Виховна година до Дня Європи. Ідеї для реалізації на уроці

А які свята та цікаві дати додали б до шкільного календаря ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter